Skip to content

WBSC Europe voorzitter Krunoslav Karin over het congres en aankomende EK’s

18 februari 20245 minute read

De familie Karin bezoekt de Spaanse stad Ronda na het congres in Malaga. Foto: Eigen werk.

Na het WBSCE-congres van vorig weekend in de Spaanse stad Malaga is Europees voorzitter Krunoslav Karin met zijn gezin nog even blijven ontspannen in de zuidelijke provincie Andalusia. In die dagen vond hij ook tijd om vragen over het congres, de actualiteit en de toekomst te beantwoorden. Op de foto symboliseert hij zich – wellicht per toeval – als bruggenbouwer tussen culturen, want de eeuwen oude brug in Ronda verbond de Moorse stad met het katholieke Spanje over een diepe kloof van de Guadalevin rivier richting Middellandse Zee. 

Zijn echtgenote en zijn dochter hebben gesoftbald en zijn nu actief als official scorer in hun vaderland Kroatie. Zijn zoon speelt honkbal bij hun plaatselijke club Karlovac Baseball, die onlangs het veertigjarig jubileum vierde.

Inzake de Belgische motie aan de Europese bond van de WBSC om het EK 2025 te heroverwegen qua gastland (te weten Israël) in verband met de veiligheid van de Israelische maar ook de Europese spelers aldaar, verklaart Kruno Karin dat zijn bestuur al voorafgaand aan het congres overleg heeft gevoerd met de Israëlische bond: “We besloten samen met Israel om hun beurt het Europees Kampioenschap te houden, voorlopig uit te stellen van 2025 tot later. Israël moet nog werkzaamheden voltooien bij de bouw van stadions. Onder de huidige omstandigheden lijkt dat heel lastig te zijn en gevaarlijk voor betrokken partijen. We zijn druk in overleg om te bezien wanneer in de komende jaren het gastheerschap van Israel wel gerealiseerd kan worden!

EK volgend jaar

Op de vraag of Kroatië volgend jaar behalve het WBSCE congres in Zagreb ook meteen het gastheerschap voor het door Israel teruggegeven Europees Kampioenschap 2025 wil aanvaarden, antwoordt de Kroatische voorzitter van de Europese koepel: “Kroatie beschikt nog niet over voldoende honkbalfaciliteiten om volgend jaar een compleet Europees Kampioenschap te kunnen organiseren. Als Europese honkbalbond zoeken we nu naar het beste alternatief voor de EK-organisatie van 2025. Onze meest logische keus is Nederland, want hun laatste gastheerschap dateert al weer van 2016 en dat toernooi verliep perfect! Natuurlijk beseffen we dat de organisatie ervan inmiddels een korte termijn aangelegenheid is geworden. Daarom onderzoeken we ook de mogelijkheden om het toernooi van 2025 in meer dan 1 land te organiseren, zoals de laatste tijd ook andere takken van sport dat doen. In dat geval zou ook Kroatie een deel van het EK honkbal kunnen organiseren, zoals je noemde!

Inderdaad organiseerde de Nederlandse bond KNBSB in het jaar 2016 het Europees Kampioenschap, waaraan toen en 3 jaar later in Duitsland 12 landen deelnamen. De twee daarop volgende edities in Italie 2021 en Tsjechië 2023 bedroeg het aantal deelnemende landen zelfs 16. Nederland beschikt natuurlijk met meerdere gekwalificeerde stadions op minder dan een uur rijden van elkaar over de ideale infrastructuur voor een EK met 16 ploegen, maar desgewenst kan Nederland assistentie vragen van net over de nationale grens: de regio van Keulen in Duitsland en die van Antwerpen in Belgie. Als ook Zagreb een poule van 4 teams in een voorronde wil organiseren, dan hebben we de nodige vier in drie dagen tegelijkertijd spelende poules al bij elkaar. We hebben nog anderhalf jaar om te overleggen en af te spreken binnen Europa! Waar een wil is, is een weg! Wien de schoen past, trekke hem aan!

Veiligheid

Gevraagd naar de veiligheidsrisico’s van de Israelische en Europese softbalploegen bij het EK Elite in Utrecht en het EK Under15 in Praag, verklaart honk- en softbalvoorzitter Karin de eerste signalen en vragen van de lokale organisaties nog tegemoet te zien: “Wat betreft de Israëlische teams beschouw ik dit als een beveiligingsprobleem, dat we moeten gaan bespreken, maar van de lokale organisaties in de Europese landen hebben we nog geen enkel officieel bericht over problemen ontvangen. Israel zal aan meerdere honkbal, softbal en baseball5 toernooien in diverse leeftijdscategorieen deelnemen, maar ook in dit verband heeft ons nog geen enkel officieel of onofficieel bericht met vragen of twijfel bereikt!

Op eigen initiatief voegde de Europees voorzitter nog toe: “Allereerst bedankt voor al het werk van jullie magazine. We hebben alle steun nodig om onze sporten te laten groeien! Jullie belangstelling wordt zeer gewaardeerd en ik sta altijd open voor vragen en suggesties van jullie kant!

Ronda met zijn indrukwekkende kloof is een van de mooiste steden in Andalusië. Foto: Pixabay.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart