Skip to content

EK 2023: Azzurri worden steeds Italiaanser, net als in 1973

7 september 20235 minute read

Parma 1973 – 2023: staand vanaf links Claudio Di Raffaele, Dario Bazzarini, Vic Luciani, Sal Varriale, Luigi Ugolotti, Alberto “Toro” Rinaldi en Giorgio Costantini. Knielend vanaf links Paolo Re, Claudio Cattani en Angelo Argentieri. Foto: Il Bar del Baseball

De selectie van bondscoach Mike Piazza voor het EK, dat op 24 september 2023 begint in Tsjechie, blijkt te bestaan uit voornamelijk Italiaanse spelers die in eigen land geboren en opgeleid zijn. Dat gebeurde ook op 5 september 1973 in Parma, waar binnen het Inter Continental Cup toernooi Italie onverwacht met 6-5 won van Team USA dankzij de homerun van Vic Luciani in de tiende inning. Het razend enthousiaste publiek in het Stadio Europeo zag de Italiaanse Davids onder leiding van hun bondscoach Bill Arce winnen van de Amerikaanse Goliaths. 

De spelers van toen wonen als gewone Italianen nog steeds in Italie en namen op uitnodiging deel aan de reunie in het stadhuis van Parma op 3 september georganiseerd door het honkbalmedium Il Bar del Baseball, het sportidolenmedium Figurine For Ever en de gemeente Parma. Tien spelers van 50 jaar geleden gaven acte de presence: Angelo Argentieri, Dario Bazzarini, Claudio Cattani, Giorgio Costantini, Vic Luciani, Claudio di Raffaele, Paolo Re, Alberto “Toro” Rinaldi, Luigi Ugolotti en Sal Varriale. Verhinderd, meelevend en gememoreerd werden hun teamgenoten Giorgio Castelli, Bruno Laurenzi, Giampaolo Mirra en Ralph Pinaro.

Onder de sprekers herkenden we de huidige voorzitters van Parma Clima en Comcor Modena, alsmede sportwethouder Bosi van de stad Parma. De Amerikaans geboren Mike Piazza heeft woensdag zijn Italiaanse selectie voor het EK in Tsjechie bekend gemaakt. Van de 27 opgeroepen spelers zijn er 22 geboren en opgeleid in Italie en 5 geboren en opgeleid in het buitenland. Van de 5 buitenlands geboren Italianen hebben er vier al meegespeeld in de Serie A en 1 alleen bij de Azzurri (Vito Friscia Jr). Onder de buitenlands geborenen is er 1 met Major League ervaring, namelijk de 30-jarige Robel Garcia van Bologna.

De geboren Dominicaan speelde in 2019 en 2021 bij elkaar 77 wedstrijden als binnenvelder op het hoogste niveau. Opvallend afwezig in de selectie is de 35-jarige puur Italiaanse ex-Major Leaguer Alex Liddi, die deze maand gedebuteerd heeft bij Parma Clima in de Serie A. Wel komen er drie namen van Under23 spelers voor op het roster van Italie, te weten Andres Annunziata, Marco Artitzu en Mattia Sireus, die allen als Azzurri deelnamen aan het EK Under 23 in Oostenrijk. Daarnaast spelen drie Italiaanse talenten in de Amerikaanse Minor Leagues.

Oefenwedstrijden

Als Nederland en Tsjechie tegen elkaar oefenen in Rotterdam, doet Italie dat tegen Zwitserland en Kroatie. De spelers verzamelen op donderdag 14 september in Ronchi dei Legionari. De wedstrijd tegen Zwitserland vindt plaats in Prosecco Trieste op zaterdag 16 september om 15.00 uur.

Tegen Kroatie wordt aangetreden in Ronchi dei Legionari op zondag 17 september om 18.00 uur. De eveneens Italiaanse coaches van Mike Piazza zijn Gianguido Poma als bench-coach, Rolando Cretis als pitching coach, Roberto Corradini als bullpen coach en verder Michele Gerali, Gian Mario Costa, Alessandro Fanfoni en Daniele Santolupo. Het aantal van 27 spelers moet nog worden teruggebracht tot de definitieve 24.

Voorlopig roster van Italië voor EK 2023:

naam voornaam positie B T oorspronkelijke club huidige club
Aldegheri Mattia P R R 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Andretta Maurizio P R R VITERBO BASEBALL CLUB FORTITUDO BASEBALL BOLOGNA
Annunziata Andres C R R ACADEMY OF NETTUNO B.C. NETTUNO B.C. 1945
Artitzu Marco P R R PORTA MORTARA BAS. SOFT. NOVARA BASEBALL SOFTBALL CLUB GROSSETO 1952
Astorri Cesare 1B,DH R R 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Bassani Alex P R R FORTITUDO BASEBALL BOLOGNA
Batista Nathanael OF R R REGGIO RAYS BASEBALL SAN MARINO BASEBALL CLUB
Bocchi Matteo P R R 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Celli Federico OF R R SAN MARINO BASEBALL CLUB
Davis Nick P R R NORTHEASTERN UNIVERSITY, BOSTON – USA
D’Orazio JJ C R R REGGIO RAYS BASEBALL AMARILLO SOD POODLES (AZ) DOUBLE A
Epifano Erick 3B,SS R R SAN MARINO BASEBALL CLUB
Friscia Jr Vito C,1B,OF R R LEHIGH VALLEY IRON PIGS (PHI) TRIPLE A
Garcia Robel UTL R R FORTITUDO BASEBALL BOLOGNA
Mercuri Mattia 2B,SS R R NETTUNO B.C. 1945
Mineo Alberto C L R NEW BLACK PANTHERS RONCHI 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Monello Giulio C R R 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Paolini Ricardo 2B R R REGGIO RAYS BASEBALL FORTITUDO BASEBALL CLUB 1953
Pinazzi Nicolò P L L MILANO BASEBALL 1946 DAYTONA TORTUGAS (CIN) SINGLE A
Poma Sebastiano OF L L COLLECCHIO B.C. 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Pomponi Francesco P R R OLTRETORRENTE BASEBALL CLUB 1949 PARMA BASEBALL CLUB
Quattrini Gabriele P R R BASEBALL CLUB LE PANTERE POTENZA PICENA MACERATA ANGELS
Robles Federico P R R FORTITUDO BASEBALL BOLOGNA
Scotti Claudio P R R FORTITUDO BASEBALL BOLOGNA
Sellaroli Andrea 2B,OF R R NETTUNO B.C. 1945
Sireus Mattia P R R BASEBALL SOFTBALL CLUB GROSSETO 1952
Vassalotti Michele P R R REGGIO RAYS BASEBALL WISCONSIN TIMBER RATTLES (MIL) HIGH A

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart