Skip to content

Bologna nieuwe landskampioen van Italië – sweep after sweep

9 september 20234 minute read

Bologna viert het kampioenschap met de beker. Foto: PhotoBass

UnipolSai Bologna won gisteravond de vierde wedstrijd van de Italian Baseball Series tegen titelhouder San Marino met 6-2, maar omdat de club met de vier Nederlanders ook de eerste drie wedstrijden in deze serie had gewonnen (3-2, 7-4, 7-6), betekende deze duidelijke zege meteen het landskampioenschap 2023 van Italië voor Fortitudo Baseball, zoals de club officieel heet.

Het is de vierde keer in de geschiedenis van de Italian Baseball Series, dat een club zonder nederlaag de finale serie om 4 overwinningen binnen haalt. Eerder gebeurde dit in 1998, 2000 en 2015, maar nog bijzonderder is dat ook beide halve finales tegen Parma Clima en Big Mat Grosseto werden afgewerkt in het minimum van 4 wedstrijden.

Dit is een absolute noviteit in het Italiaanse honkbal en voor Bologna en San Marino geldt dat zelfs hun kwartfinales tegen Ronchi dei Legionari en Comcor Modena zonder nederlaag verliepen! Voor Bologna levert dit seizoen van de Serie A hun 14de landskampioenschap op, waarmee de club het record van Nettuno 1945 met 17 nationale titels begint te benaderen.

Bologna verdient met deze titel tevens het eerste Italiaanse ticket voor de European Champions Cup 2024. De club van voorzitter Pierluigi Bissa weigerde dit jaar deel te nemen aan de editie, die zich afspeelde in de stadions van Bussum en Amsterdam en gewonnen werd door HCAW door Parma te verslaan.

Serravalle stadion

De pers en de official scorers in het Serravalle stadion van San Marino kozen de Venezolaan Ricardo Paolini tot Most Valuable Player van de Italian Baseball Series 2023. Omdat Paolini ook een Italiaans paspoort heeft gekregen, mag hij ook meedoen met de Azzurri aan het EK eind deze maand.

Nog maar in juli jongstleden werd met deze “oriundo” een nieuw kontrakt getekend door Bologna om zich te versterken met het oog op de play-offs. In wedstrijd 1 tegen San Marino kwam Paolini tot een single en een walk, in wedstrijd 2 tot een double, waarmee hij bij 4-4 in de voorlaatste inning 3 punten binnen sloeg, in wedstrijd 3 tot een walk en 0 hits uit 3 slagbeurten en in wedstrijd 4 tot 2 uit 3 beurten en een sac fly, waarop Darren Seferina vanaf het derde honk de 3-0 kon binnen lopen onderweg naar de 6-2 zege na 7 innings.

Vergelijk deze verdienstelijke stats met die van de Dominicaanse werper Cristopher Molina, die in wedstrijden 1 en 4 in de eerste 6 innings steeds slechts 2 runs tegen kreeg op zijn 69 respectievelijk 106 pitches. Of met de stats van Venezolaanse relief pitcher Raul Rivero, die drie van de vier wedstrijden afsloot met een ERA van 0.00 over totaal 5 innings, waarmee hij zelfs 1 x de pitcherswin op zijn naam kreeg. Omdat deze twee buitenlanders geen Italiaans paspoort kunnen krijgen, zijn ze niet oproepbaar voor het EK.

Prijzen

De zilveren medailles voor San Marino en de gouden voor Bologna werden aangereikt door FIBS communicatie en marketing manager Marco Landi en uitgereikt door FIBS bestuurslid Marco Mannucci. Tenslotte overhandigde laatstgenoemde de manshoge kampioenschapstrofee aan aanvoerder Lorenzo Dobboletta van Bologna.

Ricardo Paolini (links) werd MVP van de Italian series een kreeg de award uitgereikt uit handen van Marco Mannucci, bestuurslid van de FIBS. Foto: PhotoBass

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart