Ga naar hoofdinhoud

A-status voor de softbalsters, mogelijk niet voor honkbal

9 oktober 20233 minute read

De softbalsters hebben de A-status al, de honkballers niet. Foto: Cherylholt/Pixabay

Te midden van de strijd om de landstitels woedt de discussie om de A status. Wat bij het softbal werd veilig gesteld is bij het honkbal zeer waarschijnlijk verspeeld. De softbalspeelsters plaatsten zich voor de eindronde van het wereldkampioenschap, volgend jaar in Italië. De honkballers schoten te kort in de World Baseball Classic, tweede ronde gewenst, en in het Europees kampioenschap, niet bij de finalisten.

En dat met een tijdelijke directeur topsport en een jaarlang functionerend drietal dat de honneurs waarneemt tot er weer een normaal bestuur zal acteren. De bond schudt, een algemeen directeur bereidt zich voor op een mogelijk afscheid terwijl een commissie van wijzen uiterst traag op gebeurtenissen heeft zitten kauwen en de verantwoording naar een bureau doorschoof. Een notaatje komt nog.

Ondertussen raken de top honkbalspelers zeer waarschijnlijk hun A status kwijt. Een status die NOC*NSF verleent en afbouwt wanneer successen uitblijven. Wanneer NOC*NSF ook nog kritische gaat kijken naar bijvoorbeeld de voorbereiding op deelname aan de PremierTwaalf , in november 2024 in Taiwan en Japan,  ja dan is het financieel en sportief somber gesteld. Terwijl de spelers zullen merken dat de financiële uitkeringen die zij uit Papendal gewend zijn te ontvangen drastisch kunnen verminderen.

Geldstromen

De overkoepelende organisatie die in Nederland de geldstromen verstrekt is in het Olympisch jaar ongetwijfeld niet direct ruimhartig voor een bond die op de Spelen niet acteert en bovendien in een vrije val is terecht gekomen. De uitstraling naar buiten uit is ondertussen sterk gedimd en de samenwerking binnen het Koninkrijk staat op de tocht.  Dat is de situatie op dit moment, niet direct leuk, handjes uit de mouwen zou je zeggen. Maar ja met welke mannen en vrouwen na de bestuurlijke brokstukken van eind vorig jaar.

Toch, laten we nog even genieten van wat een hoogtepunt van een seizoen is. De strijd om de landstitels. Ik zag zaterdag in Rotterdam de eerste wedstrijden. De combinatie van honkbal en softbal in het zeer fraaie Neptunus-complex. Om naar meer te verlangen. In Haarlem, Amsterdam en Rotterdam.  Wie zijn de toppers, de voorbeelden, de Nederlandse elite?

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top