Fastball Magazine

Daam Hoogendijk - een passie voor honkbal, een leven lang

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

Daam Hoogendijk

een passie voor honkbal, een leven lang

 

Daam Hoogendijk was één van de initiatoren van het honkbal in Bussum en betrokken bij de oprichting van HCAW. Wij spraken in Dordrecht met hem waar hij te gast was bij zijn andere club, The Hawks, en tekende het volgende levensverhaal op.

Amsterdam

Daam Hoogendijk wordt op 21 september 1924 in Helmond geboren. Zijn vader was ambtenaar bij Rijkswaterstaat als Weg- en Waterbouwkundige en werkte aan de uitbreiding en het onderhoud van de Zuid Willemsvaart. Daam kan goed leren en groeit, als zijn vader met het gezin naar Amsterdam verhuist voor zijn werk, op in de hoofdstad. Hier volgt hij de HBS aan de Polderweg waar hij na vijf jaar zijn diploma haalt. In de oorlogsjaren maakt hij mee hoe ingrijpend de Duitse bezetting is als Joodse leerlingen zomaar verdwijnen. Na de middelbare school besluit hij als sportliefhebber naar de academie voor lichamelijke opvoeding te gaan. Hij is een sportieve jongen en voetbalt sinds zijn jeugd zelf bij Ajax waar er in de zomer ook gehonkbald wordt. Het gezin woont in Betondorp recht tegenover het toenmalige Ajax-complex. Omdat hij goed kan pitchen als lefty gaat hij al spoedig in Amsterdam bij VVGA spelen in de toenmalige hoogste Eerste Klasse van de bond. Hij speelt in de competitie tegen befaamde pitchers als Roel de Mon, die toen voor Schoten uitkwam. Daam gooide side-arm en was linkshandig. Hij gooide met veel spin veelal curveballen en soms tussendoor een snoeiharde fastball. Zijn oudere broer Jan speelde daar al als veldspeler. Op de academie voor lichamelijke opvoeding ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Lida. Ze wonen samen aan de Overtoom en Daam werkt inmiddels ook als leraar aan de academie en aan de kweekschool.

Bussum

Als er een vacature komt in Bussum om leraar lichamelijke opvoeding te worden aan de toenmalige Gooilandschool waaraan ook een ULO afdeling is verhuizen ze naar Bussum en gaan in het Spiegel wonen. Als enthousiast honkballer begint Daam met leerlingen van de ULO met softbal. Al gauw willen de jongens ook gaan honkballen. De eerste tijd speelt men op de speelwei aan de Burgemeester s’Jacoblaan. Omdat ook in Amsterdam via het voetbal gehonkbald werd komt hij bij de voetbalvereniging Allen Weerbaar terecht waar er speelruimte was en waar ook voetballers waren die in de zomer wilden honkballen. Hier wordt de honkbalafdeling AW door hem begonnen die later als HCAW verder zou gaan. Al spoedig komen er ook jongens van het Goois Lyceum bij die de club versterken. Daar werd op school ook al gehonkbald en die vormden een welkome aanvulling. Zelf honkbalt Daam ook nog mee. Het tenue is dan een blauw shirt met in het wit AW er op en een witte honkbalbroek. De vereniging groeit en promoveert een aantal keren.

Dordrecht en weer terug

Halverwege de jaren vijftig komt het tot de vereniging HCAW maar verhuist Daam nadat hij in Bussum het honkbal weer liet opbloeien naar Dordrecht. Hier kon hij leraar lichamelijke opvoeding worden aan de Kweekschool en herhaalt hij wat hij ook in Bussum heeft gedaan – met studenten ditmaal van de Kweekschool begint hij weer een honkbalvereniging, The Hawks. Zelf pitcht hij ook nog of speelt als korte stop. Na enkele jaren komt aan zijn spelersloopbaan een eind door een achillespeesblessure. Hier krijgt het echtpaar dat in Bussum al twee zoons kreeg nog een dochter, die later bij The Hawks nog gaat softballen. 

 

Inmiddels is Daam 92 jaar oud en bezocht tot enige jaren terug nog regelmatig wedstrijden in Dordrecht. Omdat zijn gezichtsvermogen achteruit is gegaan en hij lichamelijk niet meer sterk is was dat er een tijd niet meer van gekomen. Maar op 11 maart 2017 was er een wedstrijd tussen het eerste juniorenteam van HCAW en dat van The Hawks. Een mooie gelegenheid om langs te komen om de twee teams van de beide verenigingen die hij had geholpen tot stand te brengen tegen elkaar te zien spelen. Zijn “eerste” club won de wedstrijd, met als pitcher een jongen die nu zoveel jaren later op hetzelfde Goois Lyceum zit als een deel van de eerste leden van (HC)AW.  Daam is geestelijk nog enorm vitaal en onlangs woonde hij de seizoensopening van HCAW bij. HCAW is net als The Hawks trots op deze “founding father” en uiteraard werd hij in Bussum met open armen ontvangen.