Skip to content

Hoe de klassieke media berichtten over de Holland Series

23 oktober 20236 minute read

NOS live reporters Andy Houtkamp (TV) en rechts Ronald van Dam (radio) op de perstribune bij Holland Series Game 7. Foto: Pim van Nes

Zeven wedstrijden in oktober en de zevende daarvan gewoon volgens schedule op zondag 22 oktober gespeeld voor de camera’s en microfoons van NOS reporters Andy Houtkamp en Ronald van Dam. Duizend fans in het Familie Stadion van Neptunus. Thuis, op het werk en in de auto leefde heel Nederland mee via NPO 1. 

Uitstekend honkbal en een spectaculair scoreverloop, waarna een verrassende overwinnaar opdook uit de strijd. Niet het gedoodverfde Neptunus, maar de comeback kids van ome Loek Loevendie uit Amsterdam behielden de minimale voorsprong van 1 run! Niet de twintigste titel voor Neptunus, maar de zevende voor Pirates van manager Mervin Gario en zijn assistenten.

Drie Nederlandse kranten vertelden op hun sportpagina’s van hun maandagmorgeneditie uitgebreid over de allesbeslissende zevende wedstrijd van de Holland Series. In het Haarlems Dagblad schreef Monne Reitsma objectief, in De Telegraaf werd een interview door Robin Jongmans met Pirates speler Kenny Berkenbosch gepubliceerd en in het AD Rotterdams Dagblad vertelt Blanchefleur Brassinga over haar gesprekken met twee spelers, de manager en de voorzitter van Neptunus.

Monne Reitsma in Haarlems Dagblad

Amsterdam Pirates is de landskampioen honkbal 2023. In de zevende en beslissende wedstrijd werd Neptunus zondag met 8-9 verslagen. (Bij die stand halverwege de achtste inning) bleef het zondag met Rotterdamse lopers op de honken tot de laatste bal spannend. Christian Diaz raakte de bal (in de negende inning) goed, maar reliefwerper Nelmerson Angela, die zeven innings voor de Amsterdammers voor zijn rekening nam, wist het meteen. Midvelder Jason Jakobus zou de bal vangen. Dat gebeurde en dus kon het feest voor de Amsterdammers beginnen.

Amsterdam won de eerste twee wedstrijden van de Holland Series, voordat Neptunus op gelijke hoogte kwam. Midweeks was er een nipte walk-off zege voor de Rotterdammers, waardoor deze nog 1 zege nodig hadden voor de titel. Amsterdam weigerde echter zich gewonnen te geven en sloeg in het laatste weekeinde van het lange honkbalseizoen hard toe. . . . . .

Met de dubbele winst afgelopen weekeinde was het sprookje voor Pirates compleet. In Amsterdam moest de nieuwe coach Mervin Gario na het vertrek van enkele sterkhouders, waaronder drie werpers die overstapten naar Neptunus, bouwen aan een nieuw tam. Hij deed dat op zijn eigen rustige manier en dat betaalde zich dus uiteindelijk uit.

Robin Jongmans in De Telegraaf (Telesport)

Waanzinning! Het Amsterdam Pirates van coach Mervin Gario heeft het geflikt wat niemand voorafgaand aan het seizoen voor mogelijk had gehouden. . . . . Maar na een zinderende en allesbeslissende Game 7 in de Holland Series tegen Curacao Neptunus (8-9) werd de Amsterdamse club in Rotterdam kampioen. Daarmee mocht clubicoon Kenny Berkenbosch (38 jaar oud en al 17 jaar bij de club) een van de mooiste titels uit zijn carriere bijschrijven.

Berkenbosch: “Dit was echt een hele lekkere! Dit had niemand verwacht, maar op papier hadden wij echt wel een goed team. We zijn steeds meer naar elkaar toegegroeid vanaf de eerste wedstrijd tot aan nu. Dit team geeft gewoon nooit op. Vandaag hebben we ook weer met 7-4 achtergestaan en zijn we toch weer teruggekomen.

Dat is heel knap als je om de titel speelt. We kregen het gevoel dat veel mogelijk was, toen we in de halve finale van de European Champions Cup maar net verloren. Er kwamen wat jongens uit het college baseball bij en zij brachten heel veel energie. Na die halve finale dachten we: nou, met dit team valt er echt heel veel te winnen. We zijn eigenlijk alleen maar beter gaan spelen en je ziet waartoe het leidt. . . . .

Deze ploeg weet niet van ophouden. Ook niet toen we drie keer op rij verloren en met 3-2 achterkwamen in deze series. Natuurlijk is Neptunus niet de minste, ze hebben drie werpers van ons overgenomen. Ze hebben de verkeerde beslissing genomen!” . . . . .

Blanchefleur Brassinga in AD Rotterdams Dagblad

Dat Neptunus voor de vijfde keer op rij naast de twintigste landstitel greep was een daverende verrassing. Vooral qua werpers versterkte de Rotterdamse club zich aanzienlijk. Zo werden Tom de Blok, Mike Groen, Shairon Martis allen van Amsterdam Pirates en Ryan Huntington van Twins Oosterhout aangetrokken. In het jubileumjaar leek Neptunus (*1943) niets in de weg te staan van een nieuwe titel. . . . . .

Kevin Kelly: “We hadden 1 doel en dat was kampioen worden. Het maakt niet uit hoeveel titels ik al heb. Zo’n nederlaag blijft pijn doen. Er is een winnaar en er is een verliezer en dat zijn wij nu al voor de zoveelste keer. We hebben ons best gedaan en keihard gevochten, maar het was helaas niet genoeg. Of ik doorga? Mijn hart ligt bij Neptunus. We moeten met zijn allen eerst maar eens dit verlies verwerken!”

Stijn van der Meer: “Het is echt zuur. We raakten de ballen hard, maar ze werden goed gevangen door Amsterdam Pirates. In de Holland Series konden we geen beroep doen op onze beste werper Tom de Blok, want die was op het EK geblesseerd geraakt. Onze andere werpers maakten hierdoor overuren. En in de eerste twee wedstrijden honkbalden we als zoutzakken door gebrek aan wedstrijdritme. Dat is mijn conclusie!”

Coach Gregory Muller: “We maakten op het eind te veel fouten. Dit verlies komt zeker hard aan. We zullen wel even de tijd nodig hebben om dit te verwerken en hiervan te herstellen. Of ik volgend jaar nog coach ben? Ik wil graag verder, maar dat ligt aan de club!”

Voorzitter Jorian van Acker: “Ik ben hier nog wel eventjes een paar dagen ziek van. We zullen wel snel de balans moeten opmaken, want we hebben nog drie weken voor sluiting van de overschrijvingstermijn. Je kan dit verlies zeker een afgang noemen. We hebben het eigenlijk al heel het jaar lastig met Amsterdam Pirates. Ja, we hebben een hele sterke selectie, maar uiteindelijk hebben we in de breedte ons niveau niet gehaald. Dan heb ik het niet over alle spelers, hoor! Wat mij betreft blijft coach Gregory Muller, maar we moeten nog evalueren!”

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart