Fastball Magazine

Wie is deze 1e honkman?

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003
Even tijd voor een klein kwisje, zo op een druilerige dinsdagmiddag.
Om wie gaat het?
 
Deze man groeide op in Amsterdam en woonde tijdens zijn jeugd aan de Middenweg schuin tegenover de velden van Ajax waar hij als kind begon met voetbal en honkbal. Na het behalen van zijn HBS-diploma ging hij werken in de reclame. Hij begon als acquisiteur bij de toenmalige uitgeverij Three Castles die het reclamevakblad Ariadne uitgaf. Dit blad werd de voorloper van het landelijke reclamevakblad Adformatie dat hij samen met een aantal collega's oprichtte. Hij zou jarenlang als commercieel directeur bij het blad betrokken blijven. In 2007 ontving hij de legpenning van het Lucas-Ooms Fonds voor zijn bijzondere bijdragen aan het tijdschriftvak.
 
Sportloopbaan.
De man die wij zoeken was een sportman die zowel als honkballer en als voetballer actief was. Hij kwam als honkballer uit als linkshandige slagman en als eerste honkman, speelde voor ABC, VVGA en Ajax-HVA in de hoofdklasse in de jaren vijftig en zestig en kwam tevens uit voor het Nederlands honkbalteam. Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau was voor ABC in 1967. In 1958 werd hij voor het eerst opgeroepen voor het nationale team en speelde een onderlinge oefenwedstrijd in Schiedam. In 1962 behaalde hij met het team de Europese titel tegen Italië tijdens het toernooi dat in zijn thuisstad Amsterdam werd gehouden.
 
Als voetballer kwam hij uit in de periode dat er een overgang was van amateur- naar profsport. Uiteindelijk zou hij uitkomen tijdens één vriendschappelijke wedstrijd in het eerste elftal van Ajax maar tekende nooit een profcontract.
 
Over wie hebben wij het?
(Het gaat hier om Hugo Walker, die Martin Gaus probeert uit te maken.)