Skip to content

Verbindende voorzitters met seizoensgroeten voor individuele leden

30 december 20234 minute read

Wereldvoorzitter Riccardo Fraccari. Foto: WBSC

Zowel wereldvoorzitter Riccardo Fraccari als Europees voorzitter Kruno Karin heeft bij de naderende jaarwisseling zich gericht tot de leden van de nationale bonden. Vanwege de globalisering van honkbal en softbal naar alle continenten en culturen, wordt bij dit soort gelegenheden niet meer verwezen naar kerstmis, omdat het bestaan ervan in veel landen onbekend is gebleven. 

De website van wereldbond WBSC spreekt liever van de “eindejaarsboodschap” van de Italiaans opgevoede wereldvoorzitter Fraccari. Deze richtte zich tot “dear members, dear athletes and dear fans” op woensdag 20 december jongstleden en meldde dat hij “ongelooflijk trots” is op de in 2023 geleverde prestaties van zijn organisatie, met name de eerste edities van de Baseball Champions League (voor clubs uit het Amerikaans continent en dus zonder het Europese HCAW Bussum, pvn) en de WKs softbal mannen U23, softbal vrouwen U15 en baseball5 voor jeugd.

De toernooikalender van de wereldbond wordt steeds voller en telde dit jaar 13 WK-tournooien met 104 deelnemende ploegen uit alle 5 Olympische werelddelen, totaliseerde de oud-scheidsrechter uit Pisa (* 30 mei 1949). Fraccari noemde Turkije als voorbeeld van nieuwe landen, die WBSC-toernooien organiseren, alsmede Senegal in dat verband op de kalender voor 2026. Het is niet zijn geboortedag, maar de tiende dag van mei, die voortaan wereldwijd gevierd zal worden als de Dag van de WBSC.

Dat voorstel werd volgens hem met applaus goedgekeurd door zijn Executive Board en nu wil Fraccari “to involve all our members and above all our athletes, fans and out entire community” (inclusief tikfout) om op 10 mei aanstaande allerlei evenementen, vergaderingen en initiatieven te organiseren om de sterkte van onze beweging en de globale reikwijdte van onze prachtige sport te tonen. Zijn afdeling media op het hoofdkantoor in Pully (Zwitserland) staat ter beschikking om maximale verspreiding en zichtbaarheid te geven aan die activiteiten. De WBSC bestaat dan 10 jaar en dat moet gevierd worden.

Verder meldt Fraccari dat hij lid is geworden van de e-sports commission van het Internationaal Olympisch Commitee in het nabije Lausanne. Daar wil hij voorvechter worden in de toekomstbepalende discussie op dat terrein. Hij wil honkbal meteen laten meedoen aan de eerste Olympic E-Sports Series, mede omdat Parijs onze sporten niet heeft toegelaten tot de Olympische Spelen van komende zomer. Gelukkig heeft Los Angeles, de stad van de Dodgers, de Angels en van Shohei Ohtani, onze sporten wel toegelaten tot de Olympische Spelen van 2028. Op kortere termijn verheugt Riccardo Fraccari zich op de Premier12 in komend najaar, een evenement waarvoor hijzelf aan de wieg heeft gestaan en waarop hij terecht trots mag zijn. Hij dankt zijn nieuwe Global Sponsors: Nippon Express, MUFG Bank, KOWA, CarNext en Konami, alsmede langblijvende Official Suppliers zoals Mizuno, SSK, Synergy, Corpay en de nieuwe partner Alibaba. Fraccari sluit af voor ons allemaal met zijn warmste wensen “for a wonderful holiday season and for much happiness and continued success in the coming New Year!”

Kruno Karin

Ook Kruno Karin, de voorzitter van de Europese honkbal- en softbalkoepel WBSCE, illustreert zijn boodschap graag met aantallen. Ons continent speelde om 13 EK honkbaltitels en 14 EK softbaltitels en voor het eerst werd een EK Baseball5 georganiseerd. Om de inclusiviteit waar te maken werd in Bologna het EK Blind Baseball gehouden met deelname uit vijf landen. Bovendien werden leagues opgezet voor honkbal en softbal: de Baseball Winter League en de Euro Softball League. Kruno Karin dankt alle organiserende en deelnemende landen voor hun inspanningen en hij hoopt dat het komend jaar nog betere prestaties geboekt kunnen worden in onze “community”. Namens WBSC Europe en zijn Executive Board wenst hij ons vreugde en vrede in het vakantieseizoen. Hij rept bij deze niet over het EK-land Israel en evenmin over de plannen voor de in Bussum aangekondigde nieuwe opzet van de continentale beker voor clubteams.

Kruno Karin, de voorzitter van de Europese honkbal- en softbalkoepel WBSCE. Foto: Grega Valencic

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart