Skip to content

Eeuwige bondsvoorzitter en Azzurri U-23 naar EK

5 augustus 20234 minute read

De bondsvoorzitter van het Italiaanse honkbal en softbal Andre Marcon mag zijn leven lang de hamer blijven hanteren bij de vergaderingen van het FIBS-bestuur. Voorheen gold dat hij na 3 termijnen van 4 jaar moest aftreden, zoals zijn voorganger Riccardo Fraccari dat moest en deed in 2016. Vorige week echter heeft het Italiaanse Parlement een amendement goedgekeurd, waardoor zittende bondsvoorzitters langer dan die 12 jaar kunnen aanblijven.

 “Het dak eraf!” riep La Gazzetta dello Sport in een artikel door Valerio Piccioni op 27 juli jongstleden. Na die twaalf jaar mag bij voorbeeld Marcon in 2028 aan een vierde mandaat beginnen, mits hij herkozen wordt met een meerderheid van minstens twee derden van de geldig uitgebrachte stemmen door het electoraat van de FIBS. Voor verdere mandaten bestaat er geen beperking meer voor Italiaanse bondsvoorzitters, die bij voldoende steun door die 66,6% van de stemmen steeds weer mogen doorgaan tot de dood hen scheidt van het pluche.

Onmiddellijk voegt de journalist Piccioni een aantal voorbeelden toe van bondsvoorzitters, die aanvankelijk aanhikten tegen hun gedwongen aftreden na hun drie termijnen en nu plotseling weer uitzicht hebben op overleving. Daartoe behoort de voorzitter van de Italiaanse zwembond Paolo Barelli, die door de wereldbond FINA geschorst is en zich niet mag vertonen bij internationale ontmoetingen. Het Italiaans Olympisch comitee CONI heeft de in het buitenland afgedane bobo echter vrijgepleit, zodat hij zijn huidig derde mandaat kon uitdienen.  Niet alleen blijkt dat de Italiaanse sportkoepel met de mantel der vaderlandsliefde bedekt, wat de internationale zwembond veroordeelt, maar nu mag Barelli zelfs zich weer herverkiesbaar stellen voor nog eens 4 jaar.

Het verkiezingssysteem van onze sportbonden is het meest middeleeuwse van ons land.

Mauro Berruto – Parlementslid

Het parlementslid Mauro Berruto (PD) reageerde: “Persoonlijk vind ik dit wansmakelijk. Het verkiezingssysteem van onze sportbonden is het meest middeleeuwse van ons land. Onze bondsvoorzitters zijn nog steeds voor 98% mannen en nu mogen zelfs zij die al aan hun zesde mandaat bezig zijn toch weer doorgaan!” Berruto (*1969) was eerder journalist en bondscoach van de volleybalmannen in Italie.

Wel zijn onze praeses ook nog steeds van het mannelijk geslacht, hoewel Petra Arends onze laatste ster aan het internationale firmament van de WBSC was. Met uitzondering van Edwin Louisa (WBC 2023) lijken onze scheidsrechters te zijn opgedroogd en aan de charmes van Andre Prins danken wij dat Mariana Prins namens Nederland de belangrijkste softbalinterlands leidt tot aan de Olympische Spelen toe! Door het verloop van onze bondsvoorzitters ontstaat verlies aan kennis en ervaring aan de top van onze bond en onbegrip voor het belang van vertegenwoordiging in het buitenland. Daarentegen lopen er inmiddels meer Italianen rond in de WBSC-geledingen dan op de velden van de serie A. Gelukkig heeft Nederland nog steeds het overwicht op de Europese velden dankzij de technische overdracht van oude coaches naar jonge coaches en naar de spelers! Daardoor gaat Jong Oranje als titelverdediger volgende week naar het EK-Under23 in Wiener Neustadt.

Ook Italie stuurt daarheen een selectie van 20 spelers, die op 2 augustus een oefenwedstrijd speelde op het veld van Ronchi dei Legionari tegen spelers van de plaatselijke club aangevuld met enkele spelers uit de regio Friuli Venezia Giulia. De Azzurri Under 23 wonnen de wedstrijd met 6-3, maar verloren gedurende twee trainingsdagen twee spelers met een blessure, te weten de pitchers Diego Gergolet en Luca Capellano.

De 9 werpers in de wedstrijd waren achtereenvolgens Mattia Sireus, Francesco Pomponi, Federico Virgadaula, Matteo Marelli, Ion Doba, Marco Artitzu, Francesco Bonvini, Juan Carlos Infante Junior en Edoardo Zangarelli. De positiespelers van de Azzurrini waren Lorenzo Morresi en Andres Annunziata als catchers, binnenvelders Samuele Gamberini, Tommaso Giarola (invaller Daniel Monti), Vincent Cimini, Gabriele Angioi en de buitenvelders Niccolo Cinelli, Tommaso Battioni, Samuele Bruno met invallers Maoor Luca Pasquini en Giovanni Di Turi. Oud-internationals in de coaching staf zijn Alberto D’Auria (manager), Rolando Cretis (pitching) en Gianmario Costa. De gehele begeleiding bestaat uit 12 personen onder leiding van chef d’equipe Vincenzo Mignola.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart