Skip to content

Nieuw format Europa Cup honkbal versnipperd en verstrooid van start gegaan

16 mei 20243 minute read

Draci Brno – Legionaere Regensburg in Brno, Tsjechië. Foto: Grega Valancic

In plaats van acht clubs vijf dagen bij elkaar met 4 wedstrijden per dag om de European Champions Cup is het door de WBSC Europe uitgevonden nieuwe format onder de titel Baseball European Champions Cup gisteravond om 19.00 uur van start gegaan met 1 enkele wedstrijd in zuidwestelijk Duitsland en 1 enkele wedstrijd in oostelijk Tsjechie. De volgende twee wedstrijden op 1 dag volgen pas over 3 weken. Overige wedstrijddagen staan gepland op 12 juni, 17 juli, 14 en 21 augustus en 28 september voor dezelfde 4 clubs uit 2 landen om te bepalen welke club de sterkste is van Europa.

Titelhouder HCAW Bussum en record winnaar Parma Clima kunnen hun naam en faam dit jaar niet verdedigen, omdat zij niet zo vaak de Hoofdklasse en de Serie A kunnen verlaten. Scheidsrechter Roy van de Wateringen reisde voor zijn BECC debuut veel langer dan dat hij callde. Hij stond achter de plaat in Heidenheim, waar de wedstrijd 1 uur en 55 minuten duurde omdat de gasten uit Praag in zeseneenhalve innings met 13-0 verloren onder toezicht van 220 toeschouwers en Duitslands bondsvoorzitter Juergen Elsishans als technisch commissaris.

Drie innings lang leek de wedstrijd in Heidenheim een gewoon verloop te hebben met de eerste twee runs pas in de derde inning: 2-0 voor de thuis spelende Heidekoepfe. Toen Eagles Praag hun startende werper Natsuki Tamba (0-2-3)  na 44 pitches vervingen door Vasko Kolev bij het begin van de vierde inning, sloegen de Duitsers onmiddellijk toe met drie singles op rij. Alle drie honklopers scoorden op een balk en een double: 5-0. Nog zonder nullen werd Kolev na 10 pitches al vervangen door de derde Tsjechische pitcher Emmanuel Herrera. Deze begon weliswaar met een nul, maar incasseerde daarbij de 6-0.

Daarna volgden echter weer een single, een RBI sac fly, nog een single en een walk. Met 2 man uit en 2 man op de honken sloeg William Germaine een drie punten homerun: 10-0. In de zesde inning moest Herrera nog eens drie runs toelaten op 2 singles, een walk en een double: 13-0. Herrera gooide 72 pitches in zijn bijna 3 innings, maar voor de laatste nul werd de hulp van Tadeas Zavadel ingeroepen. Winnende werper namens de Duitsers was Jared Mortensen, die na 6 innings (10-1-1) afgelost werd door Mike Bolsenbroek (2-0-1).

Spanning in Brno

Spannnender bleef het in Brno, waar Draci zich 9 innings moest verdedigen tegen de Legionaere uit Regensburg. De Tsjechen scoorden in de vierde inning 1-0 dankzij een homerun van Alex Monsalve en in de zevende inning 2-0 door Martin Kalabek, die een tweehonkslag plaatste als openingsslagman en na twee wilde pitches op twee batters de thuisplaat bereikte. In de hele wedstrijd van achteneenhalve innings lieten alle pitchers bij elkaar slechts 7 hits toe: 4-3.

Zelfs de verliezende werper Scott Harkin kon na 5 innings uitstekende cijfers laten zien: 6-1-3. Namens Draci deelden drie pitchers in de shut-out tegen de Duitsers: Yoervis Medina (W) 3-2-2 in 5 innings, Filip Capka 0-1-0 in 1 inning en Jhenderson Hurtado (S) 2-1-1 in 3 innings.

Programma: 5 juni 19.00 uur Regensburg – Praag, Brno – Heidenheim. Overige data: 12 juni, 17 juli, 14 augustus, 21 augustus, finale 28 september.

Pim van Nes

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart