Skip to content

Israël is heikel agendapunt voor Europees congres WBSC

9 februari 20242 minute read

De Kroatische voorzitter van WBSC Europe, Kruno Karin, leidt dit weekend het congres. Foto: WBSC Europe

Dit weekend vergadert het Europese honkbal en softbal op het WBSC congres in het Spaanse Malaga. Op de agenda staat het voorstel van de Belgische bond om de toekenning van het EK honkbal 2025 aan Tel Aviv (Israël) te heroverwegen in verband met de huidig woedende oorlog in de regio. De Europese koepel heeft al laten weten, dat de Israëlische organisatie bereid is om het gastheerschap terug te geven en aan te bieden aan andere leden van WBSC Europe. 

Verder moeten de speelsteden Utrecht en Praag dit jaar tot nader bericht rekening houden met de komst van Israelische ploegen naar het EK softbal Elite en het EK softbal Under15. Sinds donderdagavond moet Den Haag zware bewaking leveren voor de Ambassade van Israël wegens zeer serieus te nemen dreigementen, zo informeerde de burgemeester van die stad zijn gemeenteraad donderdagavond. De kosten voor de beveiliging van ploegen, toeschouwers, tribunes, clubhuizen, bussen en hotels gedurende de meerdaagse toernooien lopen enorm op. De EK-organisatie in Utrecht is hierover al in overleg met burgemeester en wethouders.

Op het congres zijn Europese bestuursfuncties vacant en daarvoor zijn kandidaturen binnengekomen uit België, Bulgarije, Griekenland, Malta, Oostenrijk, Polen en Turkije. Opvallend is dat langdurig sterke sportlanden zoals Nederland, Italië, Duitsland en Tsjechië zich in dit opzicht afzijdig houden. Nu zijn Italië, Duitsland en Tsjechië al markant vertegenwoordigd in Europees en mondiale verbanden, maar dat kan van ons eigen land (nog) zeker niet gezegd worden.

Overige landen kijken altijd vreemd aan tegen het op de velden sterk presterende Nederland, dat echter in de bestuurlijke samenwerking binnen Europa heel vaak niet thuis geeft. Geen Nederlander te vinden in de Europese Executive Board van 20 personen. Pas in de 14-koppige honkbalcommissie van de WBSCE komen we Jan Kuipers en Linda Steijger tegen, alsmede Dennis Duin en Hans Hornstra in de 11-koppige softbalcommissie. In het prille bestaan van Baseball5 heeft Erik Eilering al een bestuursplek toegekend gekregen.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart