Skip to content

Honkbal zag door de jaren heen bijzondere bijnamen

19 maart 20243 minute read

Shoeless Joe Jackson, met zijn knuppel die hij Black Betsy noemde in de hand, tijdens het seizoen van 1913 toen Jackson voor de Cleveland Naps speelde. Foto: Charles M. Conlon

In het internationale honkbal hoor je ze regelmatig: bijzondere bijnamen waaronder topspelers bij de fans bekend zijn. Vraag een iets oudere volger van het honkbal in de regio New York eens naar ‘de Bambino’.  Tien tegen één krijg je een fraaie anekdote over Babe Ruth (1895-1948) als reactie.

‘Shoeless’ Joe Jackson

Een andere beroemdheid met een bijzondere bijnaam is: Joe Jackson (1887-1951).  Jackson was in zijn tijd één van de allerbeste slagmensen die ooit op een honkbalveld heeft gestaan.
Op het hoogtepunt van zijn carrière – hij speelde toen voor de Chicago White Sox – werd hij ten onrechte beschuldigd (en geschorst) vanwege zijn vermeende deelname aan het omkoopschandaal rond de World Series van 1919.

De voor veel honkbalfans onbegrijpelijke bijnaam ‘shoeless’ heeft Jackson te danken aan een actie van een journalist van ‘Greenville News’.
Hij speelde in die tijd voor de Greenville Spinners in de Carolina Association. In het seizoen speelde hij één wedstrijd op zijn kousen. Dat kwam omdat zijn voeten onder de blaren zaten. Zijn nieuwe honkbalschoenen zaten te strak. Blij was hij niet met die bijnaam, hij kwam er nooit meer vanaf.

Rogear Bernadina

Voor zover bekend, is Rogear Bernadina de enige Nederlandse topspeler die onder fans bekend is met zowel zijn naam als zijn bijnaam.
Die bijnaam (the Shark) ontstond in zijn eerste jaar (2011) in de hoofdmacht van de Washington Nationals, in de MLB.

Tijdens de Spring Training van dat jaar werd Rogear benaderd door twee verstokte fans van de Nationals – Tyler Stoltenberg en Terry Candelesi. Zij vonden dat er snel actie moest worden ondernomen om iets aan de relatieve onbekendheid van de nieuwbakken outfielder moest worden gedaan.

Zij zagen Bernadina in één van zijn eerste wedstrijden enkele vangballen maken waarbij hij met een gerichte duik de bal uit de lucht plukte. Zoals een haai zijn prooi grijpt. Er kwam ook een fanclub met een eigen blog. In de Nederlandse hoofdklasse kent iedereen zijn bijnaam; in de media wordt die echter zelden gebruikt.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart