Skip to content

Italiaanse bestuurders vestigen hun hoop op Italiaanse coaches

1 december 20234 minute read

Psychologie volgens fibs.it 11 november 2023. Foto: FIBS

Terwijl op de Italiaanse velden de Italiaanse spelers overheerst worden door buitenlandse spelers, blijven de coaches van hun clubs en van de nationale selecties toch Italianen. Een enkele club probeert wel eens een buitenlander, maar kiest een jaar later toch weer voor een Italiaan. Die leren elkaar dan ook weer om te gaan met die relatief dure buitenlandse spelers, die ingepast moeten worden tussen de doorgaans goedkopere Italiaanse spelers, die daarmee tweederangs worden in de praktijk. 

Samen met journalist Guus Mater namens Belga (het Belgisch ANP) bezocht ik in Antwerpen eens een avondclinic van een bekende Italiaanse coach, maar zelfs voor zijn Vlaamse leerlingen besteedde hij doodleuk een uur aan les in Zuidamerikaanse spelers, die talrijk voorkomen bij iedere club in de Serie A. De Italiaanse bond FIBS organiseert in januari al weer voor de derde keer op rij in Rimini de coach convention, waartoe uit binnen- en buitenland coaches en bestuurders, scheidsen en scorers, medici en media in honderdtallen zich bij elkaar voegen om te leren van ervaren en voorname docenten.

Een jaar geleden piekte het aantal tot dichtbij de duizend en dat moedigde bondsvoorzitter Andrea Marcon aan om het deze winter weer te proberen. Van 26 tot en met 28 januari gebeurt het weer in het Palacongressi (Palazzo dei congressi) in de dan stille badplaats aan de Adriatische kust.Wie zich vroeg registreert, krijgt een flinke korting, maar de laatkomer kan rekenen op het volle tarief voor de cursus en voor de kamer. Binnenkort volgen hierover nadere gegevens op de website fibs.it.

Cursus

Op 8 december moeten alle inschrijvingen binnen zijn voor een cursus in psychologische en mentale begeleiding door coaches, die digitaal zal worden gehouden van 9 januari tot en met 19 maart 2024. De onderdelen zijn kennis en beheersing van emoties (9 – 16 januari), mentale voorbereiding op pre game, game en post game delen van de wedstrijd (6 – 13 februari), inleiding voor coaches over regulering van emoties (27 februari – 5 maart) en inleiding voor coaches over cognitieve regulering (12 – 19 maart). De lessen zijn gericht op groepen van 30 leerlingen en worden gegeven door drie gespecialiseerde psychologen Dr Luana Morgilli, Dr Sergio Costa en Dr Daniele Stizza. De kosten bedragen totaal 80 euro per deelnemer voor lessen van 20.00 tot 21.30 uur. Doelgroep bestaat uit zowel honkbalcoaches als softbalcoaches.

De drie bondscoaches softbal van Italie Federico Pizzolini (Elite), Andrea Longagnani (Under18) en Maristella Perizzulo (Under15) ontvangen zondag 3 december van 10.30 tot 17.30 uur hun selecties in het Giulio Onesti Centrum in Rome voor een fysieke test met het oog op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Een week later is het daar de beurt aan 80 honkballers verdeeld over drie selecties, die allen ontvangen zullen worden door de coordinerende coach Gianguido Poma eveneens in voorbereiding op LA2028. De Elite ploeg bevat veel spelers, die we herkennen als Azzurri in de Haarlemse Honkbalweek 2022. De tweede selectie is geboren tussen 2000 en 2005 en de derde ploeg bestaat uit Under18 spelers, geboren tussen 2006 en 2008. Alle namen, geboortedata, veldposities en huidige clubs worden gespecificeerd op de officiele website van de FIBS.

Amerikaanse suikerooms

Dankzij Amerikaanse suikerooms met Italiaanse sentimenten worden Italiaanse geboren en getogen talenten geholpen aan plaatsing bij Amerikaanse universiteiten en colleges. Deze week staat in the picture Samuele Bruno, een buitenvelder uit Nettuno. De Italiaanse bond onderhoudt een samenwerking met de Italian American Baseball Foundation, die bemiddelt en sponsort tussen Italiaanse jongens en Amerikaanse dromen.

Samuele Bruno wordt geplaatst aan het College of the Desert in California. Eerdere beursalen van de IABF waren Francesco Bonvini (RHP bij Kingsborough Junior College), Daniel Monti (SS bij San Francisco State D2), Alessandro Volpe (OF bij Lindenwood University D1), Vincenzo Bruno (RHP bij Monroe College Junior) en Federico Tiburtini (2B bij Ventura College Junior).

Samuele Bruno bereikt het eerste honk in de EK-wedstrijd tegen Nederland Under 18 in 2021. Foto: Gianluca Calcagni

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart