Skip to content

Amsterdam Pirates verrast vriend en vijand met de landstitel

24 oktober 20234 minute read

Pirates viert de landstitel van 2023 in Rotterdam. Foto: Pim van Nes

Herfst 2022. Met de regelmaat van een goedlopend Zwitsers uurwerk presenteert Curaçao Neptunus hun zes nieuwe aanwinsten voor seizoen 2023. Het is menens in Rotterdam. Door Corona ( 2020) en de prestaties van L&D Amsterdam Pirates ( kampioen in 2019 en 2021) en HCAW ( landstitel in 2022) snakken de’’ Drietanders’’ vurig naar een nieuwe en 20e landstitel. Sinds 2018 zijn ze verstoken van een landskampioenschap en dat is lang voor de zo succesvolle en ambitieuze topploeg. 

Landskampioen 2022 en Europees clubkampioen 2023 HCAW leek dit seizoen, zeker op papier, de enige grote concurrent want Amsterdam Pirates nam na een succesvolle periode afscheid van hun trouwe en gewaardeerde hoofdsponsor L&D en ziet daardoor drie toppitchers richting Rotterdam verkassen. Marvin Gario wordt aangesteld als de nieuwe hoofdcoach in Ookmeer en shopt vooral bij zijn oude club Hoofddorp waar het geld ook niet meer over de plinten klotst, integendeel!

‘’Een stapje terug doen om vervolgens drie stapjes vooruit te zetten’’

Juni 2023: een bezoekje aan zowel Bussum als Amsterdam tijdens het EK voor clubteams. In Amsterdam spreek ik kort in de bestuurskamer met voorzitter Koen Gijsbers. De oud-Olympiër is positief en vrolijk gestemd  en maakt een opmerking met achteraf gezien profetische betekenis.’’ We doen even sportief een stapje terug om vervolgens weer drie stapjes vooruit te kunnen zetten. Heus, geloof mij maar. Ik ben er vast van overtuigd dat we er binnenkort weer staan en voor gaan,’’ poneert hij ogenschijnlijk zonder enige vorm van twijfel. Ik bewonder zijn visie en optimisme maar denk eerlijkheidshalve: ’’ Eerst zien, dan geloven.’’

1 augustus j.l. : MediaMonks RCH-Curaçao Neptunus. Na één inning is het al 0-8, na twee innings 0-14. Homerun na homerun belandt in de Ringvaart, vlak achter het rechtsveld in Heemstede, Natuurlijk was het uiterst eenzijdige duel een momentopname maar ik kon eigenlijk maar tot één conclusie komen: Curaçao Neptunus is op weg naar de 20e landstitel, for sure!. Prima pitching en bovenmodale slagkracht en een selectie boordevol met gelouterde internationals.

Niet verwacht en toch gekregen

September/oktober. De Holland Series die dit jaar mede door het EK voor landenteams héél laat van start gaan, tot ergernis van veel uitgesproken honkbal watchers/criticasters. Neptunus slaagde er nog wel in een snelle 2-0 achterstand om te zetten in een 3-2 voorsprong maar in de laatste twee duels, tussen, helse oktoberbuien door, misten hun startende pitchers scherpte en dat kwam ze uiteindelijk pijnlijk duur te staan. Game 7 was het een hallucinerend duel met een wisselend scoreverloop en spannend tot werkelijk de allerlaatste nul.

Dat Koen Gijsbers al in 2023 op zijn wenken werd bediend, had de voormalig topsporter ongetwijfeld niet kunnen bevroeden. Voorzichtig hoopten een aantal hoofdklassers in 2023 bij de eerste drie te eindigen maar door de prestaties in Amsterdam-West werden een flink aantal kenners en criticasters de mond gesnoerd. Niet verwacht en toch gekregen. Zijn dat niet de allermooiste en meest dierbare sportmomenten?

De laatste nul waarmee Pirates de titel won. Video: Pim van Nes

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart