Skip to content

Oranje treft Israël in kwartfinale na foutloze poulefase

26 september 20236 minute read

Ray-Patrick Didder krijgt een high five van derde honk coach Ben Thijssen na zijn homerun tegen Kroatië. Foto: Petra Voet/WBSC

Met drie ruime overwinningen op Frankrijk, Oekraïne en Kroatië bereikt het koninkrijksteam foutloos de kwartfinale van het EK. De wedstrijd tegen Frankrijk werd met 9-0 gewonnen; tegen Oekraïne werd het 16-3 en tegen Kroatië 15-2. In die kwartfinale neemt Oranje het op tegen Israël.

Wedstrijd 1: Frankrijk

Een wedstrijd waar meer in had gezeten. Dat is de korte samenvatting van de openingswedstrijd tegen Frankrijk. In de eerste en derde inning bleven er lopers achter op de honken (vijf in het totaal). Toch werd in die derde inning de score geopend. Een honkslag van Ademar Rifaela bracht Didi Gregorius over de thuisplaat om het eerste punt op het scorebord te zetten.

In de vierde inning zorgden Roger Bernadina met een RBI single en Juremi Profar met een bases loaded walk voor punten twee en drie. Het was de sterke Rifaele weer die met een two run single de tussenstand op 5-0 zette. Door uitstekende pitching van starter Lars Huijer en Shairon Martis werd de Franse slagploeg in vijf inningen op maar één honkslag gehouden.

Het was even wachten op de volgende score want in de zevende inning scoorde Sicnarf Loopstok, die zelf al met vier wijd op de honken was gekomen, door een wilde worp de 6-0. De tweede bases loaded walk van Juremi Profar bracht de stand naar 7-0. Een inning later (de 8e) werd door een two-run homerun van Sicnarf Loopstok de einduitslag op het scorebord gezet.

Het was een wedstrijd waar meer in had gezeten omdat er veel lopers achterbleven of door caught stealing en double plays uit werden gemaakt.

Wedstrijd 2: Oekraïne

Het begin van de wedstrijd was voor Oranje erg stroef. Een vroege achterstand van 2-0 (gescoord door twee doubles en een RBI single) deden de wenkbrauwen fronsen, maar bleek uiteindelijk niet tekenend voor de einduitslag. Tot de vijfde inning bleef die stand staan, maar daar was één harde klap van Ray-Patrick Didder die over de muur in het linksveld vloog en de stand gelijk trok. (Delano Selassa stond al op de honken op dat moment)

Het bleek de opening van een waar puntenfestijn. Nadat Didi Gregorius met vier wijd op de honken kwam wisselde Oekraïne de startende pitcher, maar dat hielp niet. Een honkslag van Juremi Profar volgde met daarna: two run double van Ademar Rifaela; Sharlon Schoop met een double; Dwayne Kemp met een single; Delano Selassa met een single en Roger Bernadina met ook nog een single. Het zorgde voor een 8-2 voorsprong voor Oranje.

In de zesde inning sloeg Juremi Profar een solo-homerun om de stand op 9-2 te zetten. Het koninkrijksteam gaf het dan ook niet meer weg. Door een two-run triple in de zevende inning van Ray-Patrick Didder kwam de stand op 11-2, maar strandde hij zelf als twaalfde punt op het derde honk waardoor er geen mercy rule bereikt werd.

Het twaalfde punt volgde in de achtste inning alsnog door een homerun van Ademar Rifaela, maar intussen had Oekraïne ook nog een keer gescoord wat de stand op 12-3 bracht en dus werden er gewoon negen innings gespeeld. In die negende inning volgde er nog vier punten door ondermeer een three-run homerun van Roger Bernadina en een RBI single van Ademar Rifaela. Eindstand: 16-3.

Deze monsterscore is mooi voor Oranje, maar we mogen daardoor zeker niet op Oekraïne neerkijken. Het blijft bijzonder dat een land in oorlog het toch voor elkaar krijgt om een afvaardiging op het EK neer te zetten. Dankzij Seb Visser van Honkbalsoftbal.nl weten we een bijzonder feitje over reliever Sergii Shtapura (die in de vijfde inning al die honkslagen tegen kreeg). De week voor het EK stond hij namelijk nog gewoon mee te vechten aan het front tegen de Russen. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben.

Wedstrijd 3: Kroatië

In de derde en laatste wedstrijd van de poulefase kwam dan toch die mercy-rule overwinning die al langer in de lucht hing. Kroatië kon vanaf de eerste inning geen weerstand bieden tegen de Nederlandse slagploeg.

Het eerste punt kwam van de knuppel van Juremi Profar die met een honkslag Didi Gregorius de thuisplaat zag passeren. In de eerste inning werd die voorsprong ook gelijk uitgebreid door een double van Ademar Rifaela die daarna samen met Profar over de thuisplaat werd geslagen door Sicnarf Loopstok.

In de tweede inning werd de voorsprong nog groter door een two-run homerun van Ray-Patrick Didder. De daaropvolgende inning kon Kroatië iets terug doen in de vorm van een RBI single wat de tussenstand op 5-1 bracht. In de gelijkmakende derde inningen kwamen op de volgende slagen maar liefst zeven punten binnen:

  • Sicnarf Loopstok (single),
  • Sharlon Schoop (double),
  • Delano Selassa (RBI),
  • Roger Bernadina (RBI),
  • Ademar Rifaela (two-run single),
  • Sicnarf Loopstok (RBI double).

Na het dertiende punt van Oranje, gescoord in de vierde inning, kon er in de vijfde inning wel gejuicht worden in de Kroatische dugout. Daar werd namelijk een solo-homerun geslagen om de stand na 5 inningen op 13-2 te brengen. Op een veldfout van Kroatië en een RBI double van Ray-Patrick Didder stond in de 6e inning de einduitslag al op het scorebord. 15-2. In de zevende en laatste inning kwam Kroatië niet meer aan scoren toe.

De volgende tegenstander van Oranje is Israël, wat tweede werd in Poule D. Daar verloor het alleen een wedstrijd van Duitsland (groepswinnaar) met 2-0. In de openingswedstrijd werd Zwitserland met 14-1 aan de kant gezet en ook België werd verslagen met een score van 11-8.

Nederland werd door de drie overwinningen eerste in poule C en daarom nemen beide landen het donderdag om 18.30 tegen elkaar op in de kwartfinale.

Israël verloor nipt van Duitsland in de tweede wedstrijd van hun groepsfase. Foto: Jan Benes/WBSC

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top
Save Your Cart
Share Your Cart