De Yankees blijven geld verdienen maar presteren dramatisch. Foto: Charlie Yoon/Pixabay
Dat het topteam van de New York Yankees momenteel in een diepe crisis verkeerd is niet van invloed op de inkomsten. Nog niet. Sportief gezien maken de Yankees dit jaar het slechtste seizoen in 30 jaar tijd mee. Dit jaar is men voor het eerst sinds 1995 door de bodem van de W/L statistiek gezakt.
Sportief gezien maken de Yankees dit jaar het slechtste seizoen in 30 jaar tijd mee. Dit jaar is men voor het eerst sinds 1995 door de bodem van de W/L statistiek gezakt. Men staat redelijk kansloos op de voorlaatste plaats in de American League East. Veel verbetering is er vooralsnog niet te verwachten.
Veel geblesseerden en een rotatie die voor het overgrote deel hopeloos uit vorm is. Is het dan onder de hand geen tijd voor maatregelen? Het management van ieder ander team zou direct zeggen ‘ja’, maar bij de Bronx Bombers werkt dat anders.
Nog altijd veel publiek
Ondanks de slechte prestaties zitten er bij iedere thuiswedstrijd nog altijd ruim 40.000 toeschouwers op de tribune. De fans betalen gemiddeld $ 40,00 per kaartje. Per thuiswedstrijd betekent dat alleen al uit de kaartverkoop een bedrag van $1,600.000 aan inkomsten. Of dit nog lang doorgaat, is niet te verwachten.
Zekere als de fans veel moeten betalen, verwacht men tegenprestaties op het veld. En die blijven uit. Eerder dit seizoen gingen de Yankees voor de negende maal in successie onderuit met een 1-2 thuisnederlaag tegen de Washington Nationals. Deze nederlaag markeert de langste serie nederlagen (losing streak) sinds 1982. De langste serie nederlagen uit de verenigingsgeschiedenis komt uit het seizoen 1908. Toen verloor men 12 maal achter elkaar.
De aanval is het probleem
Insiders merken op dat het voornamelijk de aanval is die voor problemen zorgt. In de laatste negen wedstrijden komt men aan een slaggemiddelde van .176. Daarnaast slaagde men erin om in 81 wedstrijden welgeteld 21 (!) runs te scoren.
Dramatisch, terwijl het in andere seizoenen wel goed ging. Men haalde jaren achtereen gewoon de nacompetitie. Op het moment dat het aanvallend zo slecht gaat, moet de werpersstaf wel perfect functioneren. Ook dat is – een enkele uitzondering daargelaten – niet het geval.
George Steinbrenner, de overleden vader van de huidige eigenaar had vermoedelijk al lang en in een veel eerder stadium ingegrepen Nu wordt er veel gepraat, maar gebeurt er ogenschijnlijk niets. Aaron Boone – de manager die allerminst een daadkrachtige uitstraling heeft – kan rustig doorgaan met zijn vreemde manier van leidinggeven.
Hij wordt nu niet vervangen. Of dat aan het einde van het seizoen wel gebeurt, moet worden afgewacht. En ook Brian Cashman, de machtigste man na eigenaar Hal Steinbrenner blijft nog gewoon op zijn stoel zitten.
Er zijn eerder deze maand veel gesprekken geweest over de reorganisatieplannen. Vooralsnog gaat het daarbij – zoals gezegd – niet om de vervanging van Cashman en Boone. Wel is er volop discussie over de manier waarop Baseball Analytics binnen de franchise wordt toegepast. Ook wordt er volop actie ondernomen bij de rotatie. Zowel de starters als de bullpen.
Bij de starters wordt er kritisch gekeken naar de persoon van Carlos Rodón. Vorig jaar gekocht voor $ 162 miljoen, maar zonder enig aanspreekbaar resultaat. Ook wil men af van Domingo Germán en zijn er twijfels over het handhaven van Luis Severino.
Belangrijkste doel voor de bullpen is het vastleggen van de Japanse superstar Yuki Matsui, vorig seizoen goed voor 39 saves en een seizoen ERA van 1.57 en 0.89 WHIP voor de Tohoku Rakuten Golden Eagles. Behalve de New York Yankees zijn ook de Boston Red Sox en de San Diego Padres in de discussie betrokken.