Fastball Magazine

Hoofdklasse terug naar oude opzet

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

 

BUSSUM - De hoofdklasse stapt af van de opzet met twee competitiehelften. Ook worden in de reguliere competitie behaalde punten niet meer meegenomen naar de play-offs. Dat maakte honkbalbond KNBSB deze week bekend op een persconferentie in de kantine van HCAW in Bussum.

In de reguliere competitie speelt iedere club 36 wedstrijden. Dat betekent dat alle ploegen elkaar zes keer ontmoeten. Maar ook dat er iedere speelronde één team vrij is, als gevolg van het afhaken van Kinheim.
De play-offs, waarin de vier beste ploegen strijden om een plekje in de Holland Series, bedragen negen duels per team. Zij ontmoeten elkaar dus allen drie keer, zoals sinds 2011 al gebeurt.
De afgelopen drie jaar konden in iedere competitiehelft telkens twee ploegen zich kwalificeren voor de play-offs. Een ploeg die zich in de eerste helft hier dus al van verzekerde, deed in de tweede helft vooral nog mee om punten ‘mee te nemen’.
De nummers 5 tot en met 7 uit de hoofdklasse binden de strijd aan met drie teams uit de overgangsklasse. Dat zijn de kampioen (officieel: het hoogst geëindigde standaardteam) en daarna de twee hoogst geëindigde standaardteams die hebben aangegeven voor promotie in aanmerking te komen. Clubs die dat willen, moeten dat in de loop van het jaar nog kenbaar maken.
De promotie-degradatiepoule is een volledige competitie met dubbels. Elk van de zes ploegen speelt dus tien wedstrijden. De vier besten uit deze poule spelen in 2018 dus (opnieuw) hoofdklasse.

Door: Sander van Lubeck.