Skip to content

Nederland stijgt naar plek 7 op WBSC wereldranglijst

16 augustus 20233 minute read

Team Kingdom of the Netherlands tijdens het WBC. Foto: Louie Jay Sienders

De World Baseball Softball Confederation heeft een nieuwe ranglijst gepubliceerd van het honkbal voor mannen. De nieuwe updates komen naar aanleiding van het WK U12 wat eerder deze maand plaatsvond. Nederland deed daar niet aan mee, maar steeg ondanks dat toch een plekje op de wereldranglijst. Japan staat nog steeds eerste gevolgd door de Verenigde Staten.

Landen krijgen punten naar aanleiding van resultaten in verschillende toernooien. Voor de nieuwe lijst is er gekeken naar de de resultaten van de afgelopen vier jaar. In het totaal staan er 80 teams op de lijst die punten kunnen verdienden vanuit de federatie.

Door de goede resultaten van vooral de nationale jeugdteams steeg het aantal punten wat Nederland in maart van dit jaar had (3089) naar 3187. Daarmee stak Nederland Cuba voorbij die zakte van 3151 naar 2880 punten. Nu staat het koninkrijk dus op de zevende plaats.

Punten verdwijnen

Cuba zakte zoveel in punten omdat zij in 2019 nog derde werden op het WK U12. Daarmee verdienden zij toen 250 punten. (De winnaar verdient er 345 en de nummer 2, 274 punten) Dit jaar kwamen die punten te vervallen waardoor Cuba een flink aantal punten zakte. Om de zoveel jaar verliezen teams punten die ze bij toernooien verdient hebben.

Ook de wisselvallige resultaten door de jaren heen zorgde ervoor dat Cuba niet heel veel punten binnen haalden. (Zowel Nederland als Cuba haalde dit jaar bijvoorbeeld niet het WK U12.) Nederland deed het de afgelopen jaren beter en dus bekleden zij nu, net als in 2021 en 2022, weer de zevende plek.

202303_WBSC_baseball_ranking_01-12

Andere ranglijsten

Ook op de andere ranglijsten die de WBSC samenstelt presteert het koninkrijk erg goed. Bij het vrouwen honkbal bekleed het nationale team de dertiende plek. Maar vijf punten achter Mexico. (155 tegen 160).

Bij het dames softbal staat Nederland ook in de top 10 (9e, net boven Tsjechië en net onder Italië); Softbal bij de mannen staat Nederland 16 en in het Baseball5 staat ons land op de 13e plaats.

De wereldranglijst van het vrouwen honkbal wordt als eerst volgende weer geüpdate. Dit gebeurt namelijk na het voltooien van de groepsfase van groep B voor het wereldkampioenschap. Die groepsfase vindt plaats in Miyoshi City in Japan van 13 tot 17 september dit jaar.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart