Skip to content

Nederland niet voorbij aan Spanje op het EK: brons nog mogelijk

29 september 20236 minute read

Roger Bernadina scoort een punt tegen Spanje in de halve finale. Foto: Petra Voet/WBSC

Oranje begon sterk aan de wedstrijd, met startende werper Tom de Blok die Spanje snel onder controle had. Maar uiteindelijk kwamen de Spanjaarden terug en gingen zij er met de winst vandoor. Oranje neemt het daardoor tegen Duitsland op voor het brons.

Maar zeven pitches had startende werper Tom de Blok in de eerste inning nodig om de Spaanse slagmensen, die voornamelijk geboren zijn in Cuba, Venezuela en de Dominicaanse Republiek, uit te krijgen. Het bood Oranje al vroeg de kans om een snelle voorsprong te pakken zoals ze dat ook tegen Israël deden in de kwartfinale. Een vrije loop van Roger Bernadina bracht voor het koninkrijksteam meteen de eerste slagman op de honken.

Een dubbel van Ray-Patrick Didder bracht Bernadina als eerste punt naar de thuisplaat en niet veel later volgde Didder door een honkslag van Didi Gregorius en sacrifice fly van Juremi Profar als tweede punt in de eerste inning. De Spanjaarden konden maar geen grip krijgen op Tom de Blok en werden drie inningen lang van het scoren afgehouden.

Nederland daarentegen breidde de voorsprong wel uit. Delano Selasso sloeg in de tweede inning met 1 uit een verre dubbel naar het linksveld en kwam na een honkslag van Roger Bernadina en een fout van de Spaanse tweede honkman Edgar Rondón als derde punt van de wedstrijd binnen. Jiandido (vrije loop in zijn slagbeurt) bereikte daarmee het derde honk, maar bleef samen met Bernadina achter op de honken. Een solo-homerun van Juremi Profar bracht de stand na drie inningen op 4-0 in het voordeel van Oranje.

Eerste Spaanse punten

Drie inningen lang hield Tom de Blok de Spaanse slagploeg van scoren af, maar in de vierde inning moest hij er toch aan geloven. Twee vrije lopen en een dubbel van Wander Encarnarción bracht Valerio Edison als eerste punt voor Spanje binnen. Daarna hield De Blok het weer op zijn manier potdicht.

Met een harde klap in het linksveld sloeg Sicnarf Loopstok alweer de tweede homerun van de wedstrijd in de vijfde inning voor Oranje. Hij bracht Didi Gregorius, die zelf vier wijd pakte, met zich mee om de voorsprong uit te bouwen naar 6-1 na vijf inningen gespeeld te hebben. Die vijfde inning bleek ook de laatste inning te zijn voor startende pitcher Tom de Blok die met drie hits; één punt; drie vrije lopen en vijf strike outs geblesseerd het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door Franklin van Gurp.

Van Gurp kon in de zesde inning niet op dezelfde voet als De Blok doorgaan. Een single van Andrés Angulo en dubbel van Wander Encarnació bezette met twee uit het tweede en derde honk voor Spanje. Een dubbel van Gabriel Lino bracht beiden over de thuisplaat waarmee de tussenstand op 6-3 kwam te staan.

Spanning tot het einde

In de zevende inning ging het al gelijk een stuk beter van reliever Van Gurp. Daarin wist hij een drie op, drie af inning te produceren. Het bood Oranje de mogelijkheid om in de tweede helft van de zevende een grotere marge in te bouwen. Dat gebeurde niet en het bleek tevens ook de laatste inning voor Van Gurp te zijn want na 2 inningen waarin hij drie hits en 2 punten tegen kreeg, maar ook vier strike outs gooide, werd Franklin van Gurp vervangen door Kevin Kelly die de wedstrijd op slot moest gooien. Hem overkwam hetzelfde als Van Gurp want in de eerste inning op de heuvel kreeg Kelly twee punten tegen en stond het ineens 6-5 in de achtste inning.

In de tweede helft van de 8e inning plaatste Spanje hun vierde pitcher van de wedstrijd op de heuvel. Hij wist ervoor te zorgen dat er maar drie slagmensen van Oranje aan de plaat verschenen. De laatste inning werd begonnen met een 6-5 voorsprong voor Nederland en dus drie nullen verwijderd van de winst.

Die drie nullen moest Wendell Floranus verzorgen als vervanger van Kelly die in één inning twee punten tegen kreeg; twee hits tegen en één keer drie slag gooide. Na twee snelle nullen volgde er een honkslag van Omar Hernandez waarmee het gelijkmakende punt op de honken stond. Met een gestolen honk kwam hij in scoringspositie en een wild pitch bracht Hernandez zelfs naar het derde honk.

Die werd aangevuld met een walk en gestolen honk waarna een single en een error de stand 7-6 in het voordeel van Spanje werd. In de tweede helft van de negende inning moest Oranje scoren om extra inningen te spelen. Een 1-uit vrije loop van pinch hitter Shervyen Newton bracht dat punt op de honken en door schijn zelfs op het tweede honk, maar hij kwam niet meer binnen. Einde wedstrijd, 7-6 voor Spanje en Nederland moet gaan strijden om het brons.

Strijd om het brons

De tegenstander van Oranje voor het brons wordt Duitsland wat met 8-4 van Groot-Brittanië verloor eerder op de dag. In de poulefase wonnen zij nog wel met 15-4 van België; 2-0 van Israël en 15-5 van Zwitserland. In de kwartfinale werd Frankrijk met 6-5 verslagen. De strijd om het brons is op 1 oktober om 12.00 uur. Oranje is daarin de thuisspelende ploeg.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart