Fastball Magazine

De gebroeders Huijer aan het woord

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

De gebroeders Huijer aan het woord

Swen (26) en Lars Huijer (23), twee broers uit Hoofddorp namen de tijd om met Fastball Magazine te spreken over hun carrière, het broederschap en de toekomst. Lars speelt momenteel als startend werper bij Hoofddorp Pioniers en Team Kingdom of the Netherlands. Zijn oudere broer Swen is echter gestopt als honkballer en werkt nu als politieagent.

Het begin

Voor Swen en Lars begon het honkbal al op jonge leeftijd. Swen die drie jaar ouder is dan Lars, begon als eerste en Lars volgde een paar jaar later. Voor beide heren waren vader en grootvader Huijer een inspiratiebron. Beiden speelden honkbal en hier kwamen Swen en Lars ook vaak kijken. “Mijn vader speelde niet echt op hoog niveau, het was meer een bierteam”, aldus Lars. 

Carrières

Swen tekende op jonge leeftijd, in 2008 een contract bij de organisatie van de Boston Red Sox. Swen begon bij de Gulf Coast League Red Sox. In 2011 werd hij opgeroepen naar het low Single A team, de Lowell Spinners. “De tijd die ik bij de Spinners heb gehad was fantastisch, bijna elke thuiswedstrijd was het stadion uitverkocht en het was natuurlijk de eerste echte stap richting Boston.” Nadat Swen in 2011 werd ontslagen door de Red Sox heeft hij in Nederland nog een paar jaar bij de Hoofddorp Pioniers in de Hoofdklasse geworpen. “Toen ik in het kamertje van de general manager werd geroepen, wist ik eigenlijk al hoe laat het was en na m’n ontslag ben ik ook het plezier in het spelletje verloren”. Swen heeft dus ook bewust gekozen om te stoppen omdat het wel leuk moest blijven. Gedurende zijn jaren bij de Red Sox speelde hij samen met namen als Xander Bogaerts, Anthony Rizzo, Mookie Betts en Jackie Bradley Jr. die nu allemaal niet meer uit de Major League zijn weg te denken.

 

Lars volgde zijn broer en tekende in 2011 ook een contract in Amerika. Dit deed hij bij de organisatie van de Seattle Mariners. “Ik heb wel veel baat gehad bij het feit dat mijn broer al in Amerika zat. Hij vertelde me onder andere over de fooi in Amerikaanse restaurants en andere handigheden voor het leven in de VS”.  Lars begon in de Arizona League en maakte het jaar daarna het stapje naar de Pulaski Mariners die uitkomen in de Appalachian League. In 2013 draaide Lars een topseizoen bij de Everett Aqua Sox en dit werd dan ook beloond met een plek in het All-Star team van de competitie. In 2014 speelde Lars zijn laatste jaar bij de Mariners organisatie, dit deed hij bij de Clinton Lumberkings (single A) en de High Desert Mavericks (high single A). Bij de Mariners was Carter Capps, momenteel spelend bij de San Diego Padres, die bekend is van zijn sprongetje tijdens het pitchen één van de teamgenoten die Lars goed is bij gebleven. “Hij gooide zo hard, ongelooflijk, ik heb nog steeds pijn aan mijn hand!” 

In 2015 werd Lars geruild met een andere speler en maakte de overstap naar de Chicago Cubs. De ruil werd mede veroorzaakt doordat de Europese scout van de Mariners vertrokken was en er nieuwe mensen bovenaan de organisatie kwamen. Dit zorgde dus ook voor een andere visie. Na Scott Ronnenbergh en Gilmer Lampe verliet dus ook Huijer de Mariners organisatie. Hij begon de Spring Training 2015 op het complex van de Chicago Cubs. Bij de Cubs besloot Lars dat hij zich op zijn studie wilde focussen en hij ging dus terug naar Nederland. In Nederland speelt Lars nu al twee seizoenen bij Hoofddorp Pioniers. In 2015 nam hij ook deel aan de Asia Winter League met Team Europe. Recentelijk was Lars van de partij bij de Honkbalweek Haarlem en het Europees Kampioenschap met Team Kingdom of the Netherlands.

Vergelijking

We kunnen vast stellen dat Lars en Swen allebei pitcher zijn en allebei zijn ze lang. Op het gebied van karakter zegt Lars het volgende: “Ik denk dat ik iets directer ben dan Swen, als ik iets denk dan zeg ik dat gewoon. Ook ben ik wat drukker dan Swen”. Qua pitching vertelt Swen: “Lars gooit uit zichzelf zo makkelijk, ik ben veel minder geboren als pitcher en moet heel veel moeite doen om de bal hard over de plaat te krijgen.” Omdat de broers samen ook veel pitchers training geven, hebben ze wel hetzelfde idee over hoe de beweging van een pitcher moet zijn en wat er moet gebeuren om deze te verbeteren. Over de pitching manieren van de gebroeders Huijer zegt Lars: “Eigenlijk moet de lengte van Swen met mijn pitches gecombineerd worden, ik denk dat deze combinatie het heel ver had kunnen schoppen”. We praten hier dan over 210 cm en een sinker, changeup, slider en een curveball.

Dagelijks leven

In het dagelijks leven rijdt Swen rond in een Volkswagen van de politie. “Het leuke van het werk bij de politie is dat je elke dag weer wat anders doet en nooit weet wat je mee gaat maken. Ook heb je natuurlijk nog een beetje fysieke uitdaging als agent.” Naast zijn werk bij de politie is Swen natuurlijk de oprichter van Stichting Baseball Against Cancer waar hij heel veel tijd in stopt. In zijn vrije tijd probeert Swen af en toe een eind te gaan fietsen, ook goed eten, bij voorkeur een goed stuk vlees van de barbecue, vind Swen belangrijk.

 

Lars is momenteel heel druk met de trainingen van Team Kingdom of the Netherlands en zijn studie Sport en Bewegen aan het ROC in Amsterdam. Elke doordeweekse dag is hij ofwel aan het trainen ofwel op school, of beiden. In de weinige vrije tijd die hij heeft, gaat hij graag met vrienden iets leuks doen om toch gewoon een sociaal leven te houden.  

Toekomst

Lars hoopt om in maart met Team Kingdom of the Netherlands op de World Baseball Classic te staan. Na de ervaring in het Tokyo Dome afgelopen november kan Lars niet wachten om nogmaals voor zo’n groot en enthousiast publiek op het veld te staan. Na zijn ervaring in Azië ziet Lars een mogelijke toekomst in Azië wel voor zich. “Na mijn studie zal ik samen met mijn agent kijken wat er mogelijk is, maar Azië zie ik zeker wel zitten. De Aziaten zijn heel respectvol en als je een keer slecht speelt blijf je wel gewoon hun held.” 

Baseball Against Cancer

Vijf jaar geleden begon Swen met een honkbal clinic om geld op te halen voor Alpe d’HuZes waar hij aan mee deed. De eerste keer werd er zo’n €4000,- opgehaald en dat werd elk jaar een groter bedrag. Al gauw kwam er veel meer bekendheid en het werd uitgebreid met zumba, barbecue en Softball Against Cancer. 

“Ik hoop dat de stichting blijft groeien en wie weet ook in andere sporttakken of zelfs internationaal.” Op de Honkbalweek Haarlem en het EK was Baseball Against Cancer ook van de partij en de aanwezigheid in Nederland wordt steeds groter.

 

ΗfastballΗ

Vind u dit soort verhalen leuk? Neem een abonnement op Fastball!