Skip to content

Het koninkrijksteam worstelt, maar komt boven: 6-1

17 september 20235 minute read

Didi Gregorius neemt na de wedstrijd veel tijd voor zijn fans. Foto: Pim van Nes

Het duurde tot halverwege de derde wedstrijd van het Rotterdam Baseball Weekend. Team Kingdom of the Netherlands had vrijdag en zaterdag nog niet meer dan 1 run gescoord tegen de taaie Tsjechen, maar zondagmiddag ging het sein op Oranje! Na afloop van de eerste twee wedstrijden bleek dat de eerste zes van de vaderlandse slagploeg weinig of niets geleverd hadden. De hoop van het publiek in het Familie stadion werd gevestigd op volgordenummers 7, 8 en 9 en bondscoach Evert-Jan ’t Hoen onderkende het mankement.

Voor de derde wedstrijd plaatste hij Jiandido Tromp van Lake Erie Crushers – een honkbalteam uit de Frontier League als nummer 1 van zijn hitparade en warempel was deze het, die in de vijfde inning de score openbrak met een homerun naar het linksveld: 1-0. De ban was gebroken en natuurlijk Kemp volgde met een single en de in Nederland debuterende Didi Gregorius sloeg zijn maiden single. In de zesde, zevende en achtste innings bouwde Nederland de voorsprong uit naar de eindstand van 6-1. Wedstrijd gewonnen. Toernooi gewonnen 2-1. Totaal score 7-7.

Evenement geslaagd? Voor de nabeschouwer wel. Ongebruikelijk goed gevulde tribunes in het stadion van Curacao Neptunus, dat bij een reguliere wedstrijd in de Hoofdklasse blij is met een opkomst van 200 toeschouwers en deze drie dagen gemiddeld 1200 bezoekers ontving. Natte vinger geschat: bijna 2000 op vrijdag, zaterdag tegen de 1000 en zondag zeker 600 toeschouwers.

Veel goedgezinde relaties van de club, van de KNBSB en van Rotterdam Topsport zorgden voor een gezellige bijenkorf op de vip-ring van het stadion. Op de lagere twee ringen zagen we veel enthousiasme bij het gemiddeld veel jongere publiek voor Oranje dan de relatief talrijke grijsaards bij wedstrijden in de Hoofdklasse.

Vanmiddag werden in de vijfde inning de spelers van de in het buitenland succesvolle oranje selecties Under 15 en Under 18 gehuldigd bij een parade van het derde naar het eerste honk met alle namen omgeroepen via de luidsprekers vanwege hun prestaties bij het EK en het WK. Bullpen catcher bij de Elite was Keegan Pieternella, die zijn 16de verjaardag had gevierd tijdens het WK Under 18 in Taiwan. Zaterdag was het de beurt geweest voor de Under 12 selectie van het Kingdom om onder luid applaus het binnenveld over te steken.

Goede pitching

Net als in wedstrijd 1 Shairon Martis en in wedstrijd 2 Juan Carlos Sulbaran deed de startende werper van vandaag het uitstekend. Van Amsterdam naar Rotterdam gekomen Tom de Blok gooide zes shut-out innings, schakelde 5 Tsjechen uit met 3 slag en moest pas in de zesde inning zijn tweede honkslag incasseren. Zijn relievers waren respectievelijk Scott Prins, Mike Groen en Kevin Kelly, die de voorsprong behielden. De omgegooide slagvolgorde bestond vandaag uit 8 Tromp, 4 Kemp, DH Gregorius, 7 Rifaela, 5 Junior Martina, 3 Selassa, 2 Ricardo, 6 Polonius en 9 Van de Sanden.

Lead-off Jiandido Tromp kwam een triple tekort voor de cycle, maar totaliseerde wel 3 uit 5. Ook Rotterdammer Dwayne Kemp sloeg 3 uit 5, waaronder een double. Tot twee honkslagen kwamen Didi Gregorius, Delano Selassa en Dashenko Ricardo. De bezorgdheid over de slagkracht na de eerste twee wedstrijden tegen de Tsjechische Republiek werd op zondag enigszins weggenomen, maar we moeten rekening houden met de Tsjechische bullpen in drie dagen. Pas tegen de relief pitchers in de derde wedstrijd in drie dagen kwam Nederland op meer dan 1 run gescoord. Gelukkig heeft de technische staf nog dagen in Nederland en in Tsjechie om de bolides bij te stellen.

Slagploeg

De eerste vier innings presteerde de slagploeg onder dezelfde noemer: steeds een honkslag (Kemp, Ricardo, Tromp en Selassa), maar ook steeds drie snelle nullen. Na Tromps bevrijdende homerun in de vijfde inning zorgden Selassa en Ricardo samen voor 2-0 in de zesde inning.

In de zevende volgden singles van Tromp, Gregorius, Rifaela en een verdedigingsfout voor 4-1. In de achtste inning sloeg Tommy van de Sanden zich op de honken, waarna Dwayne Kemp met een double hem en John Polonius over de thuisplaat hielp: 6-1. Als closer kwam Kevin Kelly voor de negende inning uit de bullpen en hij liet niets te twijfelen over met drie strike-outs op slechts drie Tsjechische slagmannen in het perk.

Na afloop van de wedstrijd stormden jeugd en ook iets jongere honkbalfans naar de Kingdomspelers en vooral Didi Gregorius kreeg het te verduren onder de fans, die hij echter met een stralende glimlach verwelkomde.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart