Skip to content

Italiaanse sportkoepel slaat alarm over stadions en vraagt om Marshall hulp

21 maart 20244 minute read

Coni voorzitter Giovanni Malago. Foto: Gazzetta Dello Sport

Vorige week sloeg Giovanni Malago, voorzitter van het Oympisch Comitee CONI, alarm over de situatie, waarin de Italiaanse stadions verkeren. Hij deed dat bij een vergadering van het hoofdbestuur van het Italiaans NOC, terwijl de infrastructuur van het merendeel van de sportbonden verkeert in “pessime condizione”!

Malago: “Het is ongelooflijk hoe tegenover de nog nooit eerder zo slechte staat van de stadions we prestaties zien die nog nooit zo hoog zijn geweest. Het sportief aspect komt van ons en de sportbonden, maar dat van de infrastructuur hangt af van de (Italiaanse) overheid. Dit is geen verwijt, maar gewoon het vaststellen van een feit. De prestaties zullen dalen als er niets verandert. Deze regering lijkt de situatie te begrijpen. Sportminister Abodi is op de hoogte van alles en we hebben een Marshall plan nodig!”

Marshallplan

Nu kennen wij het Marshallplan van 75 jaar geleden, toen ons land verwoest was in de Tweede Wereldoorlog en de Amerikaanse regering kapitalen in ons land pompte om de patiënt te reanimeren. Italië durft anno 2024 weer om een dergelijke investering te vragen, hoewel het land al 229 miljARD euro van de EU in Brussel ontving na de coronapandemie, waardoor Italië als eerste land in Europa zwaar getroffen werd. Hoewel het verband onduidelijk is, kreeg de Italiaanse sport uit dat gigabedrag 700 miljoen euro toebedeeld. Waaraan dit besteed zal worden, moet de EU maar goed blijven controleren.

In welke mate Italiaanse honkbalstadions deel uitmaken van de verwaarloosde stadions, waarover Malago sprak, werd niet gespecificeerd in de Gazzetta dello Sport van vorige week, maar bekend is dat in de aanloop naar WK-toernooien in Italië van de afgelopen 50 jaar de FIBS veel steden inspireerde tot het bouwen van stadions, die dan gebruikt werden voor een paar WK-wedstrijden, maar daarna snel vervielen tot een desolate onkruidjungle. Ieder jaar meldt een regionale krant wel een dergelijk voorbeeld van overhaast bouwen zonder honkbalcultuur. Zelfs in honkbalstad Nettuno wordt het historisch Borghese stadion van tijd tot tijd verwaarloosd.

De clubs uit Nettuno zijn daarom terug gezet in de nieuwe opzet van de Serie A. Waar voorheen een plaats als poulehoofd was gereserveerd voor Nettuno 1945 in de 5 poules, komt de stad dit jaar niet voor in de poule der favorieten. Die is voorbestemd voor UnipolSai Bologna, Parma Clima, Hotsand Macerata, BBC Grosseto, BSC Grosseto en het buitenlandse San Marino. Deze clubs beginnen hun competitie pas op 26 april. Dat is later dan de Nederlandse Hoofdklasse, maar ook later dan de overige poules van de Serie A honkbal en veel later dan de Serie A softbal: 30 maart. De honkbalclubs jubelen wel al weer over de komst van veel importspelers uit Zuid- en Midden Amerika, die even zo veel plaatsen op de velden gaan bezetten, waar Italiaanse talenten zich zouden kunnen ontwikkelen.

Nationale selectie

Op 28 februari maakte de Italiaanse bond FIBS bekend dat de nationale selectie, die onder de naam Club Italia LA28 zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Los Angeles, zijn eerste sportieve voetafdruk zal plaatsen bij de Honkbal Week Haarlem. Voor Italië betekent dit de zevende deelname aan de “historische Hollandse kermis”, maar tevens de derde keer op rij na 2018 en 2022. Hun eerste wedstrijd van 2024 zal meteen de 135ste “derby van Europa” zijn, volgens het artikel door Kevin Senatore. Hij bedoelt daarmee de zoveelste Nederland – Italië in de geschiedenis sinds 70 jaar geleden. De twee eeuwige rivalen treden aan op zaterdagavond 13 juli in het Pim Mulier stadion. Daarna spelen de Azzurri tegen USA op 14 juli, Spanje op 15 juli, Japan op 16 juli en Taiwan op 17 juli. Bondscoach is wederom Mike Piazza.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart