Skip to content

Switch pitchers zijn een zeldzame verschijning op de honkbalvelden

10 oktober 20233 minute read

Pat Venditte gooide in 2015 voor de Oakland Athletics waar hij zijn debuut in de MLB maakte. Foto: Keith Allison / Flickr

Switch hitters – slagmensen die zowel links- als rechtshandig kunnen slaan – maken regelmatig hun opwachting in honkbalwedstrijden. Oók in Nederland. Switch pitchers – werpers die zowel links- als rechtshandig kunnen gooien – zie je bijna niet.

In de Nederlandse hoofdklasse zijn er in wedstrijdverband nooit switch pitchers actief geweest. In de geschiedenis van de Major League kom je welgeteld acht spelers tegen. Dat zijn:

  • Pat Venditte (2015-2020)
  • Greg Harris (1981-1995)
  • Moxie Manuel (1905-1908)
  • George Wheeler (1896-1899)
  • Tod Brynan (1888-1891)
  • Elton Chamberlain (1886-1896)
  • Tony Mullane (1881-1896)
  • Larry Corcoran (1880-1887)

Pat Venditte is de enige switch pitcher uit onze tijd. Hij heeft door de jaren heen voor een groot aantal organisaties gespeeld, waaronder: Miami Marlins, San Francisco Giants, Oakland Athletics, Los Angeles Dodgers, Seattle Mariners en Toronto Blue Jays.

Omdat hij ook in het bezit is van een Italiaans paspoort, hebben we hem een aantal jaren geleden ook op een EK in actie kunnen zien.
Venditte is bovendien de naamgever van een bijzondere regel uit het Amerikaanse professionele honkbal: de Pat Venditte rule. Die regel verplicht switch pitchers om vooraf bij iedere slagman aan te geven met welke arm zij gaan gooien.

Talent uit het koninkrijk

Onze landgenoot Jurrangelo Cijntje (Amsterdam, 2003) is in deze generatie een uniek talent. Hij trok voor het eerst internationaal de aandacht toen hij – namens Curaçao – in 2016 meedeed aan de Little League World Series. In zijn outings (o.a. tegen Zuid-Korea) gebruikte hij twee handschoenen, een linker en een rechter. Nu is dat anders. Hij heeft de beschikking over een speciale ‘ambidextrous’ handschoen van Rawlings die hij zowel links als rechts kan dragen. Er hangt echter wel een fors prijskaartje van $ 500,00 aan.

Na zeer succesvolle try-outs voor o.a. de Miami Marlins en de Kansas City Royals lukte het niet om bij de draft van 2022 een plekje bij één van de MLB-teams te veroveren. Daarom heeft hij ervoor gekozen om bij de Mississippi State University te blijven spelen. Door zijn unieke talent zal het bij de volgende draft ongetwijfeld gaan lukken.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart