Skip to content

Champions Cup maakt plaats voor Baseball European Champions League

3 oktober 20234 minute read

Van Links naar Rechts: Mark Herbold – Nederland; Kruno Karin – WBSC Europe; Juergen Elsishans – Duitsland; Petr Dittrich – Tsjechië en  Andrea Marcon – Italië. Foto: WBSC Europe

Nederland heeft samen met Tsjechië, Duitsland en Italië een deal gesloten met WBSC Europe om vanaf 2024 de Baseball European Champions League te gaan spelen. De league gaat dienen als vervanger van de Baseball European Champions Cup die dit jaar nog door HCAW werd gewonnen.

Acht teams uit de vier toplanden gaan, doormiddel van thuis en uit series te spelen, in verschillende Europese steden met elkaar de stijd aan. Uiteindelijk gaan er vier teams spelen voor de titel.

Het plan werd bekendgemaakt tijdens het EK afgelopen week en zal in de komende tijd in meer detail bekend worden. De WBSC heeft wel al laten weten dat het nieuwe toernooi de basis moet vormen voor de toekomst van het Europese clubhonkbal.

De Champions Cup werd sinds 2012 jaarlijks gespeeld (behalve in 2020) en zag voornamelijk winnaars uit Nederland en Italië.

Historische resultaten

In 2015 won Neptunus Rotterdam als eerste Nederlandse club de Champions Cup. Het jaar daarop werden zij vierde maar ging de prijs wel naar een andere club uit Nederland. L&D Amsterdam kroonde zich tot Champions of Europe, in 2017 draaiden beide ploegen het weer om en ging Neptunus er voor de tweede keer met de titel vandoor.

Nadat Bologna in 2012 en 2013 back-to-back de titel pakte duurde het een paar jaar voordat het weer lukte. Na 2017 won Neptunus ook in 2018 de titel en werden zij het tweede team die die prestatie behaalde. Daarmee werd voor de derde maal de prijs in de wacht gesleept. Dat trucje werd daarna nog maar één keer gedaan. 1949 Parma Baseball Club won in ’21 & ’22 de beker voordat de prijs in de laatste editie naar HCAW ging.

Clubs uit Nederland en Italië hebben beide vijf maal de titel gewonnen. Alleen in 2014 ging de prijs naar een club die niet uit een van de twee landen kwam. T&A San Marino won in dat jaar de beker. In 2020 werd er wegens corona geen Champions Cup gespeeld.

Alle winnaars

 • 2012 – Fortitudo Bologna (ITA)
 • 2013 – Var group Unipol Bologna (ITA)
 • 2014 – T & A San Marino (SMR)
 • 2015 – Curaçao Neptunus (NED)
 • 2016 – L&D Amsterdam (NED)
 • 2017 – Curaçao Neptunus (NED)
 • 2018 – Curaçao Neptunus (NED)
 • 2019 – UnipolSai Bologna (ITA)
 • 2020 – Geen editie gespeeld
 • 2021 – 1949 Parma Baseball Club A.S.D. (ITA)
 • 2022 – 1949 Parma Baseball Club A.S.D. (ITA)
 • 2023 – HCAW Bussum (NED)

Europa Cup

Voordat in 2012 de naam Champions Cup werd geïntroduceerd heette het toernooi nog gewoon de Europa Cup. Sinds 1963 wordt dat toernooi al gespeeld. De eerste editie werd gewonnen door een Spaanse club genaamd Picadero Jockey Club Barcelona.

1949 Parma Baseball Club A.S.D. heeft de meeste titels op haar naam geschreven (15) gevolgd door Neptunus met tien. De eerste volgende Nederlandse club op de lijst is de ter zielen gegane Haarlem Nicols die er drie wisten te winnen. ADO Den Haag, Kinheim L&D Amsterdam en HCAW hebben alle drie één editie gewonnen.

Een volledig overzicht van alle winnaars sinds 1963 is hier te vinden.

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart