Fastball Magazine

EK Softbal: Peter van Dalen accepteert favorietenrol

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

Van Dalen accepteert favorietenrol

De favorietenrol toebedeeld krijgen, veel coaches houden er niet van. Je kunt immers nooit profiteren van onderschatting bij de tegenstander, en iedereen zal altijd alles op alles zetten om de goliath onderuit te halen. Sommigen proberen zich daarom in interviews toch in een underdogpositie te manoeuvreren, maar niet Peter van Dalen. 

 

Heel geloofwaardig zou dat ook niet zijn, met drie opeenvolgende landstitels en de Europacup op zak. Of zoals de hoofdcoach het zelf zegt: “Sparks Haarlem moet altijd om de prijzen spelen. Wat natuurlijk niet betekent dat we ook gewoon maar even alles gaan winnen.”

 

Van Dalen staat voor het derde jaar aan het roer van het eerste damessoftbalteam van de vereniging uit Haarlem-Noord. In zijn eerste jaar op het Noordersportpark prolongeerde zijn team de landstitel, het daaropvolgende seizoen herhaalden de softbalsters dat kunstje en wonnen ze ook nog eens de Europacup 1.

Europees softbal in Haarlem

2016 overtreffen wordt dus erg lastig. Alhoewel, samen met de velden van stadsgenoot Onze Gezellen zijn die van Sparks Haarlem in augustus het toneel van de European Premiere Cup, zoals de Europacup 1 officieel heet. “Europees kampioen worden op eigen veld behoort in 2017 dus tot de mogelijkheden,” weet Van Dalen. Daarbij houdt hij overigens wel een paar flinke slagen om de arm. “Vooral bij die Italiaanse clubs zit zoveel geld, die kunnen speciaal voor dat toernooi even een paar Amerikanen invliegen. Wij hebben die middelen natuurlijk niet. Niet dat ik het zou willen hoor, met je eigen team uitkomen op Europees niveau is veel mooier.”

Over zijn ambities op nationaal niveau is Van Dalen uitgesprokener. Ondanks het feit dat een aantal jaar speelsters vorig jaar stopten of vertrokken naar een ander team, begint hij de nieuwe competitie met een sterk team. “We hebben er twee nieuwe speelsters voor teruggekregen, en de coachingstaff wordt ook versterkt. We gaan dus gewoon weer voor het kampioenschap.” Dat de hoofdcoach niet van een underdogpositie wil weten, betekent overigens niet dat hij zijn team onoverwinnelijk acht. “Ook een aantal andere clubs hebben goede spelers aangetrokken, en vorig jaar scheelde het niet veel of we zouden de titel zijn misgelopen.”

Season Finals

Met dat laatste doelt Van Dalen op het feit dat Sparks Haarlem in de finalewedstrijd op eigen veld pas in de verlenging de winnende run wist te scoren. “Als het net even anders was gelopen zouden we dus gewoon hebben verloren. Terwijl we zowel bij de reguliere competitie als de playoffs en de extra beslissingswedstrijden als winnaar uit de bus kwamen. Het zou dus wel heel zuur zijn geweest als dat in één wedstrijd teniet was gedaan.”

 

Na twee jaar te hebben geëxperimenteerd met een Season Finals-systeem waarbij in een enkele finale wordt beslist wie zich landskampioen mag noemen, evalueert de KNBSB nu die opzet. Wat voor gevolgen dat heeft voor 2017 is bij het ter perse gaan van dit magazine nog niet bekend, maar Van Dalen heeft een sterke voorkeur: “Het kampioenschap moet je in een serie van minimaal drie wedstrijden beslissen. Zo’n enkele finale is natuurlijk spannend, maar pas na meerdere keren op rij tegen elkaar spelen kan je echt goed bepalen wie het sterkste team van Nederland heeft.” Glimlachend voegt hij daaraan toe: “Als alles meezit is dat straks voor de vierde keer op rij dezelfde.”