Skip to content

Plaatsvervangend bondsvoorzitter Italië stapt op na EK-debacle

11 november 20235 minute read

De ambassadeur van Italië in Oostenrijk, Gabriele De Stefano (Links), ontving eerder dit jaar nog Vincenzo Mignola die mee was met de U23 delegatie van Italië. Foto: FIBS

Dankzij de snelle en transparante berichtgeving op de website van de Italiaanse bond FIBS was zijn aftreden al bekend, maar recentelijk gaf Vincenzo Mignola een interview aan Baseballmania.eu. Daarin bood hij inzicht in de worsteling van het bestuur onder leiding van Andrea Marcon over hoe de honkbalsport in Italië gered moet worden van het afdalen op de wereldranglijst van honkballanden.

Een halve eeuw geleden vond Bruno Beneck, de toenmalige bondsvoorzitter, de import van oriundo’s* uit. Hoewel het grote warme land talloze spelers uit eigen kweek voortbracht, gingen te veel Europese titels verloren door toedoen van een klein koud landje aan de Noordzee. Beneck liet Amerikanen invliegen, die plaatsen in de nationale ploeg innamen en inderdaad won Italië toen weer eens drie EK-titels op rij. Daarna reageerde Nederland en sindsdien reeg het Noordzeelandje twee keer vier titels aan elkaar en totaliseerde 24 ervan.

Italië is nog steeds het tweede land van Europa, maar het wordt op de hielen gezeten door Tsjechië en Duitsland, terwijl Spanje, Groot-Brittannië en Israël soms met sterke selecties naar het EK komen, hoewel hun eigen competities niet vertegenwoordigd zijn in de European Champions Cup voor clubteams. We horen, lezen en zien Italianen vaak allerlei plannen maken voor hun Serie A, voor hun nationale EK- en WK-selecties, maar een rigoreuze keus wordt niet gemaakt door de bond en de clubs.

Sinds de Azzurri op het EK 2023 een historisch slechtst resultaat behaalde met hun negende plaats en deelname aan de Premier12 van volgend jaar buiten bereik is geraakt, lag de zwartepietkaart op de bestuurstafel van het bondsbureau in Rome. Vice-voorzitter Mignola, die tevens steeds chef d’equipe bij nationale selecties was, nam in twee etappes ontslag uit die functies en legde aan journalist Massimo Moretti zijn overwegingen uit.

*Oriundo’s zijn spelers die in het buitenland geboren en opgegroeid zijn, maar later naar Italië gaan en dan een Italiaans paspoort krijgen mits een van de ouders of grootouders in Italië geboren zijn.

Interview

Mignola: “Al een jaar geleden stelde ik mijn posities ter beschikking om gelegenheid te geven aan het bestuur te komen tot een verandering in de schier ingekankerde situatie op bestuurlijk terrein, alsmede bij de ontwikkeling en opsporen van talenten. Ik wilde doen begrijpen dat hersanering na de covidcrisis, de energiecrisis en de economische crisis noopte tot een algemene reset voor een groot deel van de bondsprojecten, zoals de confrontaties met de clubs en de structurering van de competities met de focus op een verhoging van het aantal wedstrijden. Daarom heb ik tegen gestemd bij de opzet van de Serie A in het afgelopen seizoen 2023.”

“Ik zeg het maar zonder veel omhaal, maar momenteel bevindt het technisch project van de nationale selecties zich in stormachtige zeeen. Er bestaat een groep, die leiding moet geven aan de huidige manager (bondscoach Mike Piazza, pvn). Die moest iets gaan doen zoals de nationale volleybalploeg in de 90er jaren: coaches opleiden en clubs talenten laten creeren. Het was nodig dat we overzeese coaches haalden van het niveau high school en college uit USA en Japan. We moesten werken aan kennis en toepassing van psychologie, aan het gebruik van social media, aan wedstrijdvoorbereiding, aan voedingswetenschap, allemaal in overleg met diverse organisaties in Italie. Van dit alles is helemaal niets terecht gekomen! Ze maakten optochten en vakantiereizen, ze maakten Ital-Amerikaanse dromen zonder kans op realisatie, ze hoopten op de komst van spelers, die echter verplichtingen in Amerika bleken te hebben!”

“Volgens mij is het nastreven van professioneel honkbal niet passend bij onze huidige situatie. Als we ons te veel richten op de mix van Amerikaanse en Italiaanse spelers, dan riskeren we dat onze Italiaanse spelers zich niet gemotiveerd voelen en dat onze sport niet meer populair wordt. Maar juist hier is het onbegrip ontstaan. Nog een vraag: onlangs zijn we begonnen jonge spelers afkomstig van Amerikaanse colleges te importeren, omdat ze met twee paspoorten ook in onze nationale selectie mogen meedoen op EK-elite en EK-under23. Moet dit onze weg naar de toekomst worden? Dan zeg ik: Nee!! Als deze spelers promoveren naar Amerikaanse profclubs, dan zien we ze zeker nooit meer terug. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan onze eigen spelers, want die keren na een eventuele profcarriere waarschijnlijk terug naar ons land!”

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart