Skip to content

Team Europe manager Marco Mazzieri wil ook bondsvoorzitter van Italië worden

2 maart 20244 minute read

Marco Mazzieri is dit jaar de manager van Team Europe. Foto: Baseball.it

In een interview door de Italiaanse journalist Maurizio Caldarelli van de website Baseball.it erkent de Italiaanse ex-bondscoach Marco Mazzieri dat hij bij de verkiezingen van de Italiaanse bond FIBS zich gaat kandideren als de eerste tegenstander van de huidige bondsvoorzitter Andrea Marcon.

De 61-jarige Mazzieri was een Serie A speler in de vorige eeuw en Azzurri bondscoach van 2007 tot 2017, aangesteld door de toenmalige Italiaanse bondsvoorzitter Riccardo Fraccari. Momenteel is hij voorzitter van de coaches commissie van wereldbond WBSC. Voor deze functie werd hij eveneens aangezocht door de voorzitter van de WBSC, Riccardo Fraccari.

Zeven jaar na zijn pensionering als coach werd Mazzieri weer van stal gehaald door dezelfde Riccardo Fraccari van de WBSC om hoofdcoach te zijn van het All Europe Team in de tweede editie van de voorjaarsseries tegen de Samurai in Japan.

Europa verrast

Heel Europa was verrast over deze keuze en nu blijkt dat Mazzieri dat ook was. Tegen Caldarelli vertelt hij: “Het is ontstaan op een onverwachte wijze. Uiteraard kan ik de WBSC alleen maar dankbaar zijn voor de keus op mij voor dit avontuur, want het gaat hier om iets waarlijk buitengewoons en na diverse jaren van afwezigheid van het veld als manager voor wedstrijden van hoog niveau is het feit met een continentale selectie naar Osaka te gaan zeer zeker opwindend.

Bovendien vervult de beschikking hebben over een coaching staf van de hoogste kwaliteit met de laatste toevoeging van Francisco Cervelli mij met veel trots, zonder te vergeten de dankbaarheid voor de WBSC, die op het moment van de managerskeuze gedacht heeft aan mij!”

Marco Mazzieri

Voor Mazzieri betekent deze missie naar Osaka tevens het einde van zijn loopbaan op het veld. Mazzieri: “Na terugkeer uit Japan begint een nieuw hoofdstuk van mijn honkballeven. Nu zes jaar geleden zijn we met Gianni Natale begonnen aan het project YMCA Under 12, nadat we op het hoogst mogelijk niveau en ik ben gelukkig te kunnen afsluiten met een werkelijk speciaal evenement!”

Na deze woorden erkent Mazzieri, dat de geruchten over zijn aanstaande kandidatuur voor het Italiaans bondsvoorzitterschap op waarheid berusten. Komend najaar worden die verkiezingen georganiseerd door de bond onder leiding van de huidige voorzitter Andrea Marcon. Deze versloeg 8 jaar geleden twee tegenstanders, waarvan Massimo Fochi toen de eerste plaatsvervanger van de aftredende bondsvoorzitter Riccardo Fraccari was.

Verkiezingen

Waar veel kenners verwachtten dat de verkiezingen gewonnen zouden worden door het kamp Fraccari, wees de witte rook in Rome softbalautoriteit Marcon als winnaar aan. Vier jaar geleden dook plotseling een journalist op als tegenstander voor Marcon, die zich toen herkiesbaar stelde. Conform de verwachting versloeg de zittende voorzitter zijn ad hoc opponent.

In het Olympisch jaar 2024 schuift het kamp Fraccari dus wederom een pion naar voren op het Romeinse schaakbord, waarbij Team All Europe in Japan een grote rol gaat spelen. Als Mazzieri als team manager met twee overwinningen terugkomt uit Osaka, wordt hij door de Italiaanse pers de hemel in geprezen en wellicht stijgen daardoor zijn nu nog geringe kansen bij het electoraat van de bijna 300 clubs in het land achter de Alpen. Marcon kan steunen op zijn softbalachterban en de kleinere honkbalclubs. Mazzieri probeert waarschijnlijk de Serie A clubs achter zich te krijgen.

Haarlem en Utrecht kunnen in ieder geval nog Andrea Marcon tegemoet zien als bondsvoorzitter van Italië, als hij de nationale ploegen van zijn land komende zomer vergezelt naar de Haarlemse Honkbalweek in het Pim Mulier en naar het Europees Kampioenschap softbal in de Paperclip.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart