Skip to content

Italiaanse bond tussen hoop en vrees over hun sportzomer

1 juli 20245 minute read

Aanvoerster Giulia Longhi aan slag op het WK-reserveveld in Buttrio. Foto: Ratti – FIBS 2023

Terwijl de Nederlandse bond KNBSB de nationale softbalploeg voorbereidt op de extreme hitte achter de Alpen, waar over twee weken het WK wordt georganiseerd, vreest de Italiaanse bond FIBS hevige regenbuien voor de komende weken. Tien dagen geleden verraste het bondsbureau in Rome de wereld met een artikel hoe te handelen bij regen en uitstel van WK-wedstrijden. Hierboven ziet u de kaart van Italie met de weersvoorspelling voor maandag 1 juli. Uitgerekend de gastgevende noordoostelijke regio Friuli Venezia Giulia ligt verscholen onder de donkergrijze regenwolken, die zich samenpakken voor de bergen.

Volgens het vooraanstaande dagblad La Stampa is dit weertype niet incidenteel. Het citeert Italiaanse meteorologen: il maltempo durera ancora diverse settimane en dat betekent dat het slechte weer nog diverse weken zal duren. De koudegolf vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan conditioneert de Italiaanse zomer, publiceert de website van La Stampa op 27 juni. Afgezien van tijdelijke pauzes zullen regen-, hagel en onweersbuien het hele land, maar vooral Centro Nord treffen in de komende twee weken tot het eind van de maand juli. Behalve het prestigieuse WK wordt in de noordoostelijke hoek van Italie tevens het Europa Cup toernooi voor kampioensclubs softbal gehouden.

De vooruitziende geest van het FIBS bondsbureau in Rome waarschuwde de lezers van de officiele website op 20 juni al dat bij de nadering van de playball datum 15 juli toeschouwers en ploegen moeten rekening houden met de consequenties van uitstel van wedstrijden en wedstrijddagen. Als een deel van een wedstrijddag in Castions di Strada wordt uitgesteld, is er geen restitutie mogelijk. Als de hele wedstrijddag vervalt, zullen alle entreekosten worden vergoed. Eventuele (inhaal-)wedstrijden in het dorpje Buttrio zullen achter gesloten deuren worden gespeeld en restitutie van vooruitbetaalde entreekosten is niet mogelijk. De kortste afstand tussen de twee plaatsen is ongeveer 25 km, maar er is geen directe autosnelweg en de reis zal – vooral bij slecht weer – een half uur tot een uur duren. Lees het artikel: https://www.fibs.it/it/news/le-politiche-di-rimborso-per-i-biglietti-della-wbsc-womens-softball-world-cup

WK

Een maand voor aanvang van het WK-toernooi kondigde de Italiaanse bond op voornoemde website aan dat de entreeprijzen en die voor passepartouts met 30% korting verkocht zullen worden. Tegelijkertijd werd de competitie van de Serie A softbal stil gelegd wegens de voorbereiding van de nationale ploeg en van de plaatselijke en landelijke organisatie van het 6 daagse toernooi voor 8 landenteams: Italie met USA, Canada en Volksrepubliek China in poule A en Nederland met Japan, Puerto Rico en Australie in poule B. Tot nu toe staan alle wedstrijden gepland in Castions di Strada van ’s morgens 11.00 uur tot en met de laatste wedstrijd met aanvang om 20.30 uur. Tussen de aanvangstijdstippen zit 3 uur.

De Italiaanse selectie van bondscoach Federico Pizzolini zit sinds 24 juni in een centrale training en zal vanaf 2 juli a.s.  oefenwedstrijden spelen tegen University of Arizona, een team van de Amerikaanse manager Mike Candrea, die tevens Senior Advisor voor de Italiaanse ploeg is als back-up voor Pizzolini. Drie speelsters zijn afkomstig van de club Friul ’81, die alleen uitkomt met een Under 18 team in de competities van de FIBS: Isabella Dayton, Andrea Filler en McKenzie Barbara. Dayton is echter 23 jaar oud, Filler is 31 jaar oud en Barbara is 22 jaar oud. Alle drie vertonen verledens in het Amerikaans profsoftbal. Hun clublidmaatschap bij een Under 18 club in het noordoosten van Italie lijkt dus op een administratieve vergissing, die onderzocht moet worden voor het WK begint.

Roster

De 17-koppige squadra van Italie bestaat uit:
Familienaam
Voornaam
POS
Slaat
Werpt
Club
Barbara
Mc Kenzie Catherine
INF
L
L
Friul’81
Bigatton
Laura
P/OUT
L
R
Bollate softball 1969
Cacciamani
Ilaria
P/OUT
R
R
Forlì Softball
Cecchetti
Elisa
C
R
R
Bollate softball 1969
Dayton
Isabella
OUT
L
L
Friul’81
Filler
Andrea
INF
R
R
Friul’81
Gasparotto
Marta
C/INF
R
R
Forlì Softball
Giacometti
Noemi
OUT
R
R
Forlì Softball
Lacatena
Alexia
P/INF
R
R
Forlì Softball
Longhi
Giulia
INF
R
R
Bollate softball 1969
Di Pancrazio
Felicia
INF
L
L
Pianoro Softball
Nicolini
Alice
P
L
L
Bollate softball 1969
Piancastelli
Erika
C/OUT
R
R
Forlì Softball
Rotondo
Alessandra
INF
L
R
Saronno Softball Club
Sheldon
Melany
INF
R
R
Caronno
Toniolo
Christina Clara
P
R
R
Saronno Softball Club
Vigna
Laura
OUT
L
L
Forlì Softball

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart