Skip to content

Bologna en San Marino ongeslagen in halve finales en zien elkaar in Italian Series

3 september 20236 minute read

Eugene Helder van UnipolSai Bologna in wedstrijd tegen Parma. Foto: K73/NADOC

Zondagavond om 20.30 uur begint wedstrijd 1 van de Italian Baseball Series in het Gianni Falchi stadion in Bologna. De serie omvat maximaal 7 wedstrijden, waarvan de eerste twee gespeeld worden bij de thuisclub, de volgende drie bij de tegenstander en de laatste twee terug bij de hoogst geeindigde in het regulier seizoen. Dat is dus UnipolSai Bologna, dat in de halve finale onverwacht slechts 4 wedstrijden nodig had om Parma Clima te verslaan. Ook San Marino Republic had slechts 4 wedstrijden nodig om zich te plaatsen voor de finale, maar dat lag meer in de verwachting omdat tegenstander Big Mat Grosseto minder gepresteerd had in het regulier seizoen.

Alle wedstrijden van de Italian Baseball Series zijn ook voor Nederlandse belangstellenden te volgen dankzij de live reportages door de Italiaanse bond (fibstv.com of via YouTube, dank aan de FIBS voor de extra informatie) met commentaar door Matteo Gandini en Kevin Senatore. De uitzendingen vinden onder voorbehoud van weersomstandigheden plaats op zondag 3 en maandag 4 september, op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 september en zo nodig op dinsdag 12 en woensdag 13 september.

Alle wedstrijden vangen om 20.30 uur aan en duren regulier 7 innings. Behalve veel Italiaanse spelers en buitenlanders met een Italiaans paspoort, die in aanmerking komen voor selectie door bondscoach Mike Piazza met het oog op het EK in Tsjechie, worden de camera’s ook gericht op zes Nederlandse spelers, te weten vier bij Bologna en twee bij San Marino.

Na de hitte van de twee eerste wedstrijden in Bologna (35 graden in de avond), bleek het een paar dagen later in Parma aanmerkelijk kouder (20 graden in de avond met harde wind en regenbuien). Wedstijd 4 moest dan ook een dag worden uitgesteld. Drie wedstrijden eindigden met het kleinst mogelijk verschil: wedstrijd 1 in Bologna 1-0 door de homerun van Shakir Albert en wedstrijd 3 in Parma 0-1 dankzij de tweehonkslag van dezelfde Nederlander (zij het zonder erkenning als RBI), alsmede 1-2 in wedstrijd 4, waarvan het winnende punt in de laatste inning werd gescoord in samenwerking door de twee oriundo’s Ernesto Liberatore en Ricardo Paolini van Bologna.

Albert werd uit het veld gestuurd wegens een sliding naar de thuisplaat. Emoties liepen hoog op en herhaaldelijk vertoonde de tv bench clearing brawls. De druiven waren zuur voor Parma Clima, dat 3 maanden geleden in Bussum ook al voor de European Champions Cup werd uitgeschakeld door de gastheren van HCAW. De scheidsrechters voelden zich na afloop bedreigd tijdens hun gang naar de kleedkamer, waarna de club een boete van 200 euro werd opgelegd door de strafcommissie van de FIBS.

Herfst in augustus

Ook in Grosseto leek het herfst in die augustusdagen, maar behoudens een vertraging van een uur wegens een regenbui werden wedstrijden 3 en 4 tegen San Marino gewoon gespeeld op de vastgestelde avonden. Hoewel titelverdediger San Marino torenhoog favoriet was in deze halve finale serie tegen Big Mat, bleven de uitslagen opvallend bescheiden: 6-1 en 4-3 in San Marino en 2-4 en 2-5 in Grosseto.

Tot in de vijfde inning van wedstrijd 3 leek Grosseto te gaan verrassen met een nederlaag voor San Marino, maar toen scoorde de kampioensploeg de 2-2 gelijkmaker onderweg naar de 2-4 eindstand na 7 innings. In wedstrijd 4 nam San Marino met 0-1 de leiding in de tweede inning en bouwde het die voorsprong in de laatste twee innings uit naar 0-5. De thuisploeg probeerde terug te vechten in de laatste slagbeurt, maar het kwam niet verder dan 2-5.

Verheugend was dat Grosseto uitkwam met twee waarachtig Italiaanse pitchers, die we herkenden van het EK Under 23 vorige maand in Oostenrijk. Starter was Ion Doba en zijn reliever na 5.2 innings was Mattia Sirea. San Marino daarentegen heeft helemaal geen Sammarinese spelers. In het veld van wedstrijd 4 stonden alleen maar buitenlanders, te weten 2 Italianen (Federico Celli en Lorenzo Di Raffaele) en 7 nog verdere buitenlanders, waaronder twee met als tweede paspoort dat van Italie en de Nederlander Dudley Leonora.

UnipolSai Bologna viert de vierde winst tegen Parma Clima. Foto: Photo Bass

De finalisten

Beide finalisten Bologna en San Marino boekten in dit seizoen hetzelfde resultaat. Van de 41 gespeelde wedstrijden (eerst 10 van 9 innings en daarna 31 van 7 innings) won ieder van de twee clubs 33 wedstrijden. Onderlinge resultaten blijken in het voordeel van Bologna uit te vallen. Zowel in het eerste onderlinge weekend begin juni als in het tweede in midden juli won Bologna 2 van de 3 wedstrijden: 10-4, 4-3 en 3-13 respectievelijk 2-1, 3-5 en 8-2. Hierop is dus het thuisvoordeel voor Bologna in de Italian Baseball Series gebaseerd.

Alle 3 homeruns van Bologna in de halve finale wedstrijden tegen Parma kwamen van Nederlandse armen: Shakir Albert, Eugene Helder en Darren Seferina. Hoogste slaggemiddelden noteerden de Under 23 speler Samuele Gamberini met .375/375 in 8 slagbeurten, Helder met .308/692 in 13 slagbeurten, Albert met .300/700 in 10 slagbeurten, Riccardo Bertossi met .286/429 in 7 slagbeurten, Ernesto Liberatore met .273/364 in 11 slagbeurten en de ex-Major Leaguer Robel Garcia met .250/375 in 8 slagbeurten.

De meeste van de 28 innings in de halve finale werden gegooid door Porfirio Lopez met een Verdiende Punten Gemiddelde (VPG ook wel ERA) van 0.90 in 10 innings, Cristopher Molina met 0.00 in 5 innings, Raul Rivero met 0.00 in 4 innings, de eerste Italiaanse pitcher Alex Bassani met 3.00 in 3 innings en de tweede Italiaan Maurizio Andretta met 4.50 in 2 innings.

De enige homerun van San Marino in de 4 wedstrijden tegen Big Mat Grosseto kwam op naam van Nathanael Batista. Het hoogste slaggemiddelde van .429 werd ex aequo behaald door Oscar Angulo en Erick Epifano (ieder in 14 slagbeurten en bij een slugging van .571), alsmede door Ericson Leonora bij een slugging in 14 slagbeurten. Daarna volgen Nathanael Batista met .400/900 in 10 slagbeurten en Dudley Leonora met .364/455 in 11 slagbeurten. Van de 28 gepitchte innings van San Marino deed Dimitrios Kourtis het meeste werk met 9.0 innings over 2 wedstrijden met een VPG van 0.00.

Daarna volgen de 5.0 innings door Jesus Castillo en Tiago Da Silva met VPG 3.60 in 1 wedstrijd. Fernando Baez en Nicola Garbella gooiden ieder 3.0 innings over 2 wedstrijden voor een VPG van 0.00 resp. 6.00. Twee innings gooide Nelson Hernandez voor een VPG van 0.00 en slechts 1 inning gooide Luca Di Raffaele voor een VPG van 9.00.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart