Skip to content

België blij dat EK 2025 niet in Israël gespeeld gaat worden

16 februari 20243 minute read

Het nieuwe bestuur van WBSC Europe poseert voor de camera van Kristina Uroic. Foto: Kristina Uroic

Ludo Peeters, secretaris van de Belgische honkbal- en softbalbond KBBSF, werd na afloop van het WBSC Europe congres in Malaga bevraagd door de Nederlandse journalist Guus Mater van het Belgische algemeen persbureau Belga. De Belgische bond had een motie bij de Europese koepel ingediend tegen het doorgaan van het EK honkbal 2025 in Tel Aviv, Israël. De Belgen beschouwden het EK in het land als een te groot risico voor de bezoekende ploegen uit Europa.

Volgens Peeters behoefde de Belgische motie niet behandeld te worden tijdens het congres van afgelopen weekend. Peeters: “Die motie is niet behandeld, omdat Israel uit eigen beweging de organisatie heeft terug gegeven. Bovendien moet er in Israel nog veel worden gedaan aan infrastructuur!”

Guus Mater, die honkbal al tientallen jaren volgt voor de media in Nederland, preciseert dat Peeters hiermee doelt op de nog aan te leggen honkbalvelden in Israël, een land waar honkbal nog niet bekend is en dat met merendeels Amerikaanse spelers uitkomt bij internationale ontmoetingen. Sinds 2019 doet een dergelijke selectie namens Israël mee aan het EK en behaalde hun selectie dankzij die Amerikanen verdienstelijke resultaten, waaronder zelfs een tweede plaats.

Israël is een vreemde eend in de Europese bijt, want het land ligt niet in Europa, maar in Azië. Daar wordt honkbal tot op een professioneel niveau gespeeld en de wereldbond WBSC propageert honkbal in het Zuiden en Westen van dat werelddeel. Japan, Zuid-Korea en Chinese Taipei staan 1, 4 en 5 op de wereldranglijst, Israel staat op plek 19, China op 24, Filippijnen op 28, Pakistan op 38, Thailand op 42, Palestina op 46 en Laos op 49.

WBSC Europe

WBSC Europe heeft diverse verslagen over het recente congres geplaatst op de officiële website wbsceurope.org, maar rept daarin niet over Israël, dat wel met nationale softbalploegen wordt verwacht bij het EK Elite in Utrecht en bij het EK Under 15 in Praag. Wel meldde wbsceurope.org dat softbalsters uit Oostenrijk en Griekenland zijn opgenomen in de Europese Hall of Fame en dat een Griek, een Bulgaar en een Pool zijn gekozen in de Executive Board van WBSC Europe.

Het bestuur van de Europese bond bestaat nu uit voorzitter Krunoslav Karin, secretaris Ami Baran, vice-voorzitter honkbal Petr Ditrich, vice-voorzitter softbal Gabriel Waage, vice-voorzitter baseball5 Youri Alkalay, leden honkbalcommissie Francois Collet, Juergen Elsishans en Pawel Szczepanik, leden softbalcommissie Mette Nissen Jakobsen, Kostis Liarommatis en Kristian Palvia. Spelers worden vertegenwoordigd door Jorge Balboa voor honkbal en Martina Lackner-Keil voor softbal. Nota bene: geen bestuurders uit langdurige toplanden Nederland en Italië. Wel uit Duitsland (Elsishans) en Tsjechie (Ditrich en Waage).

Ook WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari was uit zijn hoofdkantoor nabij het Zwitserse Lausanne afgedaald naar het tegenover Afrika gelegen Malaga om het Europese congres toe te spreken. Hij sprak over de aanstaande tiende verjaardag van de wereldbond, over de Baseball Champions League, over de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles en die van 2032 in Brisbane. Ook blikte hij uitgebreid terug op zijn werk als voorman van mondiaal honkbal, softbal en het goed aanslaande baseball5. Door allerlei medewerkers van hem werd informatie aangeboden op terreinen zoals anti-doping, e-sporten, ledenhandboek, enzovoorts.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart