Fastball Magazine

Tim Tebow, voormalig quarterback van de New Engeland Patriots, tekende vorig jaar augustus een contract bij de New York Mets.

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

VAN HET ‘EI’ NAAR EEN ‘BAT’

overstap van NFL naar MLB vaak minder succesvol dan gedacht

 

Het is niet uniek, maar blijft toch een opzienbarende overstap, een American footballspeler die het gevecht om de yards verruilt voor een race langs de honken en zijn sportieve carrière voortzet op het honkbalveld.

Tim Tebow, voormalig quarterback van de New Engeland Patriots, is de meest recente footballspeler die de overstap waagt. Hij tekende vorig jaar augustus een contract bij de New York Mets.

en dergelijke overstap is in Nederland moeilijk te vinden, en dan niet om dat het American football hier in de marge wordt gespeeld en niet in de schaduw kan staan van het Nederlandse honkbal. Er is gewoon geen vergelijk te trekken, omdat er in Nederland geen twee sporten te bedenken zijn die elkaar in populariteit zo naderen als American football en honkbal in de Verenigde Staten. Goed, de NFL mag zich altijd nog verheugen in de titel ‘most populair sport of the States’, maar baseball heeft alle recht zich een ijzersterke tweede te noemen.

 

Schaatsen

Voor Nederlandse begrippen kan je dan aan voetbal en schaatsen denken, maar de eerste eredivisiespeler die de schaatsen onderbindt om het gevecht op een 400 meterbaan aan te gaan, moet waarschijnlijk nog geboren worden. Voetballers de hun kicksen verruilen voor de hockeystick bestaan wel, maar dat gebeurt vaak al op jongere leeftijd om vriendjes achterna te gaan, omdat bij de plaatselijke hockeyclub je verkering speelt of omdat je over meer hockey- dan voetbaltalent blijkt te beschikken.

 

Nu is het niet zo dat in Amerika wekelijks een American footballspeler zijn geluk op het honkbalveld gaat beproeven. In de achterliggende eeuw, de NFL viert over enkele jaren zijn honderdjarig bestaan, zijn er nog geen zeventig footballspelers 

te vinden die zich na hun overstap staande wisten te houden op het hoogste niveau en zich dus zowel een succesvol footballspeler als verdienstelijk honkballer mogen noemen. De rest, want er zijn er ongetwijfeld meer geweest die van het footballveld verhuisden naar het honkbalstadion, zijn weggezakt in de vergetelheid. In al die jaren zijn er slechts zeven spelers te vinden die noemenswaardig succesvol waren in beide sporten. 

 

Impasse

Terug naar Tim Tebow, die deze impasse lijkt te doorbreken. De 29-jarige Tebow, die in zijn driejarige NFL-loopbaan vier footballclubs versleet (Philadelphia Eagles, Denver Bronco’s, New York Jeys en New England Patriots) was geen hoogvlieger in de NFL alhoewel hij de Bronco’s in 2011 van een 1-4-positie naar de AFC West-titel leidde. Ondanks deze ‘reddingsoperatie’ door Tebow werden zijn kwaliteiten als quarterback door de kenners sterk in twijfel getrokken, omdat steeds meer opviel dat hij nu niet bepaald over een zuivere pass bleek te beschikken.

Hij legde alle kritieken naast zich neer, nadat hij had aangekondigd zich op een honkbalcarrière te focussen. Tijdens een showcase met MLB-scouts wist hij diverse honkbalorganisaties te interesseren. Een kortstondige flirt met de Braves liep uit op niets, waarna de New York Mets zijn handtekening onder een Minor League-contract wisten te krijgen. “Ik neem deze stap serieus en zal me vol overgave in dit avontuur storten”, zei Tebow destijds. General Manager Sandy Anderson meldde dat de club Tebows honkbalcarrière niet onder druk te zetten: “We gaan niets overhaasten, het is ook nog niet zeker of Tim meegaat naar de Major League Spring Training in 2017. Die mogelijkheid bestaat altijd, maar het is niet iets dat we met hem hebben afgesproken of wat Tim heeft afgedwongen.”

 

Onuitwisbaar

Wat velen hoopten en wat ook gebeurde, is dat Tebow een onuitwisbare eerste indruk maakte bij fans en staf. Bij zijn eerste wedstrijd in de zogeheten Florida Instructional League, waar hij op St. Louis Cardinal-pitcher John Kilichowski een homerun sloeg en daarmee alle criticasters het zwijgen oplegde. “Ik voel me steeds meer op m’n gemak op het honkbalveld”, lachte Tebow na deze wedstrijd tegen een MLB-verslaggever. “Ik denk dat door onze instelling en al het werk dat we erin stoppen ervoor gaat zorgen dat ik met de dag sterker en beter wordt. Dat is de doelstelling.”

 

Zijn eerste acties op het honkbalveld brachten honkbalveteraan en analist Gary Sheffield in ieder geval in vervoering. Het is met name de ‘brute kracht’ waardoor Tebow door sommige honkbalkenners wordt geroemd en vanwege, zo zegt Sheffield, zijn atletisch vermogen. “Mensen vinden het misschien moeilijk te geloven, maar Tim Tebow heeft, wat we ook wel ‘slagsnelheid’ noemen als hij slaat”, vertelde Sheffield eerder deze maand in een interview met USA Today. “Je hoort bij hem dat speciale geluid als de bal wordt geraakt, die je maar bij weinig honkballers hoort. Zoiets kun je ook niet nadoen en je kunt ook niet ‘doen alsof’. Ik ben een voormalig MLB-honkballer en herken dat geluid boven alles zo gauw als ik het weer hoor en ik heb het bij Tim Tebow gehoord. Of hij dat nog kan op zijn 29ste? Ik denk dat het zijn grootste kenmerk is.” 

 

Veelbelovend

Ondanks zijn veelbelovende start is Tebow er volgens Sheffield - die 22 jaar in de Major League speelde en 509 homeruns achter zijn naam zette - nog lang niet: “Hij zal veel tijd moeten spenderen in het leren herkennen van worpen en leren slaan op de meest ervaren werpers in de Minors. Je moet daar eigenlijk dag en nacht mee bezig zijn. Weet je, sommigen gooien een bal met 100 mijl per uur. Dat lijkt snel, maar voor mij is dat het niet. Tim moet leren daarmee om te gaan en daarbij zal hij regelmatig missen. Maar dat is goed, dat is ook een onderdeel van het leerproces.”

 

Om dat leerproces te doorlopen, is Tebow door de Mets overgeplaatst naar de Scottsdale Scorpions in Arizona, een kweekvijver voor spelers die onder contract staan bij de Mets, Angels, Yankees, Phillies en Giants en deel uitmaakt van de zogeheten Arizona Fall League. Daar zal Tebow tijdens het winterseizoen meer wedstrijdervaring opdoen en worden klaargestoomd richting 2017. Hij gaat daar met jongens als Aaron Browns (Phillies), Hunter Cole (Giants), Michael Hermosillo (Angels) Champ Stuart (Mets) en Tyler Wade (Yankees) strijden voor zoveel mogelijk speeltijd. Overigens is Tebow niet de enige ‘dubbelsporter’ die in de Fall League bij Scottsdale is ondergebracht. In 1994 stond basketballer Michael Jordan als honkballer in een Scorpion-pakkie op het veld. Maar ja, basketballers die de overstap maken, is weer een ander verhaal. 

                                            ΗfastballΗ