Skip to content

Italië en VS zakken op World ranking onderweg naar Premier 12: Nederland houdt stand

3 november 20234 minute read

De top 12 op de wereldranglijst. Foto: WBSC

Gisteren publiceerde wereldbond WBSC de nieuwe tussenstand van de World Ranking voor honkballanden in de aanloop naar de beslisdatum 31 december aanstaande voor deelname aan de Premier12 volgend jaar. Het eerste dat opvalt is dat de Amerikanen, voorheen nummer 1 en tot eergisteren nummer 2, gezakt zijn naar plaats 3.

Voor Nederland telt dat plaats 7 behouden is en dat de eeuwige rivalen uit Italie weer een plaats gezakt zijn. De Azzurri staan nu op plaats 14 en krijgen steeds slechter uitzicht op deelname aan de Premier12. Dat toernooi zal volgend jaar gehouden worden van 10 tot en met 24 november en punten toekennen aan deelnemende landen, waardoor het verschil tussen de top12-landen en de rest van de wereld alleen maar groter zal worden.

Japan blijft eerste, maar wordt nu gevolgd door Mexico op de tweede plaats. Nederland staat stabiel op de zevende plaats en heeft zich officieus verzekerd van deelname samen met Japan, Mexico, USA, Zuid-Korea, Chinees Taipei en Venezuela met meer punten dan Oranje, alsmede Cuba, Dominicaanse Republiek, Panama, Australie en Puerto Rico met minder punten.

Laatstgenoemd land heeft nu 282 punten voorsprong op nummer 13 Colombia en 328 op nummer 14 Italie. Nederland is dus voor het eerst het enige Europese land dat zich gaat kwalificeren en Italie wordt voor de eerste keer buiten het Premier12 evenement gehouden. Het toernooi wordt beschouwd als de opvolger van het oude wereldkampioenschap, zoals dat laatstelijk door Nederland werd gewonnen in 2011.

Nieuwe ranking

Aanleiding voor de WBSC om weer een nieuwe ranking te publiceren was de eindstand van het honkbaltoernooi binnen de Asian Games en de PanAm Games. Het gastland Chili van de PanAm Games is de nieuwkomer op de WBSC-ranking per 1 november jongstleden, omdat het 43 punten verdiende in eigen huis en daarmee meteen plaats 50 bezet op de lijst, die door de Italiaanse ex-international Giovanni Pantaleoni wordt bijgehouden.

Pantaleoni was een van de Azzurri, die in Rotterdam 2012 het eeuwfeestje van de KNBSB verknalden door het Europees Kampioenschap weg te kapen onder leiding van bondscoach Marco Mazzieri. Zowel Mazzieri als Pantaleoni heeft nu een leuke baan in de organisatie van de WBSC, die onder het voorzitterschap van de Italiaan Riccardo Fraccari een vooral Italiaanse pyramide is geworden. Pantaleoni kent nu Colombia 430 punten toe op basis van hun historisch PanAm-goud, waardoor Italie weer een plaats zakt.

Van links naar rechts: Andrea D’Auria, Marco Mazzieri en Giovanni Pantaleoni. Foto: Baseball.it

Andrea Abodi

Dankzij nadere informatie ontvangen van de Italiaanse bond FIBS weten we nu, dat de nieuwe minister van Sport en Jeugd in het kabinet Meloni in Rome de voormalige General Director van het Italiaanse deel van het WK honkbal 2009 is. Dat werd toen ook in Nederland gehouden, maar het finaledeel vond in Italie plaats onder leiding van Andrea Abodi. De nu 63-jarige sportmanager begon zijn loopbaan in 1987 en vervulde diverse hoge functies onder meer binnen het Italiaans Olympisch Commitee CONI.

In die sportkoepel werd Abodi door zijn voorzitter Giovanni Malago voorgedragen om de Olympische Winterspelen van Milaan en Cortina d’Ampezzo 2026 te gaan leiden. De eerste vrouwelijke premier van het land, Giorgia Meloni, liet vorig jaar echter haar oog vallen op Abodi en benoemde hem tot minister van Sport en Jeugd in haar kabinet. Op 22 oktober werd hij als zodanig ingezworen door president Sergio Mattarella van de Republiek. Een nieuwe sportwet wordt momenteel door alle bonden en clubs in Italie ingevoerd in hun administraties.

Andrea Abodi wordt ingezworen door Sergio Mattarella, president van de Republiek. Foto: Sport Governo

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart