Skip to content

Bondsvoorzitter Marcon stelt zich weer verkiesbaar in Italië

3 februari 20245 minute read

Het podium van het amfitheater gedurende de toespraak door voorzitter Andrea Marcon op dag 2 van de conventie in Rimini. Foto: PhotoBass

Andrea Marcon begint aan zijn achtste seizoen als voorzitter van het bondsbestuur van de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS. Aan het eind van het komend seizoen 2024 gaat hij op voor zijn tweede herverkiezing voor het Olympisch mandaat van vier jaar inclusief de Spelen van Los Angeles 2028. Dit verklaarde hij tijdens de weer door bijna 1000 deelnemers bijgewoonde conventie ConX in het PalaCongressi van Rimini.

Drie jaar geleden kreeg hij 59% van de stemmen uitgebracht door de gerechtigde clubs en instanties in Italie. Nu verwees hij naar zijn gewonnen verkiezingen in najaar 2016 en najaar 2020 en beloofde hij het volgepakte theater: “Als jullie dat willen, blijf ik ook de komende vier jaren bij jullie!”

Trots wees hij op de voorbereiding van de Azzurri op de Olympische Spelen van 2028, die in december jongstleden begon met een keuring in het CONI-centrum in Rome. Daar kwam voor het eerst bij elkaar een combinatie van Under23 spelers met jonge 23plussers, die verondersteld worden over viereneenhalf jaar de topvorm van hun honkballoopbaan bereikt te hebben om als nationale ploeg van Italie deel te nemen aan de Olympische Spelen in Los Angeles 2028.

Het project van deze selectie heet dan ook “Club Italia LA28” en Marcon wil hiertoe zelfs de Accademia Nazionale heropenen. De vestiging in Tirrenia werd gesloten in 2016 en de activiteiten werden in 2017 voortgezet op Acquacetosa in Rome, maar in 2020 beeindigd wegens de corona epidemie. Met ingang van het nieuwe schooljaar in september begint deze pre-olympische selectie aan een parcours, dat “aangemoedigd zal worden door ons allemaal, federatie, clubs, spelers, lopend met hen, ondersteunend in synergie, communiceren en coordineren om hun werk voort te stuwen!” Zo sprak Marcon enthousiasmerend tot zijn publiek in Rimini, maar mede gericht tot de pers en sponsors, inclusief zijn Ministerie van Sport en het nationaal olympisch commitee CONI.

Spotlight

Voortgaand onder de spotlights riep Marcon in herinnering dat het ledenaantal van zijn bond in 2020 slechts 18.027 bedroeg (inclusief 11.990 spelers). Dat is inmiddels gestegen naar 21.220 (inclusief 14.887 spelers), nog steeds kleine aantallen volgens de voorzitter in een land met 60 miljoen inwoners. Hij hoopt echter dat die aantallen dag na dag zullen stijgen dankzij zijn projecten op scholen en op velden, tevens gericht op alternatieve ideeën zoals Baseball5, waarin de wereldbond WBSC zwaar investeert en dat inmiddels een groot succes blijkt.

Nederland heeft hiervoor nog geen beleid ontwikkeld, maar behaalde bij het eerste EK onverwacht een vierde plaats na eerder Italië verslagen te hebben. Daarom riep Marcon zijn gehoor op: “Blijf dichtbij de voorzitter en degenen die met hem samenwerken. Blijf bij het prestige van onze totale beweging, die iedere dag met nagels en tanden strijdt. Vertrouw op uw voorzitter dat hij antwoorden geeft op uw vragen!” Zo ging hij nog verder door alsof de verkiezingscampagne al begonnen is en met een allure, die ons in nuchter Nederland misschien verbaast, maar zo bevlogen spreken Italiaanse bondsvoorzitters nu eenmaal.

Buitenland

Voorafgaand aan de conventie ConX, vergaderde het bondsbestuur in hetzelfde congrescentrum. De begroting voor 2024 werd goedgekeurd met inbegrip van een licht overschot. Verder werden de schedules van Serie A en B voor honkbal en softbal vastgesteld en de verlengingen geaccordeerd van de aanstellingen van bondscoaches Mike Piazza (elite honkbal) en Federico Pizzolini (elite softbal). Allerlei initiatieven worden door FIBS aangeboden ter verbetering van het Italiaanse honkbal, zoals twee on-line clinics over de motoriek door Steve Janssen op 27 en 28 februari, ieder tweeëneenhalf uur durend.

Terwijl eerder op deze website werd genoemd, dat Italiaanse clubs altijd vertrouwen op Italiaanse hoofdcoaches, blijkt deze winter plotseling dat diverse clubs wel buitenlandse managers of hoofdcoaches aantrekken voor het seizoen 2024. Ook de ondersteuning door naar de Verenigde Staten geëmigreerde Italianen voor collegeplaatsingen van Italiaanse talenten lijkt nu uitgebreid te worden naar coaches. De voormalige bondscoach van de Azzurri, Jim Mansilla, die terug in Florida actief was als scout van Italiaans-Amerikaanse spelers, gaat zich – volgens website Baseball.it – nu wijden aan het sturen van Amerikaanse coaches naar het vaderland van zijn voorouders onder de projectnaam “Italy We Trust”!

Jim Mansilla was de Italiaans-Amerikaanse bondscoach van de Azzurri, die de Europese titel van 1983 in eigen land wonnen door Nederland in de finale te verslaan. De nationale selectie van Italie was toen zwaar geladen met Italiaans-Amerikaanse spelers, die op initiatief van toenmalige bondsvoorzitter Bruno Beneck naar Italiaanse clubs waren gehaald. Met dit resultaat kreeg Italie tevens het Europese ticket voor de Olympische Spelen van Los Angeles 1984.

Honkbal gold daar nog als demonstratiesport, maar op zich betekende de verschijning van honkbal op de Spelen als een mijlpaal voor de honkbalsport in de acceptatie door het IOC. Italie speelde daar onder leiding van Mansilla 3 wedstrijden, waarvan de eerste twee verloren gingen ondanks Italiaans-Amerikaanse pitchers. De enige overwinning van Italie werd pas behaald in hun derde wedstrijd met nota bene een puur Italiaanse pitcher op de heuvel: Massimo Fochi van Parmalat. De bevindingen in Los Angeles betekenden een ommezwaai in het Italiaanse honkbal: bondsvoorzitter Beneck werd opgevolgd door clubvoorzitter Aldo Notari van Parma, bondscoach Mansilla werd opgevolgd door de pure Italiaan Silvano Ambrosioni. Bij het EK 1985 en het WK 1986 in Nederland verscheen Italië succesvol met puur Italiaanse spelers.

Jim Mansilla (73), nu associate headcoach Miami Dade College. Foto: Baseball.it

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart