Skip to content

Big Mat Grosseto verrassende nieuwkomer in halve finales Serie A

22 augustus 20234 minute read

Big Mat Grosseto vierde gisteravond feest na inning 7 van wedstrijd 5 in Macerata. Foto: Gianluca Calcagni

Gisteravond versloeg Big Mat Grosseto in hun vijfde wedstrijd de smaakmaker van het seizoen tot dan toe Hotsand Macerata met 0-5. Daarmee verwierf Grosseto zich het vierde ticket voor de halve finales van de Italiaanse Serie A. Eerder hadden zich al geplaatst UnipolSai Bologna en Repubblica San Marino na 3 van de 5 wedstrijden en Parma Clima na 4 van de 5 wedstrijden.

In de halve finales ontmoet Big Mat Grosseto de titelverdediger van vorig jaar San Marino en komen Parma en Bologna tegen elkaar uit. Deze series gaan om de “best of seven” en worden gespeeld op 24, 25, 28, 29 en indien nodig op 30 augustus, 1 en 2 september. De eerste twee wedstrijden en indien nodig de laatste twee wedstrijden in Bologna en San Marino. Wedstrijden 3, 4 en 5 vinden plaats in Parma en Grosseto.

In de vier kwartfinales om de “best of five” kwamen de beste vier van Girone F en Girone G kruislings tegen elkaar uit. Winnaar F was smaakmaker Macerata, dat in het regulier seizoen vriend en vijand had verrast door San Marino achter zich op de tweede plaats te laten. Dat was niet voorzien door de competitiecomponisten van de Italiaanse bond en het resultaat was dat de drie topclubs Parma, Bologna en San Marino bij elkaar geplaatst waren in 1 Divisie. In de andere Divisie herkenden we alleen de ex-topclub Nettuno 1945 als serieuze tegenstander van kampioenskiller Macerata.

Inhaalwedstrijden

Laatstgenoemde behoefde zelfs de inhaalwedstrijden tegen het overstroomde Godo niet te spelen en werd wederom winnaar na 22 wedstrijden, waarvan slechts 2 verloren gingen. Nettuno werd tweede met 15 zeges en 9 nederlagen en Comcor Modena en Ronchi dei Legionari werden derde en vierde met ieder 9 zeges en 15 nederlagen. In Girone G eindigden Bologna en San Marino op plaatsen 1 en 2 met ieder 17 overwinningen en 7 nederlagen, Parma op plaats 3 met 15 tegen 9 en Big Mat Grosseto op plaats 4 met 10 tegen 14. Grosseto versloeg in die fase Parma 3 maal en Bologna 1 maal.

In de kwartfinales werd Bologna gekoppeld aan Ronchi dei Legionari, San Marino aan Modena, Parma aan Nettuno en Grosseto aan Macerata. Zoals vorig seizoen bestaan zelfs in de play-off fase van de Serie A de officiele wedstrijden uit slechts 7 innings, maar toch werden op het laatste moment nog verse krachten intercontinentaal ingevlogen.

In het minimum van drie wedstrijden schakelde Bologna met 5-1, 17-0 en 8-2 Ronchi dei Legionari uit en San Marino deed dat met 1-0, 13-2 en 10-0 tegen Modena. In deze uitslagen herkennen we makkelijk het paspoortvoorschrift voor de diverse wedstrijden: eerste wedstrijd voor puur buitenlandse pitchers, tweede wedstrijd voor puur Italiaanse pitchers en derde wedstrijd voor buitenlandse pitchers met tevens een Italiaans paspoort (zogenaamde oriundo’s).

Financiële zorgen

Ondanks de financiele zorgen van de clubs, waardoor Bologna en San Marino afzegden voor de Europa Cup in Nederland, importeren ze in de laatste fases nog eens extra buitenlandse krachten. Parma had een vierde wedstrijd nodig tegen Nettuno, maar ging door dankzij 10-3, 2-0, 8-9 en 5-3.

Alle 4 wedstrijden moesten in Parma worden gespeeld, omdat de staat van het roemruchte stadion Steno di Borghese nog steeds ongeschikt wordt bevonden door de bond. Grosseto in Grosseto verloor en won van Macerata: 0-4 en 2-0. Ook in Macerata bleef het kantelen: 0-1, 4-0 en 0-5. Vijf shut-outs op rij! Alle 4 clubs uit Girone G naar de halve finales!

Tussen de buitenlandse spelers in Italie herkennen we diverse Nederlanders bij de halvefinalisten. Bij Bologna staan 4 Nederlanders op het roster: te weten Shakir Albert (avg 349 – slg 612 – 6 homeruns in 129 slagbeurten), Eugene Helder (.359 – .487 – 2 homeruns in 117 slagbeurten), Kevin Josephina (.435 – .565 in 46 slagbeurten) en Darren Seferina (.360 – .560 – 2 homeruns in 75 slagbeurten). Ook bij San Marino zien we bekende namen, namelijk Ortwin Pieternella (.171 – .286 in 35 slagbeurten) en Dudley Leonora (.299 – .359 – 1 homerun in 117 slagbeurten).

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart