Fastball Magazine

Meulens tekent bij de Mets

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

Officieel: Meulens tekent als bench coach bij de Mets

Bron: Honkbalsite.nl. Door: Seb Visser  Foto: Henk Seppen

Hensley Meulens, de bondscoach van Team Kingdom of the Netherlands, heeft een contract getekend als bench coach bij de New York Mets. Dat maakten de Mets afgelopen nacht in een officieel statement bekend. Meulens, die vorig seizoen nog bench coach was bij de San Francisco Giants, wordt bij de Mets de rechterhand van nieuwe manager Carlos Beltran.

In San Francisco was ‘Sir Bam Bam’ al tien seizoenen werkzaam onder de legendarische manager Bruce Bochy. Als hitting coach won hij met de Giants drie keer de World Series (’10, ’12 en ’14) en de laatste twee seizoenen was hij de bench coach van Bochy. Als bench coach ben je de tweede man achter de manager en zo heeft Meulens van heel dichtbij kunnen leren van een van de beste managers aller tijden.

Bochy besloot om na dit seizoen te stoppen en Meulens was in de running om hem op te volgen. General Manager Farhan Zaidi besloot uiteindelijk echter dat Gabe Kapler de aangewezen man was om Bochy op te volgen en zo kwam er een einde aan Meulens’ tijdperk bij de Giants.

Zoektocht

In de zoektocht naar een nieuwe baan hadden de Marlins aanvankelijk de meeste interesse in de diensten van de Curaçaose coach. Meulens was zelfs rond met de Marlins als hitting coach/eerste honkcoach. In de contracten van dit soort coaches staat echter vaak een clausule waarin staat dat zij – met toestemming van hun team – mogen onderhandelen met andere teams als het gaat om een rol die hoger staat aangeschreven.

De Mets, de Twins en de Phillies toonden interesse, waarbij de Mets uiteindelijk doortastender waren en Meulens de rol van bench coach aanboden, zo meldde de New York Post enkele weken geleden al:

Bij de Mets wordt Meulens de bench coach van Carlos Beltran. De Puerto Ricaan is pas twee jaar geleden gestopt als speler en had in die rol een fenomenale staat van dienst. In een loopbaan van twintig seizoenen speelde de switch-hitting outfielder voor de Kansas City Royals, de Houston Astros, de New York Mets, de San Francisco Giants, de St. Louis Cardinals en de New York Yankees. In 2017 won hij met de Astros de World Series. Hierop besloot hij zijn loopbaan beëindigen met een slaggemiddelde van .279, 435 homeruns en ruim 1500 RBI. In 1999 werd Beltran uitgeroepen tot Rookie of the Year, hij was negen keer All-Star, won drie Gold Gloves en won twee Silver Slugger Awards. Bij de Giants maakte Beltran voor het eerst kennis met Hensley Meulens, die toen hitting coach was bij San Francisco.

Na zijn actieve loopbaan werd hij adviseur van Yankees GM Brian Cashman, maar hij verhuist dus nu terug naar de andere kant van New York om te beginnen aan zijn eerste klus als manager. Meulens en Beltran waren in 2017 beiden kandidaat voor de managers rol bij de Yankees, maar die rol ging uiteindelijk naar Aaron Boone.

Een saillant detail is wel dat Beltran nu wordt genoemd als een van de key players in het schandaal rondom de Houston Astros, die sinds 2017 met behulp van camera’s tekens hebben gestolen van tegenstanders tijdens thuiswedstrijden in Houston.