Teleurstelling bij spelers en fans na het mislopen van de A-status. Foto: Hans Akkerman
De hitting was in evenwicht. 12 om 11 hits. Toch bleef Japan woensdag met 5-1 aan de goede kant van de score. Geen mens overboord want donderdag was het met recht D-day voor Nederland. Geen excuses meer want nu was het met recht do or die.
Bij winst op de College boys van de USA in de halve finale zou voor Team Kingdom of the Netherlands de Honkbalweek al geslaagd zijn, want om de A-status weer terug te veroveren, was voldeed een finaleplek. In de poulefase kwamen de jonge Yanks er niet of nauwelijks aan te pas (6-1). Zowel voor de organisatoren van de Honkbalweek als voor de KNBSB was een zege dus van eminent belang.
Oranje fans en spelers perplex na verrassend verlies
De pijnlijke 1-2 nederlaag had eigenlijk niemand zien aankomen en sloeg in als een bom na een bizar slot in de tiebreak. Acht innings lang was er geen vuiltje aan de lucht voor Nederland. Tom de Blok heerste 5 innings als nooit tevoren (8-2-1) en ook zijn opvolger Lars Huijer kwam in inning 6, 7 en 8 niet in de problemen.
Oranje had al vroeg in de 2e inning een 1-0 voorsprong genomen. Catcher Sem Kuijper zag de Amerikaanse rechtsvelder onhandig naar een laag geslagen bal duiken, sloeg een triple en dat gaf Tyriq Kemp de kans vanaf het eerste honk de eerste run te scoren. Ruim 3000 honkbalfans in vooral Oranje gestoken tenues maakten lawaai en zongen dat het een lieve lust was.
Sombere avond voor Nederland. Foto: Hans Akkerman.
Oranje onderuit in absolute slotfase
Maar dan inning 9. Lars Huijer sukkelde wat met zijn controle en Dwayne Kemp zag geen kans vanaf twee een ogenschijnlijk makkelijke nul te produceren na een onzorgvuldige aangooi. Gelukkig voor Oranje bleef de schade tot 1 run beperkt. In de tiebreak weer een gebrek aan controle van de reliever en closer, een wilde worp en een opofferingsslag bracht Team USA op een 1-2 voorsprong.
Oranje was daarna niet meer bij machte de beslissende hit te produceren en verliet zwaar gedesillusioneerd het veld en de spelers staarden minuten lang leeg voor zich uit.’’ Ongelooflijk,’’ stamelde persvoorlichter Seb Visser. DH Juremi Profar wist het ook even niet meer maar kon nog wel een coherente opmerking maken. ’’Crazy man, but this is baseball. This can happen,’’ reageerde de teleurgestelde speler die ogenblikkelijk een telefoon kreeg aangereikt en wellicht met zijn beroemde broer Jurickson van de Padres een gesprek voerde.
Een klap van jewelste
Resume: de jonge Amerikanen ontmoeten in de finale Japan dat een paar uur eerder Taiwan met speels gemak met 8-0 oprolde en slechts een hit (stootslag honkslag) hoefde te incasseren. Team Kingdom of the Netherlands dient nu de wonden te gaan likken. Geen finaleplek en wat nog veel triester is: geen A-status van het NOC/NSF. Een klap van jewelste die weleens een tijdje door kan gaan werken voor spelers & staf. Bezweken onder de spanning? Feit is wel dat slechts vier hits en drie dure veldfouten aantoonden dat het donderdagavond het net niet was. Het was simpelweg niet goed genoeg. Een sombere en zure constatering.