Skip to content

Manager Marco Mazzieri blikt terug op de Global Baseball Games

12 maart 20246 minute read

Europese coaches bij wedstrijd 1 in Osaka. Van links naar rechts: Pavel Chadim (Tsjechië), Marco Mazzieri (Italië), Evert-Jan ’t Hoen en Sidney de Jong. Foto: WBSC

Marco Mazzieri, uittredende manager van Team Europe, heeft al zijn 28 opgeroepen spelers een of twee keer laten meespelen namens Europa in de Global Series in het Kyocera stadion van Osaka.

Twee starts werden toevertrouwd aan Martin Cervenka (C en DH), Edison Valerio (SS), Alex Liddi (3B), Daniel Jimenez (LF) en Marek Chlup (RF en CF). Met uitzondering van Valerio hadden al deze spelers een honkslag geleverd in wedstrijd 1. Jimenez zelfs twee. De enige overige Europese honkslag in de series kwam van de knuppel van Wander Encarnacion in wedstrijd 1. De volgende dag kwam Europa niet meer tot geldige honkslagen, hoewel Delano Selassa (RF) en Wander Encarnacion (2B) slechts centimeters daarvan verwijderd waren.

Slechts twee positiespelers werden in 1 wedstrijd ingezet, te weten Noah Williamson (LF) in wedstrijd 1 en Gabriel Lino (C) in wedstrijd 2. Alle overige positiespelers traden in beide wedstrijden voor korte of langere tijd op. Daarentegen kwamen alle pitchers slechts 1 keer uit in een wedstrijd. Dat waren Tom de Blok en 5 relievers in wedstrijd 1 en Markus Solbach met 6 relievers in wedstrijd 2. De enige pitchers, die tot 2 complete innings kwamen, waren Dalton von Schamann in wedstrijd 1 en Markus Solbach en Lars Huijer in wedstrijd 2. Huijer was van hen de enige die de thuisplaat schoon hield voor Europa.

Italiaans interview

Na afloop werd manager Mazzieri geinterviewd door zijn meegereisde landgenoot en bondgenoot Riccardo Schiroli, die tijdens de twee wedstrijden bij het ontbreken van de gebruikelijke play by play gegevens op de website van WBSC de Engelstalige lezers schrijvend vertelde over iedere inning in Osaka. Mazzieri vond de Series tegen de Samurai van Japan onvergetelijk: “Werken met deze topspelers en coaches uit Europa was een privilege! In 2015 was ik gelukkig ook een deel van de coach staff en daarvoor was ik dankbaar. Deze keer scoorden we echter geen enkele run in 18 innings. Hiermee kunnen we dus niet gelukkig zijn!”

Zijn technische analyse in het WBSC-artikel luidde: “We speelden een perfecte defensie in wedstrijd 1. We waren onder de indruk van hun pitching en dachten niet dat ze het beter konden doen. Taira, Miyagi, Yamashita en Kuribayashi zullen spoedig in de Major Leagues spelen. Woensdag misten onze pitchers een paar spots and dat moesten we betalen. Tot het eind van wedstrijd 1 speelden we als een team en we sloegen 3 honkslagen tegen Kuribayashi. Dat was zeker een prestatie!”

“In de tweede wedstrijd deden onze pitchers het erg goed. We hadden een plan en volgden dat inning na inning. We gaven twee punten op die niet verdiend werden op onze pitchers. Helaas bleken die twee runs meer dan genoeg voor Japan om te winnen. We hadden een paar kansen om terug te komen in de wedstrijd. Delano Selassa had wat ik dacht een lead-off double zou worden in de zevende inning, maar hun midvelder kon er net onder komen. It was an amazing play! Die jongen (Misho Nishikawa) speelt op een andere planeet. Onze Wander Encarnacion had pech dat zijn “deep fly” een paar centimeter op foutgebied viel. De ploeg heeft gegeven wat ze hadden. We waren nog maar 3 dagen bij elkaar en moesten toen uitkomen tegen de nummer 1 van de wereld. Bovendien moet je niet vergeten dat 5 maart nog tamelijk vroeg is voor Europese spelers!”

Voorbereiding

Mazzieri wist al maanden vooraf dat hij was aangesteld door zijn landgenoot Fraccari voor de uitwedstrijden tegen mondiaal nummer 1 Japan. Als hij 3 dagen samen te weinig vindt, dan had hij zijn taak vorig jaar al kunnen inleveren, opdat Fraccari een andere manager kon zoeken. Zijn landgenoot Schiroli beschreef en interviewde vooraf ook andere coaches dan Mazzieri. Bondscoaches van Nederland en Tsjechië waren bereid assistent te zijn, maar hadden zeker recht op een aanzoek uit Lausanne om Mazzieri te vervangen als manager van Team All Europe. Die hebben ervaring met het formeren en coachen van Europese spelers zonder voor 40% hulp in te roepen van spelers uit Venezuela en Dominicaanse Republiek.

Van de 28 Samurai spelers van Japan zijn volgens het op wbsc.org gepubliceerde roster 16 geboren in de 21ste eeuw, met andere woorden de meesten waren 23 jaar of jonger. Misschien zien we sommigen terug in juli bij de Haarlemse Honkbalweek. Op het roster van Europa stonden maar twee spelers die in 2000 of later geboren zijn, te weten Wander Encarnacion en de op het laatste moment toegevoegde Zwitser Noah Williamson, beiden uit 2000.

Wat zei Mazzieri toen hij zijn selectie bekend maakte in februari? “Nu hebben we toch spelers, die deze winter niet in competitie geweest zijn en die gaven we genoeg tijd om zich voor te bereiden. Spelen in Japan geeft je altijd een goede kans om gezien te worden en dat opent carrière perspectieven!”

Geen aanstormend talent

In plaats van genoeg aanstormende Europese talenten op te roepen om gezien en gescout te worden in het land van de rijzende zon, koos Mazzieri in feite voor vier Zuid-Amerikanen van meer dan 30 jaar (1993, 1992, 1989 en 1985) als oudsten van van een selectie van spelers, die al lang gezien zijn door professionele scouts. Het waren uitgerekend twee van de drie jongste spelers van zijn selectie (Encarnacion en Selassa), die het meest dichtbij de verlossende honkslag kwamen laat in de uiteindelijke perfect game tegen de Japanners in Osaka. Na de kleine nederlaag en ruime zege in 2015, droop Europa nu met 5-0 en 2-0 shutouts teneergeslagen af.

Terug in het hotel sprak de Italiaanse voorzitter van wereldbond WBSC Riccardo Fraccari bij het afscheidsdiner de opmerkelijke woorden tot de spelers van Team All Europe: “Ik zal sommigen van jullie weer ontmoeten bij de Premier12 dit najaar!” Deze woorden werden geciteerd door zijn Italiaanse copywriter Riccardo Schiroli. De woorden moeten bedoeld zijn geweest voor de zeven Nederlandse spelers in Osaka. Het Oranje Kingdom Team (7de) is namelijk het enige uit Europa dat geplaatst is voor de Premier12. Of zou Fraccari na afloop de 11 Zuid- Amerikanen van Mazzieri al weer gewoon beschouwen als spelers uit Venezuela (6de) en Dominicaanse Republiek (9de)? Dat zou dan een duidelijke wenk zijn voor de volgende manager van Team All Europe, die voor de opvolging van de vertrekkende Italiaan Mazzieri zal moeten worden aangezocht met het oog op de derde editie van de Samurai – Europa Series.

WBSC voorzitter Riccardo Fraccari spreekt coaches en spelers toe bij het afscheidsdiner in het hotel te Osaka: “Tot ziens bij Premier12!”. Foto: WBSC

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart