Skip to content

Italiaanse bond onderhoudt relaties dankzij jaarlijkse conventie

13 januari 20243 minute read

Het Palacongressi di Rimini waar de conventie wordt gehouden. Foto: Palacongressi di Rimini

Onder leiding van huidige bondsvoorzitter Andrea Marcon ontvangt Italie over twee weken wederom honderden gasten uit binnen- en buitenland ter gelegenheid van de jaarlijkse convention. Dat deden ook zijn voorgangers Riccardo Fraccari, Everardo Dalla Noce en Aldo Notari. Laatstgenoemde gaf als eerste het groene licht voor een coach convention, toen zulks werd voorgesteld door de toenmalige voorzitter van de coaches commissie Bruno Linciano. 

De eerste editie 1986 vond plaats in Parma, nadat de lokale clubvoorzitter Notari het bondsvoorzitterschap had aanvaard na het faillissement van zijn voorganger Bruno Beneck. Zowel Notari als Fraccari groeide uit tot voorzitter van de wereldbond: Notari van 1993 tot zijn overlijden op 25 juli 2006 en Fraccari van 6 december 2009 tot heden.

Aanvankelijk bedoeld voor alleen coaches breidde de Italiaanse convention zich uit naar andere functies binnen de sport en tegenwoordig zijn ook de vertegenwoordigers van de media welkom om te luisteren naar en te spreken met ervarener collega honkbalschrijvers en woordvoerders van clubs en bonden. In de wandelgangen en aan restauranttafels kon en kan informeel gesproken worden met andere deelnemers, die men later in het seizoen weer kan tegenkomen in de stadions en op de velden. Op vrijdag 26 januari aanstaande ontvangen Marcon en zijn medewerkers hun gasten in het Palacongressi te Rimini voor de drie dagen van de 38ste Convention Extension. Sinds 2020 is Rimini “the place to be” voor de beursgangers, zij het dat wegens de pandemie de presentaties van 2021 online gebeurden en de editie van 2022 niet doorging. In 2023 bereikte de ConX een record van 1000 deelnemers.

De conventie

De meeste deelnemers zijn coaches, scheidsrechters, scorers, medici, media officials en bestuurders uit Italie zelf, maar talloos zijn ook de bezoekers uit het buitenland, voornamelijk Europeanen. Die komen hun licht opsteken bij de Italiaanse en Amerikaanse aanpak, die wordt uitgelegd door gastsprekers uit beide landen. Dit jaar komen de Amerikanen Phil Felice Cundari (1964 New Jersey USA), Brett Sullivan (1994 Stockton USA)  en Anthony Lucchese (1995 Toronto Canada), alle drie met Italiaanse voorouders.

Dankzij dat gehalte Italiaans bloed speelden de eerste twee mee met de Azzurri: Cundari drie keer en Sullivan vijf keer. Cundari deed dat onder bondscoach Jim Mansilla bij het EK in 1983 en Sullivan werd geselecteerd door bondscoach Mike Piazza voor de WBC van vorig jaar. Voor het softbal komen de Amerikaanse coaches Mike Candrea, Nancy Evans en Becky Blatnick. ConX duurt van vrijdag 26 januari tot en met zondag 28 januari aanstaande. Tot 19 januari kunnen kaarten besteld worden bij Vivaticket.com voor €35,-.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart