Skip to content

Italiaanse manager kiest Oranje bondscoaches voor wedstrijden tegen Samurai Japan

5 januari 20244 minute read

De vorige Europese manager Steve Janssen (links) begroet de nieuwe Europese manager Marco Mazzieri (rechts)  Foto: WBSC

Weliswaar hebben Nederlandse coaches zoals Hensley Meulens en Evert-Jan ’t Hoen een betere record met hun nationale teams, maar de WBSC droeg de taak van manager van Team Europe bij de twee aanstaande wedstrijden tegen Samurai Japan op aan de als coach gepensioneerde Italiaan Marco Mazzieri. Op handen gedragen in eigen land, want hij versloeg als manager van de Azzurri twee maal Nederland in opeenvolgende EK-finales: 2010 en 2012, maar de ex-speler uit Grosseto kent en waardeert zijn tegenstanders in Europa. 

Hij koos voor de twee Global Baseball Games in Osaka drie Nederlandse bondscoaches: de huidige elite bondscoach Evert-Jan ’t Hoen, de huidige U23 bondscoach Sydney de Jong en de voormalige elite bondscoach Steve Janssen.

Gepolst werd ook de ex-Fukuoka Hawks pitcher Rick van den Hurk, die echter met dank en spijt moest afzeggen wegens eerder aangegane verplichtingen elders. De wereldbond WBSC presenteerde de personele keuzes van Team Europe manager Mazzieri in een artikel op de officiele Engelstalige website als volgt:

Steve Janssen

Manager van Team Europe in Tokyo bij de eerste editie 2015, wordt nu de derdehonkcoach. Geboren 1972 in Wilrijk bij Antwerpen, speelde hij als catcher in de Belgische competitie. Voor zijn land kwam hij uit op het EK 1993 en het EK 1995. Met de club Brasschaet Braves werd hij landskampioen 1999.

In Nederland coachte hij bij Neptunus Rotterdam en (debuterend als manager, pvn) bij Sparta/Feyenoord. Hij werd gekozen als pitching coach voor de nationale ploeg van Nederland van 2003 tot 2005 en als manager van 2010 tot 2018. Na twee jaar coachen bij MLB-club Chicago Cubs, keerde hij terug naar Europa om bondscoach te worden van de nationale ploeg van Duitsland tot en met 2022.

Evert-Jan 't Hoen

De Nederlandse Olympier, wordt in Osaka de binnenveldcoach. Geboren 1975 in Alphen aan den Rijn, hielp hij de nationale ploeg van Nederland aan vier Europese titels en bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. In Amerikaans profhonkbal speelde hij in 485 Minor League wedstrijden, waarvan 66 op Triple A niveau.

De positie die hij het vaakst bezette was die van korte stop. Terug in Nederland leidde hij zijn club Neptunus Rotterdam vier keer op rij naar het landskampioenschap en sinds 2018 is hij bondscoach van het Nederlands team.

Sydney de Jong

Wordt bench coach voor manager Mazzieri. Geboren 1979 in Amsterdam, werd hij een Olympier en in 2011 wereldkampioen met het Nederlands team. Hij werd bekend als “slugging catcher” en boekte internationale successen bij het WK, twee zilveren medailles bij de Intercontinental Cup 2006 en 2010 en vier Europese Kampioenschappen. Tegenwoordig is hij bondscoach van het Nederlandse U23 Team.

Andere coaches, die in de gelegenheid zijn om de uitnodiging van manager Mazzieri aan te nemen, zijn de Italiaanse ex-pitcher Alessandro Maestri, de Braziliaanse coach van Diving Ducks in het Oostenrijkse Wiener Neustadt Luis Camargo, de Tsjechische bondscoach bij World Baseball Classic 2023 Pavel Chadim en de Spaanse assistent coach bij het EK 2023 Artiz Garcia. Uit zijn periode als Italiaanse bondscoach 2007 – 2017 neemt Mazzieri naar het Kyocera stadion van Osaka mee de Italianen Gianni Natale als strength and conditioning coach en Massimo Baldi als trainer voor Team Europe.

Mazzieri werkt nu om van een lijst met 53 spelers te komen tot een selectie van 28 spelers, waarvan 14 pitchers. Met zijn aanstelling al op zak heeft hij vorig jaar het EK U23 en het EK Elite bijgewoond. De spelers bereiden zich in eigen land voor op de twee wedstrijden in Japan. Na aankomst daar moet in drie dagen geacclimatiseerd worden, want daarna beginnen de wedstrijden op 6 en 7 maart.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart