Skip to content

Nederland vindt in Tsjechië een nuttige sparring partner

16 september 20234 minute read

Nederland en Tsjechië zijn gewaagde tegenstanders. Foto: Pim van Nes

De eerste wedstrijd van de serie van drie oefenwedstrijden tegen het gerenommeerde Tsjechie heeft in Rotterdam aangetoond, dat het Kingdom Team in de Republiek een waardige tegenstander heeft gevonden, die aangeeft waar de sterke en zwakke punten in de selectie van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen liggen. De pitchers, allen actief in de Nederlandse Hoofdklasse, lijken in goede vorm te zijn, gelet op de shut-out overwinning van 1-0.

De knuppels van de transatlantisch gevlogen profspelers moeten echter nog acclimatiseren in Europa. Veel ballen vlogen als vuurpijlen de lucht boven het Rotterdamse Familie Stadion in en werden een prooi van de Tsjechische handschoenen. De vuurpijlen pasten uitstekend in de spectaculaire lichtshow, die de gastheren van Neptunus het naar schatting 2000-koppige publiek aanboden nadat de zon aan de horizon was verdwenen.

De nieuwe sponsor van de KNBSB, Lucky Day, liet haar personeel kennis maken met de Amerikaanse sport, die in de Tweede Wereldoorlog werd opgestart door Neptunus. Vol verwachting keek het publiek uit naar het optreden van voormalig Major Leaguer Didi Gregorius, de opvolger van de opvolger van Robert Eenhoorn als korte stop bij de New York Yankees. Gregorius kreeg van de bondscoach de derde plaats in de slagorde van Oranje achter lead-off Roger Bernadina en Sharlon Schoop.

Schoop opende de aanval met een single, maar Gregorius en Newton sneuvelden door vakwerk positie 6. In de tweede inning zagen we singles van Ricardo en Salassa, maar de thuisplaat bleef te ver. Schoop sloeg in de derde inning weer geldig, maar werd niet verder geholpen. 

Het enige punt

Dwayne Kemp leek in de vierde inning de eerste opener op de honken te worden, maar zijn klap werd met een prachtige sliding uitgevangen door positie 8. De kop van de slagploeg ging in de vijfde inning achter elkaar uit, maar in de zesde was het eindelijk raak.

Kemp sloeg zich naar het eerste honk, zijn ex-clubgenoot Ricardo sloeg hem naar het derde honk en vandaar kon Kemp profiteren van een door Selassa uitgelokte verdedigingsfout door positie 6. Een-nul voor Nederland. In de zevende inning was het weer mis met de top drie van de slagploeg, zodat de tweede helft van de slagploeg nog eens voor dreiging kon zorgen in de achtste inning. Tevergeefs en daarom stuurde de bondscoach Kevin Kelly naar de heuvel om Nederland in veilige haven te loodsen.

Hij verdedigde de minimale voorsprong vakkundig en verdiende daarmee de save. Startende werper Shairon Martis had de eerste 5 innings voor zijn rekening genomen, waarna Ryan Huntington en Mike Groen combineerden met closer Kelly in de shut-out.

Dopingtest

In de achtste inning begaven twee inspecteurs van de Dienst Antidoping Nederland zich vanaf de tribune naar de catacomben van het stadion om hun werk te doen bij vier spelers van de Nederlandse ploeg. Zoals zij dat bij alle sporten doen week in, week uit, was vrijdag de beurt aan het koninkrijks team. Zij hebben twee werkwijzen, te weten zij krijgen een of meerdere namen van spelers mee om specifiek hen te controleren of zij loten bij voorbeeld op veldpositienummers en zien dan pas welke spelers daarbij horen.

Het kan ook een combinatie van die twee werkwijzen zijn. Natuurlijk hielden zij geheim welke werkwijze zij bij de honkballers zouden toepassen, maar wel wilden zij weten hoe lang het nog ging duren na een eventuele gelijkmaker door de Tsjechen. Daartoe namen zij kontakt op met een medewerker van Oranje op de tribune, waarna bleek dat enkele gewenste spelers al klaar waren met de wedstrijd.

Daardoor kon de eerste test al tijdens de wedstrijd worden uitgevoerd. Dit weekend volgen nog twee wedstrijden tegen de Tsjechen en woensdag reizen de honkballers naar het EK om hun continentale titel te verdedigen.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart