Skip to content

Italiaanse sportkoepel CONI waarschuwt bonden en clubs over financiën

1 november 20233 minute read

Voorzitter van het Italiaanse Olympische Comité (CONI) Giovanni Malagò. Foto: Quirinale.it

De honkbalclubs UnipolSai Bologna en San Marino Republic schreven af voor het European Champions Cup toernooi 2023 in Bussum en Amsterdam vanwege de hoge kosten. Deze twee clubs hadden zich met hun prestaties in het Serie A seizoen 2022 gekwalificeerd mede dankzij commerciele respectievelijk overheid sponsoring, maar konden zich de reiskosten van Milaan naar Amsterdam vice versa en over de weg naar Bussum niet veroorloven.

Wel hadden de twee clubs zich volgestouwd met spelers uit het buitenland, maar puntje bij paaltje haakten zij af. Hun hoop is nu gevestigd op de Europese honkbalbond, die een nog duurdere formule aanbiedt voor 2024 in samenspraak met de nationale bonden van Tsjechie, Duitsland, Italie en Nederland. Zelfs Mark Herbold, namens de KNBSB op die afspraak, weet desgevraagd niet wie gaat opdraaien voor de kosten. Sinds de afloop van het EK op 1 oktober heeft de Europese bond nog geen nadere informatie verstrekt aan de pers.

De Italiaanse bond FIBS en de clubs uit de Serie A zijn onlangs gewaarschuwd door hun sportkoepel CONI voor de tegenvallende financiele mogelijkheden in de nabije toekomst. De flamboyante voorzitter van die koepel, Giovanni Malagò, maakte op 26 oktober jl bekend, dat hij door zijn boekhouders is teruggefloten bij het onderhouden van zijn eigen organisatie (jaarlijkse kosten 45 miljoen euro per jaar) en het ondersteunen van de sportbonden (363 miljoen euro per jaar).

Giovanni Malagò overhandigt bloemen aan atlete en vicepresident van CONI Silvia Salis. Foto: Roberto Di Tondi/CONI

Oorzaken

Als oorzaken daarvan draagt hij aan de gestegen inflatie en de opgelopen kosten voor het CONI, dat ook wanhopig poogt de Olympische Winterspelen van 2026 te behouden voor Italië. De Italianen zoeken nog steeds naar een plek voor het schaatsen en een andere voor het bobsleeen. Milano en Cortina d’Ampezzo slagen nog steeds niet erin het vertrouwen van het IOC terug te winnen en hebben hulp van buiten nodig. Koortsachtig wordt onderhandeld met Turijn voor het schaatsen en met Oostenrijk voor het bobsleeën.

Ook voor de deelname aan de Olympische Spelen in Parijs – een zwangerschap van 9 maanden verwijderd van nu – vreest Malagò een zware bevalling op financieel gebied. Zijn secretaris-generaal had 19 miljoen euro voor de Olympische expeditie naar de twee weken in de Franse hoofdstad aangevraagd, maar het Italiaanse ministerie van Economische Zaken heeft rekening gehouden met “le difficolta generali del paese” (de algemene moeilijkheden van het land) en besloten dat de Italiaanse sportwereld moet proberen met 13 miljoen euro de deelname aan de Parijse Spelen te bekostigen, inclusief 3 miljoen voor de deelnemers aan de Paralympische Spelen van 2024.

Tenslotte moest Malagò erkennen, dat de bouw van het nieuwe multisportpaleis Giulio Onesti betaald moest worden uit de eigen middelen van het CONI en hij spreekt daarover zijn grote spijt uit. Er moet stevig gesneden gaan worden in de uitgaven van de sportkoepel en de sportbonden (zoals onder meer honkbal- en softbalbond FIBS) moeten zich daarop voorbereiden bij de begrotingen van het komend jaar 2024.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart