Skip to content

Neptunus Rotterdam pakt voor het eerst in 80 jaar de landstitel in het softbal

16 oktober 202314 minute read

De vijfde wedstrijd moest de winnaar brengen in de Holland Series. Foto: Pim van Nes

Er moest een alles beslissende vijfde wedstrijd aan te pas komen omdat op zaterdag de doubleheader in Haarlem ook weer verdeeld werd en dus de stand 2-2 in wedstrijden was. En ware nagelbijter bracht op zondag in Rotterdam het eerste kampioenschap van Neptunus in de hoofdklasse en dat in pas het tweede jaar op dat niveau

Het laatste weekend van de Holland Series softbal begon op zaterdag op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Regerend kampioen Olympia Haarlem en Rotterdam Neptunus had in het eerste weekend de punten verdeeld en gingen beide met een winstpartij naar huis. Dit weekend stond er ook weer een doubleheader op de agenda. In beide wedstrijden waren er 8 inningen nodig om een winnaar te bepalen.

In de eerste wedstrijd pakte Olympia in de tweede inning de voorsprong. Een ground rule double bracht Yindi Bleekveldt op de honken die door een dubbel van Amy Felix het eerste punt binnen kon lopen. De daaropvolgende inning deed Neptunus gelijk wat terug. Eva Voortman kwam door een vrij loop als lead-off slagvrouw op de honken. Een ground-out van Laura Wissink bracht Voortman naar het tweede honk. Daisy Munoz wist het eerste honk door fout van de tweede honkvrouw te bereiken en daarop scoorde Voortman en stond er een gelijkspel op het scorebord.

Die stand bleef tot de achtste inning op het scorebord staan. Vanwege de tie-break regel werd Anouk van de Heuvel op het tweede honk geplaatst, maar zij werd vervangen door Kirsten Fischer als Pinch Runner. Na een vrije loop van Willemijn de Jong en Damishah Charles waren alle honken vol voor Neptunus. Een honkslag van Eva Voortman bracht Fischer en De Jong over de thuisplaat en dus nam Neptunus een 3-1 voorsprong met nog drie nullen te gaan. Olympia wist de tie-break niet te verzilveren en dus stond het 2-1 in wedstrijden in het voordeel van Neptunus.

Game 2 op zaterdag

In de tweede wedstrijd op zaterdag werd er meer gescoord, maar ook die wedstrijd had acht inningen nodig om een winnaar te bepalen. Gelijk in de eerste inning was het voor beide ploegen raak. Eva Voortman (Neptunus) kwam door en velders keus op het eerste honk en bereikte door een gestolen honk bereikte zij ook het tweede honk. Op een honkslag van Laura Wissink liep Voortman het eerste punt van de wedstrijd binnen. Wissink zelf liep even later zelf, door een fout van de tweede honkvrouw van Olympia het tweede punt binnen en dus nam Neptunus al vroeg een 2-0 voorsprong in de wedstrijd.

Olympia liet niet over zich heen lopen en sloeg gelijk in het tweede deel van de eerste inning terug. Een homerun van Britt Vonk halveerde de voorsprong. Brenda Beers volgde Vonk op met een dubbel naar het linksveld en bereikte door een wilde worp het derde honk. Door een Sacrifice Fly van Cindy van der Zanden trok Beers in de eerste inning de stand gelijk.

In de derde inning bouwde Olympia de voorsprong uit dankzij de sterk spelende Brende Beers en Cindy van der Zanden. Na een honkslag van Beers sloeg Van der Zanden haar over de thuisplaat met een dubbel. Zelf scoorde Van der Zanden deze slagbeurt ook op een honkslag van Jessie van Aalst. 4-2 in het voordeel van Olympia en het duurde tot de vijfde inning voordat daar weer verandering in kwam.

Een vrije loop van Damishah Charles opende een sterke slagbeurt voor Rotterdam Neptunus. Eva Voortman bracht Charles door een bunt naar het tweede honk, maar bereikte zelf ook het eerste honk. Een dubbel van Laura Wissink gevolgd door een single van Daisy Munoz bracht Charles; Voortman en Wissink over de thuisplaat waardoor Neptunus de voorsprong weer terug pakte. Die hielden ze vast tot de zevende inning, totdat in de gelijkmakende slagbeurt Amy Felix dankzij een honkslag van Brenda Beers de 5-5 binnen liep en dus waren er ook in deze wedstrijd extra inningen nodig.

In die inning scoorden Minke Blok en Maret Struij het 6e en 7e punt voor Neptunus, maar het was Olympia die door drie punten van Cindy van der Zanden; Jessie van Aalst en Yindi Beekveldt met een walk-off wonnen en de stand in de Holland Series gelijk trokken op 2-2. Een vijfde wedstrijd was dus nodig om een winnaar te bepalen.

De kampioenswedstrijd

Een ware nagelbijter in een regenachtige Rotterdam, die zeker een kampioenswedstrijd waardig was, moest een winnaar bepalen in de Holland Series. Waar de honkballers van Neptunus de stond gelijk konden trekken in hun Holland Series konden de softbalsters voor het eerst in de clubgeschiedenis de landstitel pakken.

Met een homerun van Britt Vonk voor Olympia werd de wedstrijd gelijk stevig geopend en stond na een slagbeurt gelijk het eerste punt op het scorebord. Dat punt werd in het tweede deel van de eerste inning beantwoord door Neptunus doordat Eva Voortman met een honkslag op de honken kwam en een dubbel van Laura Wissink maakte de stand na één inning spelen gelijk.

In de derde inning pakte Olympia weer de voorsprong. Amy Felix verdiende een vrije loop en bereikte door twee wilde worpen het derde honk. Een honkslag van Britt Vonk bracht Felix binnen en een voorsprong voor Olympia op het scorebord. Die voorsprong werd de volgende inning nog groter. Een honkslag van Franka van Dijk gevolgd door de tweede homerun van de wedstrijd, geslagen door Lisa Hop, zette in de vierde inning een 4-1 voorsprong op het scorebord.

Maar in de gelijkmakende slagbeurt deed Neptunus wat terug. Laura Wissink kwam met een vrije loop op de honken. Zij stal het tweede honk en na twee ground-outs kwam ook zij over de thuisplaat en dus stond het na vier inningen spelen 4-2 in het voordeel van Olympia. Na vier vrije lopen achter elkaar in de vijfde inning zat de wedstrijd voor pitcher Eve Harvey (Neptunus) erop en leek Olympia met een 5-2 voorsprong de winst binnen te hebben.

Tot de zesde inning aanbrak. Damishah Charles bereikte als openings slagvrouw het eerste honk door een vrije loop en zij werd opgevolgd door een single van Eva Voortman. Het was een harde klap langs de foutlijn in het rechtsveld van Laura Wissink die Charles en Voortman binnen sloeg en Wissink zelf op het derde honk bracht. Toen was de voorsprong nog maar 5-4 in het voordeel van Olympia. Maar niet voor lang. Een honkslag van Daisy Munoz trok de stond gelijk op 5-5 en kwam het aan op de laatste inning om een winnaar te bepalen.

Daarin wist Olympia niet te scoren, dus kon Neptunus in de gelijkmakende slagbeurt de winst pakken. Judith Buschman begon en slag en kreeg een hit by pitch te verwerken. Zij bereikte door een stootslag van Willemijn de Jong het tweede honk, maar het was de honkslag van Damishah Charles in het middenveld die Buschman over de thuisplaat bracht. Een walk-off: 5-6 winst voor Neptunus en de eerste landstitel in het softbal was binnen.

Voor het eerst in 80 jaar kampioen

Het is pas het tweede jaar dat Neptunus uitkomt in de hoofdklasse binnen het softballen. Daarmee is het dan ook voor het eerst in het 80-jarige bestaan van de club dat er een landstitel met het softbal werd behaald.

In de reguliere competitie wist de club ook al de eerste plaats te behalen. Met 34 winstpartijen uit 42 wedstrijden werden er al twee winstpartijen meer behaald dan de nummer twee Olympia Haarlem. Neptunus verloor dus maar acht wedstrijden en scoorden 254 runs en kregen er 124 tegen in het reguliere seizoen.

Tijdens de Holland Series werden er 20 punten gescoord door Neptunus en 14 door Olympia Haarlem. Laura Wissink werd uitgeroepen tot MVP van de Holland Series. Zij had een slaggemiddelde van .474 gedurende de series en ging 2 uit 2 in de laatste wedstrijd.

Neptunus viert feest. Foto: Pim van Nes

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart