Skip to content

Alex Liddi (35) debuteert in Serie A om Parma te redden in play-offs

26 augustus 20234 minute read

Alex Liddi bereikt de thuisplaat in Hoofddorp in de wedstrijd Italie – Spanje bij de Super Six 2018. Foto: K73

De eerste en tot nu toe enige Italiaans geboren en opgeleide honkballer, die het niveau van de Major Leagues heeft bereikt, gaat maandag debuteren in de Italiaanse Serie A. Alex Liddi werd op 14 augustus 1988 geboren in San Remo, topniveau badplaats aan de Middellandse Zee nabij de Franse grens, maar op honkbalgebied slechts op Serie A2 niveau uitkomend. 

 

De talenten van Liddi werden door de Italiaanse scout Mauro Mazzotti echter al ontdekt voor hij in de Serie A1 kon spelen. Op 9 september 2005 tekende de 17-jarige Liddi een profcontract met Wayne Norton namens Seattle Mariners.

In de Minor Leagues speelde hij vaak samen met de Nederlandse Mariner Gregory Halman (Haarlem geboren 26 augustus 1987) en de twee Europeanen raakten toen bevriend. De Italiaan speelde in 2011, 2012 en 2013 in totaal 61 wedstrijden voor Seattle in de Major Leagues. In 2011 was Alex Liddi een van de dragers van de kist bij de begrafenis van Greg Halman.

Deze week liepen de verplichtingen van Liddi af bij de Aquile de Veracruz in de Mexicaanse competitie en daardoor kon hij zich vrijdag melden bij het management van Parma Clima. Die club is in de halve finale van de Italiaanse play-offs op een 2-0 achterstand gezet door UnipolSai Bologna, dus het wordt tijd dat Parma met Liddi in de drie thuiswedstrijden gaat terug slaan.

Play-offs

De eerste twee wedstrijden tussen de twee topclubs van de Serie A werden donderdag en vrijdag gespeeld in het Gianni Falchi stadion van Bologna bij een avondtemperatuur van 32 graden. Op de tribunes keken 470 toeschouwers naar het pitchersduel, dat beslist werd door de solohomerun van de Nederlander Shakir Albert in de tweede inning van Bologna.

Van de vier hits namens de thuisclub kwamen er twee van de knuppel van Albert. De vier pitchers in dit duel waren allemaal buitenlanders, maar in wedstrijd twee mochten de clubs Italianen op de heuvel zetten. Toen werd de uitslag 11-7 voor Bologna ondanks meer honkslagen voor Parma: 14-8.

Die avond liep de avondtemperatuur zelfs op tot 36 graden, maar er kwamen weer 430 toeschouwers naar het stadion. Zes van de elf runs van Bologna werden binnen geslagen door Nederlanders: drie door Eugene Helder (homerun en triple), twee door Darren Seferina (homerun) en een door Shakir Albert. Helaas was de vierde Nederlander Kevin Josephina niet beschikbaar voor deze wedstrijd wegens een blessure.

Komende week

Maandag, dinsdag en woensdag worden wedstrijden 3, 4 en 5 gespeeld in Parma en Grosseto. Titelverdediger San Marino won de twee eerste wedstrijden tegen Big Mat Grosseto met 6-1 en 4-3.

De eerste wedstrijd was een no-hitter over 7 innings gedeeld door twee pitchers van San Marino. Het enige punt van Grosseto werd bij 2 man uit behaald door de derde slagman via 4 wijd, geraakt werper, wilde worp en een fout van de catcher. Daarmee kwamen de bezoekers in de derde inning op een 0-1 voorsprong. In wedstrijd twee werd namens San Marino de pitcherswinst behaald door Nicola Garbella, die vorig jaar bij L&D Amsterdam meespeelde.

Hij nam het in de zesde inning over van de Italiaanse reliever Luca Di Raffaele, toen deze meteen via 2 honkslagen de 3-3 gelijkmaker van Grosseto moest toestaan. Garbella voltooide de zesde inning met 3 nullen op 4 pitches en de zevende inning met 7 pitches met een strike-out als uitsmijter.

In de zevende inning bracht de Nederlander Dudley Leonora bij aan de winst met zijn tweehonkslag bij 1 man uit. Zijn pinch runner werd even later binnen geslagen met een walk-off single voor de 4-3 winst.

Foto rechts: De allereerste foto van Liddi in Parma tenue. Foto: Monica Lori

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart