Skip to content

Koninkrijksteam U23 voor derde keer in vier jaar tijd Europees kampioen

13 augustus 20234 minute read

Het was misschien niet de EK finale waar iedereen op gehoopt had. Toen Oranje U23 en het Verenigd Koninkrijk eerder in het toernooi tegenover elkaar stonden bleef het tot de 7e en laatste inning spannend. Sem Kuijper sloeg toen een walk-off en de verwachtingen waren dat de EK-finale in Wiener Neustadt in Oostenrijk ook zo spannend werd. Dat liep toch even anders.

De eerste drie inningen waren beide teams goed aan elkaar gewaagd. In de tweede inning keek team Kingdom of the Netherlands zelfs tegen een achterstand die in de derde inning gelijk werd getrokken. Bij een stand van 3-3 brak de vierde inning aan.

Het leek wel alsof de Britse verdediging compleet instortte en niet meer het team was wat twee dagen daarvoor Nederland nog zo dichtbij zich hield. In één inning werden er maar liefst 13 punten gescoord door het Koninkrijk team. In geen enkele wedstrijd dit toernooi wist een team zoveel punten in een inning te scoren. (Italië scoorde er 14 in 5 inningen tegen België en Duitsland weer 13 tegen Italië in 6 inningen)

In de vijfde (en uiteindelijke laatste inning) voegde Oranje nog eens 7 punten toe aan de totaalscore. Groot Brittanië had weinig meer toe te voegen aan het verhaal en brachten met twee punten de eindstand op 23-5 in het voordeel van Nederland. Met de mercy rule werd de finale, die al een uur later begon door de zon, vroegtijdig beëindigd.

Weinig honkslagen

Het werd vooral een wedstrijd van fouten en vier wijd. Ondanks dat er 28 punten in het totaal gescoord zijn werden er maar 7 honkslagen geproduceerd. Zes uit naam van het Koninkrijksteam en één door de Britten.

Nederland produceerde de hele wedstrijd twee veldfouten en het Verenigd Koninkrijk liet met vijf veldfouten, 19 keer vierwijd en één hit by pitch het Nederlandse team steeds verder van zich weglopen.

De wedstrijd was dus zeker niet een finale waardig, maar het Koninkrijksteam heeft duidelijk laten zien dat zij meer dan terecht voor het tweede jaar oprij (en drie keer in vier jaar tijd) Europees Kampioen zijn geworden. Daarmee is ook plaatsing voor het WK van volgend jaar veiliggesteld.

Sem Kuijper is MVP

Catcher Sem Kuijper werd bij de prijsuitreiking van het EK uitgeroepen tot Most Value Player van het Toernooi. Hij had een slaggemiddelde uiteindelijk van .444 en sloeg die belangrijke walk-off in de groepsfase tegen Groot Brittanië en had twee RBI hits in de halve finale.

Pitcher Naut Kragt, die in diezelfde groepsfase wedstrijd tegen de Britten, een compleet game shutout gooide mocht de prijs van Beste Pitcher van het toernooi in ontvangst nemen.

Goed honk- en softbaljaar

Met het goud voor het team van coaches Sidney de Jong, Danny Rombley, Evert-Jan ’t Hoen en Jersey van Doornspeek werd dit jaar alweer het tweede goud gepakt door een nationaal jeugdhonkbalteam. De honkballers van U15 pakten eerder dit jaar ook al goud en het Koninkrijksteam U12 gingen met zilver naar huis. Natuurlijk moeten we ook de softbalsters niet vergeten die zich geplaatst hebben voor het WK Women’s Fastpitch van volgend jaar.

Op het EK U23 ging Frankrijk met een verdiende bronzen plak naar huis. Later deze maand, van 31 augustus tot 10 september, komt het Koninkrijksteam U18 ook nog in actie op het WK in Taiwan.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart