Skip to content

Nederland levert meeste spelers aan Team Europe

24 februari 20244 minute read

Marco Mazzieri tussen Italiaanse WBSC-vrienden in Japan. Foto: Baseball.it

Met zeven spelers van het koninkrijksteam blijft Nederland het sterkst vertegenwoordigd in de Europese selectie, die wordt afgevaardigd naar Osaka voor de twee Global Baseball Games tegen de Samurai van Japan. Van de Europese landen levert Tsjechië vier spelers en Duitsland en Italië ieder drie. Uit Zuid-Amerika komen er vijf spelers uit Venezuela, vijf uit Dominicaanse Republiek en één uit Brazilie. Het merendeel van hen speelde in de Venezolaanse winterleague 2023

Tien van deze elf Zuidamerikaanse spelers zijn in de loop van de afgelopen jaren opgespoord door agenten, die op eigen initiatief of op verzoek van een Spaanse en Italiaanse club of bond zochten naar spelers, die na aankomst in Spanje en Italië op een of andere wijze ook in aanmerking konden komen voor het paspoort van het ontvangende land. Het is de vraag hoe honkballand Japan reageert als ze vernemen dat hun nationale ploeg moet aantreden tegen een selectie van spelers niet alleen uit het Europa zonder profhonkbal, maar voor 40% ook spelers uit een ander werelddeel met wel profhonkbal. Zal de Japanse goodwill van Europa, opgebouwd door twee spannende wedstrijden in de eerste Global Games van 2015, gaan slinken? De Samurai zullen zelf volledig Japans aantreden in Osaka.

Europa manager Marco Mazzieri selecteerde voor de Europese missie naar Osaka vijf Venezolanen: Daniel Alvarez, Luis Lugo, Gabriel Lino, Ricardo Paolini en Daniel Jimenez. Verder de Braziliaan: Tiago Da Silva en vijf Dominicanen. Dat zijn Fernando Baez, Rhiner Cruz, Edison Valerio, Engel Beltre en een mogelijk uitzonderingsgeval: Wander Encarnacion. Laatstgenoemde lijkt in Spanje al onderwijs te hebben gevolgd voor hij daar serieus aan honkbal ging doen. In 2023 speelde hij 29 wedstrijden voor Marlins Tenerife samen met zijn Dominicaanse landgenoot Edison Valerio. De overige Zuid-Amerikanen bleken niet voor te komen op de pitching- en batting lijsten van de Spaanse Eredivisie 2023. Lugo, Paolini, Baez en Da Silva kwamen via voornoemde bemiddelaars in Italië terecht en speelden daar voor twee clubs (Parma en San Marino) en de nationale ploeg van dat land.

Zeventien met één nationaliteit

De zeventien Europeanen die (vermoedelijk) gewoon één paspoort hebben zijn Tom de Blok, Lars Huijer, Franklin van Gurp, Kevin Kelly, Sharlon Schoop, Juremi Profar en Delano Selassa uit Nederland. Vanuit Tsjechië zijn dat Martin Schneider, Martin Cervenka, Martin Muzik en Mareck Chlup. Duitsland levert: Sven Schueller, Marcus Solbach en Dalton van Schamann. Manager Marco Mazzieri brengt uit eigen land ook nog drie spelers mee met één nationaliteit: Alex Liddi, Alberto Mineo en Matteo Bocchi uit Italie. In de editie van Global Games 2015 reisden nog vier Italiaanse eigenkweek honkballers mee: pitcher Alessandro Maestri, infielder Alessandro Vaglio en outfielders Mario Chiarini en Stefano Desimoni.

Manager Marco Mazzieri, in het dagelijks leven voorzitter van de coaches commissie van de WBSC, verklaarde over zijn werkwijze met coaches en zijn keuze van spelers: “We selecteerden spelers uit vijf Europese landen. We hadden graag verder gezocht buiten Spanje, Nederland, Italië, Tsjechië en Duitsland, omdat er overal in Europa goede spelers zijn. Helaas kregen we niet de kans om deze spelers in persoon te zien en we wilden geen spelers alleen op basis van rapporten uitkiezen. Over iedere veldpositie voerde ik uitgebreide gesprekken met mijn coaching staff. We keken niet alleen naar de best mogelijke spelers, maar ook naar hun vermogen om bij te dragen tot de juiste chemie in de ploeg. We zochten naar spelers die actief gebleven waren in het winterseizoen. Nu hebben we toch spelers, die deze winter niet in competitie  geweest zijn en die gaven we genoeg tijd om zich voor te bereiden. Spelen in Japan geeft je altijd een goede kans om gezien te worden en dat opent carriere perspectieven! We zijn tevreden met wat we hebben. Het spijt ons dat we harde keuzes moesten maken en sommige excellente spelers moesten achter laten!”

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart