Skip to content

De beste van Europa, maar NOC*NSF bestraft één nederlaag

19 oktober 20236 minute read

VLNR: Didi Gregorius; Juremi Profar; Sicnarf Loopstok; John Polonius; Delano Selassa; Jiandido Tromp en Lars Huijer tijdens het Wilhelmus voor de strijd om het brons tegen Duitsland op het EK 2023. Foto: Petra Voet/WBSCE

Dankzij vader Theo Reitsma bij Fastball Magazine en dankzij zoon Monne Reitsma in Haarlems Dagblad weet het Nederlands honkbalwereldje, dat er zware tijden aanbreken voor het bestuur en de directie van de KNBSB. Het NOC in Arnhem heeft beslist op basis van eerdere afspraken met de KNBSB, dat het vaderlandse honkbal de A-status wordt ontnomen. Geen toelagen voor door de bond geselecteerde spelers, zoals de beste pitcher van Europa Lars Huijer van HCAW Bussum, die werd geïnterviewd door Monne Reitsma in het Haarlems Dagblad. Tevens kreeg Reitsma reacties van Bob Bergkamp als interimvoorzitter van de KNBSB en diens technisch directeur Peter Kwakernaat, zie hetzelfde artikel.

De maatregel van ons Olympisch Commitee valt vrijwel samen met het IOC-besluit om de Amerikaanse wens in 2028 honkbal en softbal weer eens toe te laten tot de Olympische Spelen in Los Angeles in te willigen. Dit lijkt op oogkleppen op Papendal en Nieuwegein, zetels van NOC*NSF respectievelijk KNBSB. Voorzitter Bergkamp spreekt in Nieuwegein van een promotie van honkbal, maar dit is misplaatst. Honkbal dankt dit eenmalig optreden op de Spelen aan de stad Los Angeles als Olympische gaststad.

Volgend jaar in Parijs ontbreekt honkbal op het programma ondanks het schaakspel door de Italiaanse grootmeester Riccardo Fraccari, die als WBSC-voorzitter aan de KNBSB vroeg Jan Esselman te slachtofferen ten voordele van de Fransman Didier Seminet als nieuwe voorzitter van het Europese honkbal. De naieve Nieuwegeiners zaagden de poten weg onder de Europese stoel van Esselman, maar Seminet faalde in Parijs en honkbal stond alsnog buitenspelen. Het eerste Olympich vuur werd in 1928 ontstoken in Amsterdam, maar het NOC dooft nu al het Nederlands honkbalvuur voor de Spelen van een eeuw later!

Prestaties

Dit jaar versloeg Oranje Under18 op het WK in Taiwan wereldkampioen Japan, verloor het daar met slechts 2-1 van USA en eindigde de ploeg van Erik de Bruijn als zesde. De Oranje Under23 selectie van Sidney de Jong veroverde ongeslagen het Europees Kampioenschap voor de derde keer op rij en HCAW Bussum veroverde als zevende Nederlandse club de Europa Cup door recordtitelhouder Parma Clima ruim te verslaan in de finale. Nederland staat als honkballand al jarenlang op een solide zevende plaats op de wereldranglijst van de WBSC.

Daar wordt ons amateurland voorafgegaan door landen met profcompetities zoals Japan, USA, Mexico, Zuid-Korea, Taiwan en Venezuela, maar heeft ons kouwe kikkerland inmiddels meer dan 450 punten voorsprong op de vroegere grootmacht Cuba, de Major League kweekvijver Dominicaanse Republiek en de rest van de wereld. Deze ranking is gebaseerd op over vier jaar! uitgespreide prestaties van nationale selecties op alle leeftijdniveaus van elite tot en met Under12. Hoe hoger de leeftijd des te meer punten.

Onderlinge wedstrijden weinig punten, goedgekeurde toernooien zoals WPT en HWH meer punten en nog meer voor EK, WK, Premier12, Olympische Spelen en World Baseball Classic. Nederland is nu het enige Europese land bij de eerste twaalf van die ranking en zeker van deelname aan de lucratieve Premier12 van volgend jaar. Tevens is Nederland verzekerd van deelname aan de volgende WBC. De overige Europese honkballanden volgen met groot respect de prestaties van Nederlandse spelers, coaches, clubs en nationale ploegen, maar het bestuur en directie van de KNBSB falen in NOC ogen.

Papendal

Wat gaat er fout tussen Nieuwegein en Papendal? Wat ik begrijp uit de verhalen is dat de KNBSB accepteert dat de uitslag van één wedstrijd bepalend is voor toekenning of ontneming van de A-status voor onze beste Elite spelers. Welke KNBSB-functionaris is verantwoordelijk voor een dergelijke voorwaarde? Die heeft toch geen greintje verstand van wat er op de velden gebeurt of kan gebeuren? Voor de WBSC-ranking van ons nationale honkbal sturen we jongens van Under12 en Under15 door Europa en van Under18 en Under23 over de hele wereld om punten te sprokkelen ter verrijking van de prestaties van onze Elitemannen onder leiding van bondscoaches Evert-Jan ’t Hoen en soms Hensley Meulens.

Heeft die Eliteselectie de laatste vier Europese kampioenschappen gewonnen en ineens gebeurt het in 2023 dat die 25 mannen allemaal met alleen dat ene paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden de halve finale verliest van een tegenstander, die al zijn spelers importeert uit Midden- en Zuid-Amerika en hen dan ook nog een Spaans paspoort geeft. Tijdens die wedstrijd heb ik de hele line-up gegoogled en ze blijken allemaal uit Cuba, Venezuela, Colombia, Dominicaanse Republiek enzovoorts te komen. Slechts een van hen bleek nochtans voor een Spaanse club te spelen dit jaar. Die wedstrijd ging met 1 run verschil verloren en nu trekt het NOC zich terug uit een tientallen jaren durende samenwerking, die geleid heeft tot enorme successen zoals het Wereldkampioenschap IBAF 2011, 24 Europese titels, 2 halve finales bij de World Baseball Classic en prachtige prestaties op de Olympische Spelen.

Op de velden lopen onze helden, maar onze bondsvoorzitters struikelen te snel over interne ruzietjes, waardoor steeds weer met veel moeite een nieuwe gezocht moet worden. Die behoeft op zijn beurt weer het wiel uit te vinden en ervaart het buitenland als Alice in Wonderland, want buitenlandse bondsvoorzitters, die al dynastieen lange ervaring hebben, verwachten dat die nieuwe Nederlandse bondsvoorzitter net zo goed is als zijn spelers op de velden! Gelukkig heeft volgens een ingewijde dinsdagavond op de tribune bij wedstrijd 5 van de Holland Series onze honkbalbond nog twee weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het rampzalig besluit uitgesproken over onze beste spelers en over al die jongere selecties van Oranje.

De 12 beste landen van de wereld volgens de WBSC ranking:

  • 1. Japan
  • 2. USA
  • 3. Mexico
  • 4. Zuid-Korea
  • 5. Taiwan
  • 6. Venezuela
  • 7. Nederland
  • 8. Cuba
  • 9. Dominicaanse Republiek
  • 10. Australie
  • 11. Portorico
  • 12. Panama.
De 12 beste landen van Europa volgens de WBSC ranking:

  • 1. Nederland: 3288 punten
  • 2. Italië: 1935 punten
  • 3. Tsjechië: 1900 punten
  • 4. Duitsland: 1223 punten
  • 5. Groot-Brittannië: 1142 punten
  • 6. Frankrijk: 788 punten
  • 7. Spanje: 767 punten
  • 8. België: 365 punten
  • 9. Kroatië: 317 punten
  • 10. Oostenrijk: 295 punten
  • 11. Zweden: 271 punten
  • 12. Oekraïne: 176 punten

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart