Skip to content

Rivalen delen de punten in Londen

11 juni 20245 minute read

De London Series in het Queen Elisabeth Olympic Park. Foto: Hans Akkerman

Na de ouverture in 2019 ( Boston Red Sox en New York Yankees) en het vervolg in 2023 ( Cubs en Cardinals) deed het ‘’MLB-circus’’ voor de derde maal Londen aan. Wederom was het Queen Elisabeth Olympic Park in Stratford thuishaven van West Ham Unitedhet strijdtoneel voor de Philadelphia Phillies en New York Mets. Twee organisaties in de top 5 qua payroll.

De New York Mets voeren die lijst aan met 305 miljoen dollar en ook de Phillies ( nummer 4 met 243 miljoen dollar) hoeven ook niet op een houtje te bijten.Sportief echter in 2024 een wereld van verschil. In hun divisie (NL East)koesterden de Phillies al een enorme voorsprong van 17.5 games op hun rivaal en lijken op weg naar succes. De NY Mets, daarentegen, presteren ondermaats, tot groot chagrijn van de puissant rijke eigenaar Steve Cohen, een bekende maar ook beruchte hedgefund manager op Wall Street.

MLB sterren maken opwachting

Een keur aan MLB-sterren traden aan. Francisco Lindor, Starling Marte en slugger Pete Alonso  voor de Mets en Bryce Harper, JT Realmuto, KyleSchwarber en toppitcher Ranger Suarez voor de Phillies. Londen kleurde rood ( Phillies) en blauw/oranje  want veel Amerikaanse fans met een ongetwijfeld ruim gevulde portefeuille hadden de trans-Atlantische overtocht ondergaan en lieten in woord en gebaar merken er heel veel zin in te hebben. Aandoenlijk chauvinistisch en gepassioneerd.

London Calling

Zaterdag 8 juni: 14.00 uur. Twee uur voor het duel zit de gang er al goed in. Het rood van de Phillies overheerst nadrukkelijk. Rond het stadion wordt gegeten en gedronken en de fans mixen uiterst vreedzaam. Neem Tracey Force en Andy Rogan. Zij support de Phillies en Andy uit Liverpool wordt blij van de Mets.’’ Ik heb mijn man verrast met de tickets en de reis. Hij is sinds zijn jeugd een enorme fan, vandaar. Dit jaar wordt ons jaar, for sure,’’ jubelt de goedlachse en vriendelijke Tracey uit Philadelphia.

Andy komt uit Liverpool en draagt NY Mets-merchandise.’’ Mijn dochter was ooit op vakantie in New York  en praat sindsdien alleen nog maar over honkbal en volgt de Mets. Dus ik ga met haar mee en vindt de sfeer hier fantastisch,’’ poneert de F.C. Liverpool-supporter met onverholen trots. ‘’ De melancholieke superhit uit de sixties Waterloo Sunsetvan The Kinks klinkt uit de luidsprekers, direct gevolgd door  “London Calling’’ van The Clash. We beklimmen de steile tribune en zitten hoog tussen de thuisplaat en het derde honk en zien een duel dat in inning drie ontbrandt als linksvelder Whit Merrifield de Phillies met een spetterende homerun van 2-1 op 5-1 brengt. Sterpitcher en sensatie van dit seizoen, Ranger Suarez ( W-V, 10-1) , houdt de Mets kort en 7-2 is dan ook een logische uitslag. Opvallend: sommige kooplustige fans dienen meer dan een uur in  de rij staan om (peperdure)merchandise aan te schaffen!

NY Mets tonen karakter in spectaculaire 9e slagbeurt

Zondag 9 juni: 12.00 uur. Op de beroemde vlooienmarkt Petticoat Lane ontwaren we al de eerste Phillies caps terwijl de lokale bevolking uit de East End massaal in bakken graait, gevuld met spotgoedkope sokken. Een uurtje later rond het stadion, twee metrohaltes verderop in Stratford,  is het ‘’ MLB-feest’’wederom in volle gang. Eten, drinken en zoveel mogelijk spullen aanschaffen,staat ook op zondag centraal. Als de Phillies al in de eerste inning een 1-0 voorsprong nemen en die uitbreiden naar 3-0 lijkt het al snel over en uit voor de NY Mets, maar……. in de 6e slagbeurt plotseling drie NY Mets-hits op rij en de rivalen staan weer op gelijke hoogte.

In de laatste hallucinerende 9e slagbeurtwordt er een om van te smullen en in te lijsten en lijkt een uur te duren! Niet alleen komen de NY Mets met 4-4 op gelijke hoogte maar door achtereenvolgens een dure veldfout, wilde worp en een geraakt werper op slagkanon Pete Alonso nemen de ‘’Boys from the Big Apple onverwacht een 4-6 voorsprong.

In gelijk 9 geeft Philadelphia echter niet op, vult de honken  en met 1 man uit dékans het duel te laten kantelen maar een dubbelspel over thuis en naar het eerste honk brengt het zeer luidruchtige NY Mets contigent in pure extase want zij trekken verrassend met 5-6 aan het langste eind. Zowel duel 1 ( 53-882) als duel 2 ( 55-074) werd massaal bezocht en de sfeer in de Olympische ‘’betonnen bak’’ is als aangenaam, enthousiast en deskundig te karakteriseren. Zowel de speciaal voor deze serie ingevlogen Amerikanen als de vele Europese honkbalfans genieten zichtbaar en met volle teugen en produceren bij tijd en wijle oorverdovend lawaai.

Opvallend

Twee opvallende ontwikkelingen: de pitchklok heeft duidelijk voordelen maar door de vele pitcherwisselingen wordt er nauwelijks tijd gewonnen en de Engelse pers was nadrukkelijk de grote afwezige dit weekend. Alleen vijf jaar geleden bij de ouverture genereerde het aandacht toen de Boston Red Sox en NY Yankees  Londen bezochten. Dit jaar echter oorverdovende mediastilte. Heel apart want het enthousiasme spatte er af dit weekend in metropool Londen

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart