Ga naar hoofdinhoud

EK Baseball5

18 juni 20203 minute read

Zoals al eerder gemeld gaat Fastball Magazine dit seizoen ook meer aandacht aan het Belgische honkbal besteden. Hier een informatief stuk van de Koninklijke Belgische Baseball en Softball Federatie – KBBSF, Martin Langezaal – Pers communicatie en PR.

Dit weekend strijdt ook België mee in het allereerste Europese Baseball5 Kampioenschap
16 nationale teams strijden van vrijdag 28 februari tot zondag 1 maart 2020 in Vilnius, Litouwen, mee in het allereerste Europese Baseball5 Kampioenschap ooit. België heeft sinds kort een nationaal team gevormd voor deze gloednieuwe urban-coed-sport. De afgelopen maanden is er op topniveau geoefend in onder andere de Belgium Baseball5 Open en het Valenciennes Baseball5 Tournament, waar zelfs al een 2e plaats behaald is.

Benjamin De Smet – teammanager- zal het BB5 team leiden, dat bestaat uit:

– Laura Bailly 
– Norine Chikh
– Julie Kerckhof
– Daniel Lopez Montejo
– Nicolas Havelange
– David Delvenne
– Geoffrey Andries

In de groepsfase van het Europees Kampioenschap Baseball5 zijn de deelnemende teams verdeeld in 4 groepen:

Groep A: België, Nederland, Moldavië, Zweden
Groep B: Wit-Rusland, Italië, Letland, Roemenië
Groep C: Bulgarije, Estland, Israël, Rusland
Groep D: Litouwen, Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland.

Na de groepsfase gaat het toernooi door met single-eliminatie rondes. De 2 finalisten gaan door naar het Wereld Kampioenschap Baseball5 in Mexico.

Baseball5 – nieuwe sporttak – primeur in België
Baseball en Softball zitten hard in de lift in België en ook wereldwijd is dit het geval. Nu base- en softball weer terug op het Olympisch programma staan voor Tokio 2020. De ambities van de wereldbond – de WBSC – zijn om een van de grootste sporten te worden, met een bereik van een miljard mensen wereldwijd. Hiertoe is er mede een nieuwe urban sporttak in 2019 ontwikkeld: het Baseball5.

All you need is a ball
Baseball5 is een voor iedereen toegankelijke gemengde sport dat vrijwel overal en altijd gespeeld kan worden. Snel, attractief, uitdagend en spannend. Benodigdheden zijn een pleintje, 5 spelers per team, een kleine bal, eventueel wat krijt en de wedstrijd kan beginnen. Handschoenen, knuppels en catchers uitrustingen zijn niet nodig. Voor jongens en meisjes, volwassen, gemengd, beginners en toppers. Veel actie gegarandeerd en overal te spelen. Op het strand, op straat, plein of veld, binnen in een zaal of in de sporthal. Kortom BB5: nieuwe urban sport, klaar voor de toekomst.

Super eenvoudig en meteen te leren
Gemakkelijke opstap voor iedereen met eenvoudige regels en snel spelverloop: De bal wordt door een speler met de hand geslagen naar de tegenpartij die hem of haar probeert uit te maken alvorens deze een honk bereikt. Het verloop en punten scoren is zoals bij baseball/softball waar aanvallende en verdedigende teams elkaar afwisselen na 3 outs; zo worden er bij Baseball5 dan ook 5 innings gespeeld. Echter zonder pitcher en met maar 5 verdedigende spelers in het veld.

Het Europees Kampioenschap BB5 in Vilnius is het eerste kwalificatietoernooi voor de inaugurele WK Baseball5, die in december 2020 in Mexico wordt gehouden. Europa kwalificeert twee nationale teams. Het Wereld Kampioenschap Baseball5 wordt gespeeld met 12 teams: twee elk uit Afrika en Europa, drie elk uit Amerika en Azië en één elk uit Oceanië en gastland Mexico.

In januari 2020 werd Baseball5 toegevoegd aan de Olympische Jeugdspelen 2022 in Dakar. Het zal dan de eerste keer zijn dat een baseball/softbaldiscipline wordt gepresenteerd op Olympische Jeugdzomerspelen.

All Baseball5 info on: https://baseball5.wbsc.org/
BB5 in België: www.lfbbs.be/baseball-5/

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp

Of bekijk een van onze andere nieuws items

Share this article

Geen reacties

Next article
Previous article
Back To Top