Fastball Magazine

Tribute: Nathalie Gosewehr

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

Fastball in gesprek met Nathalie Gosewehr

Tijdens een halfuur durend gesprek met een van de grootste softbalsters van het laatste decennium, blijkt duidelijk dat Nathalie Gosewehr zeer toegankelijk, prestatiegericht en keihard voor zichzelf is (geweest).

Haar indrukwekkende loopbaan begon op 5-jarige leeftijd bij Spaarnwoude. Na ruim 12 jaren met veel plezier bij Spaarnwoude te hebben gespeeld, kwam in 2002 de eerste geïnteresseerde partij. Het toenmalige DSC ’74 uit Haarlem-Schalkwijk wilde de hegemonie van de jarenlange successen van Terrasvogels gaan doorbreken en dus werd er serieus naar versterking gezocht! Gosewehr, Venker, Van Eenige en de Amerikaanse pitcher Jocelyn Forest werden ingelijfd en een talentvol team kwam tot stand. 

Het succes van DSC liet niet lang op zich wachten. In 2003 veroverden coaches Rob Walgien, Marion Bakker (Nathalie haar voormalige coach bij Spaarnwoude) en de dames de landstitel en stelden daarmee ook deelname aan de Europacup 1 in 2004 veilig. Er werd absoluut een superprestatie neergezet op het pittoreske veldje in Schalkwijk en de eerste Europa Cup voor Gosewehr was een feit.

2003 was tevens het jaar dat Gosewehr haar laatste toernooi voor Jong Oranje speelde. Zij kwam met de toenmalige coaches Ingeborg Berk en Marian van Deursen uit op het WK in China, Nanjing. Haar eerste internationale ervaring was hiermee ook een feit. In 2004 stond de deur richting het Nederlands team open. Rookie Goos kwam in een ijzersterk team, geleid door Gonny Farley met onder andere speelsters als De Peinder, Zijlstra, Gouverneur, Jansen en Van Kampen. 

De coaches van Terrasvogels hadden veel vertrouwen in Gosewehr en haalden haar naar Terrasvogels. Het werd een vruchtbare samenwerking met een bijzondere ervaring. De softbalster blijft maar liefst vijf seizoenen in Santpoort Zuid, waar ze samenspeelt met onder andere Marieke Jansen, Maaike Zijlstra, de zusjes Dana en Lyanne Horeman, Judith van Kampen, Dagmar Bloeming en Solange Starrenburg. Vele successen werden behaald zowel in de reguliere competitie als bij de verschillende Europa Cup toernooien. In 2009 behaalde zij haar tweede persoonlijke prijs, zij werd  MVP tijdens de Cup Winners Cup in Italië. De 60-jarige Darwin Tolzin was zeker één van de mannen die aan dit succes heeft bijgedragen. Nathalie wil, zo vlak voor haar verjaardag, toch even stil staan bij een speciaal persoon van deze club waar ze met veel plezier heeft gespeeld: Martin de Jonker. Martin overleed veel te jong, twee jaar geleden op 18 oktober. Hij was op dezelfde dag jarig als Nathalie en heeft een speciaal plekje in haar hart gekregen. 

Gosewehr blijft de gehele tijd onderdeel van het Nederlands team. In 2008, het Olympische jaar, vind coach Lizz Kelly dat Gosewehr rechtshandig net wat kracht te kort komt en overweegt haar mee te nemen naar de Olympische Spelen als zij ook links gaat slaan (zij is ten slotte linkshandig). Gosewehr weigert en mist hierdoor de Spelen van Beijing in China maar is vanaf dat moment zeer gemotiveerd om zichzelf, maar ook de hele softbalwereld het tegendeel te bewijzen! Het werpt vruchten af.

In 2009 start ze samen met de pitcher van het Nederlands team, Robin van Doornspeek en the NBSC, de tweejaarlijkse landelijke honk- en softbalclinics voor jongens en meisjes tot 16 jaar op. Het wordt een groot succes, ruim 300 kinderen op het complex van Pirates in Amsterdam. In 2012 stoppen zowel Gosewehr als van Doornspeek noodgedwongen door tijdgebrek.

Seizoen 2010 wordt voor Gosewehr, met rugnummer 10, erg succesvol. Zij gaat spelen bij Sparks Haarlem en boekt vele successen. Zij wint tevens belangrijke persoonlijke prijzen tijdens de Europa Cup dat jaar in Haarlem: MVP en beste slagvrouw. Het idee van Fastball om de Nathalie Gosewehr Award in het leven te roepen (voor bijvoorbeeld de meest gestolen honken) wordt met een verlegen lachje weggewuifd. Zij speelt bij Sparks met sterren als Fellinger, Kluijskens, Geertman en Kroesen. Een echt hoogtepunt was zeker de gedenkwaardige EC1-finale in Haarlem, de thriller tegen het Italiaanse Forli. 

De successen bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Enrico Obletter van de Italiaanse kampioen Caserta (Napels) haalt naast Linda Hoenderdos ook Gosewehr naar de club. Ze heeft daar een fantastisch seizoen, veel internationale kennis opgedaan en wint zelfs het landkampioenschap. 

Gosewehr behaald ook met het Nederlands team, onder leiding van Craig Montvidas, vele successen. Zij werd 3 maal ongeslagen Europees Kampioen en het team behaalde op het WK een toen historische 6e plek. Dit waren zeer leerzame en vooral mooie momenten in de internationale loopbaan van de ruim 100-voudig international. Helaas werd in 2015 de geldkraan (ondanks een rechtszaak) vanuit het NOC*NSF dichtgedraaid en kwam Gosewehr daarna niet meer in actie voor het Nederlands team. Heel graag had zij nog voor haar land willen uitkomen maar helaas voelt Gosewehr zich genoodzaakt om te bedanken voor team NL. 

In het najaar van 2015 begint de twijfel bij een aantal Sparksdames te komen. Stoppen? Doorgaan? Uitdaging? Nathalie kiest uiteindelijk samen met Areke Spel en Dagmar Bloeming voor de uitdaging! Zij kiezen voor het DSS van Norman Ames en Nick Tieman. Zij ervaren ups-and-downs met het jonge en redelijk onervaren team. Maar des te mooi om aan het einde van het seizoen de play-offs toch te bereiken, zelfs de derde plek, en een Europa Cup ticket. Gosewehr vliegt ook dit jaar een aantal maal heen en weer naar Italië. Daar speelt zij samen met Noa Brand mee in de competitie bij Bussolengo en de Europa Cup 1. 

En nu? 

Nathalie: “Ik ben inmiddels afgestudeerd en mijn bedrijf In2styling begint lekker te draaien! Hiermee wil ik ook succesvol zijn net zoals in de sport, daar is het nu tijd voor. Ik kijk zeker terug op een ongelooflijke mooie tijd, met vele mooie herinneringen! Ik had dit zeker niet willen missen! Daarvoor wil ik iedereen, waar ik de afgelopen jaren mee heb gespeeld en de coaches die mij hebben gecoacht, bedanken!  Uiteraard ook mijn ouders, opa en oma en mijn partner Ivo voor hun jarenlange support!