Skip to content

Italie U23 verloor slechts één uit vijf wedstrijden, maar hoe cruciaal!

13 augustus 20236 minute read

De 17-jarige pitcher Matteo Marelli, die de start van wedstrijd 3 tegen Duitsland opgedragen kreeg, gooide 1.1 inning en kreeg 5 runs tegen. Foto: Izzy Lilburn

Verbijsterd waren de Italianen thuis en op het EK Under23, toen ze op dag 3 ruim na afloop van hun eerste nederlaag vernamen, dat ze uitgeschakeld waren voor de halve finales op vrijdag. De verbijstering bleek uit de aanvankelijk laconieke houding van spelers en coaches op het veld onmiddellijk na de 5.1 innings tegen Duitsland, uit het appverkeer met Italiaanse honkbaldeskundigen, die in Italie waren gebleven voor vakantie en verjaardag, maar vooral uit het wedstrijdverslag dat donderdagmiddag verscheen op de website van de Italiaanse bond. Iedereen schudde de mercyrulenederlaag (13-3) van zich af en dacht al aan hun halve finale tegen Nederland. 

“Italie ontmoette een tegenstander, die met de schouders tegen de muur vocht (PvN: Duitsland, dat al een wedstrijd had verloren), maar de Italianen begingen zoiets als zes veldfouten, waardoor slechts 5 van de 13 runs verdiend waren op de pitcher. Italie had vijf pitchers nodig, die samen 10 keer 4 wijd gooiden.

Een driepuntenhomerun van Gamberini bij een achterstand van 6-0 liet Italie in de derde inning nog dromen van een terugkeer aan de leiding. In het honkbal zijn het de cijfers die het verhaal vertellen en de glamoureuze nederlaag samengevat in deze cijfers mag zich nooit meer herhalen voor de ploeg, die die veldfouten beging op slechts banale honkslagen. Manager Alberto D’Auria heeft pitchers opgesteld, die tien keer een vrije loop moesten opgeven en op hun beurt in de steek werden gelaten door hun veldgenoten.

De Duitsers waren bereid om te vechten, maar kregen de 13-3 overwinning in 5.1 innings op een Italiaans dienblaadje aangeboden!” Aldus het eerste deel van het verslag op de website fibs.it dat nog even doorgaat met wat details uit de innings.

De wedstrijd wordt altijd gespeeld door de mannen op het veld, maar degeen die kiest voor de jongst beschikbare pitcher (17 jaar) als startende werper in de sleutelwedstrijd tegen de strijdbare Duitsers, geeft daarmee een duidelijke boodschap af aan de rest van zijn Under23-spelers.

Als dezelfde manager in de voorbereiding naar die laatste wedstrijd niet let op de mogelijke scenario’s voor de eindstand in de round robin, dan laadt hij wel heel veel schuld op zich voor de vroege uitschakeling van Italie in dit EK-tournooi, waarvan de twee finalisten zich direct plaatsen voor het WK in 2024. Een uurtje na Duitsland behaalde ook Frankrijk de tweede overwinning in poule B en deze winst was redelijk verwachtbaar tegen het ditmaal zwakke Belgie.

Van Frankrijk had Italie op dag 1 ruim gewonnen (7-0 in 7 innings), maar als Italie op dag 3 vanaf de eerste inning achter staat, dan moet een manager tijdens de wedstrijd de drievoudige 2-1 eindstand alsnog zien aankomen. Dan geeft het negatief saldo van 10 runs tegen Italie in 5.1 innings al meteen de doorslag. Het duurde echter tot na de laatste inning van Frankrijk – Belgie, dat de derde plaats van Italie in de eindstand van poule B werd gepubliceerd door WBSC Europa.

Toen sloeg de verbijstering alsnog toe bij de Italianen in het EK en volgde in de avond het onderstaand nieuws op de bondswebsite:

Italie wordt door TQB veroordeeld tot uitsluiting van de Halve Finales op het EK U23 in Oostenrijk

De Azzurri van Alberto D’Auria hebben betaald voor de tien punten verschil geleden tegen Duitsland. De tweede plaats gaat naar Frankrijk. Vincenzo Mignola (bondsbestuurslid en chef d’equipe): Een verschrikkelijk incident op een verkeerde dag.

Italie Under23 is uitgeschakeld voor de halve finales van het huidig EK in Oostenrijk. Het officiele bericht kwam in de avond na berekening van de Team Quality Balance met Duitsland, Frankrijk en de jongens van Alberto D’Auria alle drie geindigd met 2 overwinningen en 1 nederlaag. Een bittere epiloog na een dag om maar snel te vergeten. Na de 7-0 zege van Italie op Frankrijk en hun 8-3 winst tegen Duitsland, had Italie de wedstrijd tegen de Duitsers kunnen controleren, maar de wedstrijd liep meteen verkeerd met zes punten tegen in de eerste twee innings.

De homerun van Gamberini in de derde inning bracht licht en Italie virtueel in de halve finales, maar de desastreuse finale van 2 punten in de vijfde en 5 punten in de zesde inning gooiden roet in het eten tot de 13-3 nederlaag in 5.1 innings wegens aangetoonde minderwaardigheid.

Chef d’equipe Vincenzo Mignola: “Ondanks dat we goed voorbereid waren, ook op moeilijke situaties, waren we dat niet op deze totale krankzinnigheid. De door de coaches ingevoerde correcties in het veld konden deze nonprestatie niet verhinderen. We hebben allemaal de onverwachte fouten in de fundamentals kunnen zien. Het onvermogen om hieruit te komen heeft dientengevolge ons deze rekening gepresenteerd na de niet voorziene nederlaag.

Het spijt me voor de staf, voor de spelers, voor de aanhang op de tribune, voor de door deze ploeg in Italie gecreeerde verwachtingen, maar we weten dat in honkbal ondenkbare dingen kunnen gebeuren. Die dingen zijn ons vandaag overkomen. Het is helder dat we deze situatie zo snel mogelijk moeten vergeten.

We moeten onze taak respecteren om te voorkomen dat we de volgende keer kwalificatiewedstrijden moeten spelen voor het EK. We weten heel goed, dat het EK Under23 altijd een toernooi was waar we briljante prestaties leverden. Nu echter hebben we een incident meegemaakt op een dag waarop dat niet mocht gebeuren!”

Samuele Gamberini voltooit zijn walk-off grandslam homerun. Foto: WBSC Europe

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart